Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Verleng het moratorium op faillissementen voor gesloten sectoren

Verleng het moratorium op faillissementen voor gesloten sectoren

  • 29/01/2021

Bedrijven zijn vanaf volgende week niet langer automatisch beschermd tegen een faillissement. Zondag loopt het moratorium op faillissementen af en de maatregel wordt niet verlengd. Voka begrijpt dat het moratorium niet eeuwig kan blijven duren, maar pleit er wel voor het te verlengen voor de sectoren die momenteel gesloten zijn.

 

Voka begrijpt dat het moratorium op faillissementen niet eeuwig kan blijven duren. "We moeten er alles aan doen opdat bedrijven die voor corona gezond waren, heelhuids door de crisis komen. Het kan niet de bedoeling zijn om zombiebedrijven kunstmatig lang in leven te houden", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka pleit wel voor een verlenging van het moratorium specifiek voor die sectoren die nog gesloten zijn momenteel. Hans Maertens: "Zij kunnen geen omzet draaien en dus nog niet uit het dal beginnen kruipen."

Gerechtelijke bescherming

Het is goed dat de gerechtelijke bescherming versoepeld wordt. Maar die versoepelde procedure is er pas ten vroegste in de maand maart. Terwijl het moratorium op faillissementen deze week afloopt. "Wat dan in de tussentijd? We vragen hierover zo snel mogelijk opheldering aan de federale regering", aldus Hans Maertens.

Voka denkt dat een grote golf aan faillissementen nog vermeden kan worden mits de juiste maatregelen: zorgen voor liquiditeit voor ondernemingen, een duidelijk bankenplan aanhouden, het versterken van de solvabiliteit van bedrijven en een perspectief bieden op de stapsgewijze heropening van onze economie.
 

Contactpersoon

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice