Skip to main content
  • Nieuws
  • Verderkijkers - break-outsessies Leuven

Verderkijkers - break-outsessies Leuven

  • 12/09/2017

Sessie 1: Technologische evoluties en innovatie binnen de zorg

Tom Braekeleirs

Microsoft, directeur BlueHealth Innovation Center

 

Tom Braekeleirs

Wat zijn de grote technologische evoluties die ons te wachten staan? En hoe wordt vandaag reeds geïnnoveerd binnen de zorg? Aan de hand van enkele start-up pitches, merkt u wat er nu al mogelijk is. De starters nemen u mee in hun verhaal van idee naar realisatie. Daarnaast geeft Tom een aantal tips om innovatie concreet om te zetten in de praktijk.

Tom Braekeleirs is een ‘corporate guy’ die ondernemer werd. Na 17 jaar in bedrijven als EDS, Navision en Microsoft, veranderde hij van carrièrepad om het Microsoft Innovation Center in Vlaanderen te runnen met een specifieke focus op gezondheidszorg. Onder zijn leiderschap werd dit omgevormd tot het BlueHealth Innovation Center, een vzw in een privaat-publiek partnership dat de digitale transformatie van de gezondheidszorg wil helpen ondersteunen. Naast het coachen van start-ups houdt het team zich ook bezig met het activeren van studenten alsook zorginstellingen om de digitale sprong te maken.

Naast deze rol is Tom ook een veelgevraagd spreker over marketing, werknemersmotivatie en ondernemerschap. Hij heeft een Masterdiploma in Economie en een postuniversitaire Master in Industrieel Ondernemingsbeleid. Zijn persoonlijk motto luidt “Change the world, or go home!”.

 

Sessie 2: How can an app a day keep the doctor away – challenges and opportunities

Chris Van Hoof

Imec

Chris Van Hoof

 

Bijna 80 procent van alle chronische ziektes kunnen in principe vermeden worden door gedragsverandering (m.a.w. door ‘gezond’ te leven). Dit omzetten in de praktijk blijkt echter een enorme – en tot dusver onoverkomelijke – uitdaging. Generische aansporingen en coaching zijn niet succesvol gebleken. Door persoonlijke context en individuele fysiologische metingen te capteren, brengt Imec gedrag en gewoontes in kaart brengen. Deze gegevens gebruiken ze om advies op maat te geven precies wanneer het nodig is. Deze technologie wordt toegepast in domeinen zoals stress management en stoppen met roken. Via grote trials valideren ze de technologie in samenwerking met psychologen, gedragswetenschappers en psychiaters.

Chris Van Hoof is R&D Directeur van ‘wearable healthcare’ bij imec in België en Nederland. Hij staat al 20 jaar in voor acquisitie en leiding van internationale R&D-samenwerkingen met klanten en partners. Chris bracht wearables van embryonaal onderzoek tot maturiteit met klanten in zowel de medische als de consumentenruimte. Daarnaast is hij sinds 2000 als deeltijds hoogleraar verbonden aan de KU Leuven.

 

Sessie 3: 3D printing van Custom Medical Devices

Bram Smits

Materialise

 

Bram Smits

 

Materialise Medical is een toonaangevende speler in medische toepassingen die met 3D-printing geproduceerd worden. Het bedrijf stelt onderzoekers, ingenieurs en clinici in staat om innovatieve behandelingen aan te bieden op maat van de patiënt, die helpen tot het verbeteren en zelfs redden van de levenskwaliteit. Werken op deze frontlinie van innovatie is niet altijd gemakkelijk. Er zijn tal van hindernissen die de kop opsteken, zowel in de toegang tot de markt als in de terugbetaling door het RISIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). In deze sessie krijgt je een overzicht van de mogelijkheden van 3D-printing in de gezondheidszorg en de toekomstige uitdagingen die daarbij komen kijken.

Als Public Affairs Officer is Bram verantwoordelijk voor de uitrol van een public affairs strategy bij Materialise. Zo is hij op de hoogte van en lobbyt hij voor een nieuwe wetgeving en het toezicht op alle overheidsinteractie. Daarnaast is Bram verantwoordelijk voor de terugbetaling van de aangepaste medische hulpmiddelen die Materialise ontwikkelt.

 

Sessie 4: A Robotics Revolution serving Healthcare

Pierre Cherelle

VUB

Pierre Cherelle

 

Hoe kan robotica een rol spelen in gezondheidszorg? Pierre Cherelle beantwoordt deze vraag aan de hand van reële projecten. Je komt meer te weten over Axiles Bionics, een nieuwe VUB spin-off die een nieuwe generatie bionische voeten op de markt zal brengen.

Dr. Ir. Pierre Cherelle (°1984) behaalde in 2007 een masterdiploma in de experimentele natuurkunde aan de VUB. In 2014 slaagde hij voor zijn doctoraat in de techniek op het gebied van revalidatie robotica, met de ontwikkeling van een nieuwe generatie aangedreven prosthetische voeten. Deze vormen de basistechnologie voor Axiles Bionics (www.axilesbionics.com). Momenteel is Cherelle een postdoc-onderzoeker en wordt hij ondersteund door Innoviris, het Brussels Research Research Institute, om deze uitvinding op de markt te brengen.

 

Sessie 5: Cognitieve technologie in de gezondheidszorg, de zaak Watson

Joan Van Loon

IBM

Joan Van Loon

 

Ons huidige systeem van gezondheidszorg staat voor serieuze uitdagingen: de toenemende complexiteit, de snelle digitalisatie, twijfelachtige resultaten (amper evidence-based), een tekort aan competenties en middelen, toenemende patiëntenverwachtingen, een hoge kost, … Cognitieve technologieën zorgen voor een boost in de gezondheidszorg. Onze bestaande zorgsystemen, wellness en steun moeten samenkomen met technologie, data en expertise om mensen te helpen een gezonder en meer productief leven te leiden.

Met de diploma's Gezondheidseconomie, Toegepaste Economische Wetenschappen en Verpleegkunde op zak, startte Joan zijn carrière als econoom bij het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen. Na vier jaar stapte hij over naar de consulting als Healthcare consultant voor Coopers & Lybrand, later PwC. Na de globale overname van PwC Consulting door IBM, heeft Joan verschillende management posities bij IBM bekleed. Vandaag is hij als gedelegeerd bestuurder bij IBM België verantwoordelijk voor Publieke Sector, Gezondheidszorg, Telecommunicatie & Energie. Daarnaast is hij o.a. global thought leader Healthcare en ambassador voor IBM Watson.

IMU - vzw - Remant
IMU - VZW - multibureau
Proximus
IMU - vzw - Bebat
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
imu - vzw - Altez
IMU - vzw - Salesforce
AW_Welt_6stappenplan