Skip to main content

Verderkijkers - getuigenissen

  • 12/09/2017

Getuigenis 1: DIY sociale robots voor iedereen

Jelle Saldien

OPSORO

Jelle Saldien

 

U kent ze wellicht wel, de sociale robots – ook wel snoezelrobots genoemd – die inzetbaar zijn bij revalidatie, demente bejaarden of kinderen met een autismespectrumstoornis. OPSORO, het Open Platform voor Sociale Robots, is echter meer dan gewoon een sociale robot. OPSORO democratiseert sociale robottechnologie en maakt die breed toegankelijk. Niet enkel techies, makers of developers, maar iedereen kan op twee uur tijd een eigen, eenvoudige robot bouwen. De connectie met de open online software maakt het vervolgens mogelijk om de robot tot leven te brengen.

Jelle Saldien is docent industrieel ontwerpen aan de UGent campus Kortrijk. Hij doet er onderzoek naar nieuwe interfaces voor slimme technologie. In mei 2017 plaatste De Tijd hem in de top 50 van Belgische tech-pioniers

 

Getuigenis 2: De kracht van schoonheid

Lotte Martens

lottemartens

Lotte Martens

 

Wat als we genezing en herstel kunnen verbeteren door meer aandacht te besteden aan spiegelzorg? Lotte vertelt over haar plannen en producten, waarmee ze de genezende kracht van schoonheid wil aanwenden om mensen gezonder te maken.

Lotte Martens begon haar carrière als opleidingshoofd van de afdeling Mode en Textiel aan de academie voor beeldende kunst in Maastricht. In 2014 startte ze haar eigen textiel en productiebedrijf, actief op het snijpunt van ontwerp, technologie en productie. Naast haar werk voor grote internationale modehuizen, ontwikkelt, produceert en distribueert ze haar eigen stoffen en DIY-collectie. Haar collectie loopt momenteel in heel Europa.

 

Getuigenis 3: Mensgericht ontwerp in een hightech zorgsector

Steven Dehollander

Pilipili Productontwerp

Steven Dehollander

 

Wanneer ondernemers in de zorg en creatief talent elkaar vinden, kunnen er krachtige zorgoplossingen ontstaan. Enkele jaren geleden werkte Pilipili samen met IMEC UGent aan een project waarbij designprincipes werden toegepast bij de ontwikkeling van een innovatieve headset voor EEG hersenscans van epilepsiepatienten. Met dit project waar goed ontwerp en neurowetenschappen elkaar kruisen, bewijst Pilipili dat design een hemelsbreed verschil kan maken in de high tech-zorgsector.

Steven Dehollander is designer, mede-oprichter en bedrijfsleider van het Kortrijkse designbureau Pilipili Productontwerp. Pilipili is actief sinds 1996 en specialiseert zich in user-centered design: productontwerp waarbij de eindgebruiker en zijn noden centraal staan. Als ontwerpbureau focust Pilipili zich sinds 10 jaar steeds nadrukkelijker op de medische en zorgsector.

 

Getuigenis 4: Virtual reality in de healthcare

Yassine Abid 

Achilles Design

Yassine Abid

 

Virtual en augmented reality blijken krachtige tools te zijn binnen vele aspecten van de medische wereld. Yassine illustreert drie toepassingen op een interactieve manier, zodat je zelf de kracht van deze toepassingen kan ervaren.

  1. Storytelling & gamification: Virtual reality maakt het mogelijk om van passieve toeschouwer een actieve deelnemer te maken. Door actief deel te nemen, absorberen we nieuwe informatie veel beter en houden we die nieuwe kennis ook langer bij.
  2. Virtuele evaluatie: Dankzij de virtuele wereld kunnen we spelen met informatie en data, we kunnen informatie herstructureren en verschalen naar nieuwe dimensies. Het stelt ons in staat om informatie weer te geven op meer intuïtieve manieren dan dat we tot op heden gewoon waren.
  3. Immersieve visualisatie: We nemen op moleculaire schaal een kijkje binnen een willekeurige proteïne op basis van een geldige PDB-code (Protein Data Bank). Onderwijs en training worden met deze technologie een pak vooruitstrevender!

Met de jonge leeftijd van 30 jaar heeft Yassine Abid al jaren ervaring achter de kiezen als industrieel ontwerper, service designer, strategic designer en nu ook als co-owner van de start-up AEROPLANE die bezig is met virtual en augmented reality. Yassine is een generalist met brede kennis en skills. Als ingenieur/ontwerper vindt hij het belangrijk om over alles iets te weten. Zijn studies als industrieel ingenieur enerzijds en Digital Arts And Entertainment anderzijds, zijn hier een mooi voorbeeld van. Als ontwerper past hij nu, samen met mede-eigenaar Marc Van Strydonck, deze brede kennis en vaardigheden toe om  revolutionaire, virtuele en augmented ervaringen te leveren.


 

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - Bank van Breda
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - Bebat
Van Roey - September
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - salesforce
IMU - VZW - multibureau