Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Verleden tijd

  • 04/10/2022

Ik beken! Op het moment dat u begin deze maand gaat neerzitten, uw vertrouwde maandblad openslaat en deze woorden tot u neemt, is deze tekst misschien al achterhaald.

JJLL

 

Want op het moment dat ik deze column neerpen voor u, heeft ons land opnieuw een Overlegcomité achter de rug. We dachten dat we er vanaf waren. De verzamelde horde politici die samen – op advies van medische experten en statistici – een nieuw pakket van maatregelen aankondigde in de strijd tegen het coronavirus. Dit overleginstrument moest waken over uw en mijn gezondheid, én ons hele zorgsysteem dat dreigde in elkaar te stuiken door de vele coronazieken die onze ziekenhuizen bevolkten. Vol spanning volgden we dan ook de persconferenties achteraf, druk bekeken door menig Limburger, om te achterhalen welke beslissingen onze beleidsmakers namen… of niet namen. Ja, dat Overlegcomité is back in business.


Ditmaal gaat het niet over het dragen van mondmaskers, het ontsmetten van handen of het verbod om op de werkvloer actief te zijn, maar over onze energiefacturen. Wat u en ik normaal jaarlijks moeten betalen aan gas en elektriciteit, betalen wij nu maandelijks. En wat onze ondernemingen moeten ophoesten aan energieprijzen, mag u gerust maal tien doen in vergelijking met vorig jaar. Dat de zaken meer dan serieus zijn, bewijzen de resultaten van onze Voka-enquête. Een op de vier ondernemingen in Limburg draait operationeel verlies. Bijna de helft van de ondernemingen verwacht personeel op tijdelijke werkloosheid te moeten zetten. En bij een verdere stijging van de energieprijzen verwacht een op de drie Limburgse bedrijven hun productie te moeten verminderen of stopzetten. In tegenstelling tot de coronacrisis is deze energiecrisis een Europese crisis, en net daar schuilt het gevaar voor onze bedrijven. Want – hier zijn we weer – dankzij het fameuze systeem van onze automatische loonindexering zorgt een torenhoge inflatie van 10 procent (!) ervoor dat de meeste lonen begin volgend jaar zullen stijgen met… 10%. En jawel, ook die factuur is integraal voor onze ondernemers, geraamd op maar liefst 24 miljard euro in 2024. De irrationale energieprijzen en torenhoge loonkosten zorgen zo voor een concurrentieprobleem om u tegen te zeggen. Als we niet opletten, dreigt dat concurrentieprobleem een koopkrachtprobleem voor onze Limburgse bevolking te worden. Daarom moet Europa dringend ingrijpen op de energiemarkten om de situatie structureel op te lossen. En intussen moeten onze overheden, met name de Vlaamse, een steunmechanisme uitwerken om de hardst getroffen bedrijven gerichte financiële steun te bieden. 

 

“Wat u en ik normaal jaarlijks moeten betalen aan gas en elektriciteit, betalen wij nu maandelijks.”


 
Dus hoop ik dat tegen de tijd dat u deze tekst leest, het Overlegcomité maatregelen heeft genomen om u en uw onderneming wat ademruimte te geven om deze crisis, die hoe dan ook pijn zal doen, het hoofd te kunnen bieden.

Zit je met vragen 
over de energiecrisis?

Bekijk onze Frequently Asked Questions 

Menno Van Gemeren
Adviseur belangenbehartiging
menno.vangemeren@voka.be

klik hier

Contactpersoon

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Artikel uit publicatie