Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Veldeman Group engageert zich voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Veldeman Group engageert zich voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen

  • 05/07/2023

Ruim drie jaar geleden begon voor de Veldeman Group het traject dat in het kader van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen uitgetekend werd. Inmiddels zijn ze met evenveel enthousiasme in een nieuwe fase beland. “Dit wapent ons als bedrijf tegen de uitdagingen van morgen”, klinkt het. Een portret.

"We waren al een hele poos aan het nadenken over welke inspanningen we inzake duurzaamheid konden doen”, legt Filip Van den Bruel uit. Binnen het bedrijf staat hij in voor alles wat rond kwaliteit, veiligheid en milieu draait. “In dit traject van Voka ‒ KvK Limburg vonden we een geschikte kapstok. Wat ons erg aansprak, is het feit dat duurzaamheid hier een erg brede invulling krijgt. Er wordt immers gebruik gemaakt van de 17 Sustainability Development Goals die de VN ontwikkelde.”

Permanente opvolging

“In een eerste fase voerden de mensen van Voka ‒ KvK Limburg een kick-off audit van ons bedrijf uit”, stelt CEO Andy Moors. “Hieruit moet blijken wat beter kan, waar dan een concreet actieplan rond opgesteld wordt. Erg belangrijk is het realiseren van energiebesparingen, waterbesparing, re-lighting…”

“Opvolging is op zijn minst zo belangrijk als het opstellen van een gedegen actieplan”, benadrukt Filip Van den Bruel. “Net dit maakt het begeleidingstraject dat Voka ‒ KvK Limburg aanbiedt zo aantrekkelijk. Het zorgt ervoor dat je als bedrijf de vinger aan de pols houdt. We hebben net de eerste fase, het pioniers-traject, bijna achter de rug.  We moeten de beoordeling van de commissie nog afwachten, want je actieplan en de uitvoering ervan worden jaarlijks door een commissie beoordeeld. Na een positieve beoordeling, kunnen we beslissen om naar een volgende fase, het champions-traject, door te stromen. Hierna volgt er nog eentje, het ambassador-traject.”  

Sleutelen aan CO2-voetafdruk 

“Een actie die we namen en waar ik bijzonder trots op ben, was het in kaart brengen van onze CO2-voetafdruk”, legt Andy Moors uit. “Op zich klinkt dit misschien als iets vanzelfsprekends, in werkelijkheid komt er meer bij kijken dan je zou denken. Het resultaat was alvast verhelderend. Die voet-
afdruk verder naar omlaag halen, wordt een belangrijk aandachtspunt voor de komende twee jaar.” 

“Ook hier was de hulp van Voka ‒ KvK Limburg ontzettend belangrijk”, vult Filip Van den Bruel aan. “Zij stelden ons een rekenmodel ter beschikking. Ze lichtten het gebruik ervan ook toe. Een student Handelswetenschappen aan de UHasselt maakte hiervan zijn stageproject en ging aan de slag. Uiteindelijk nam het voltooien van deze studie toch enkele weken in beslag. Uiteraard hebben de mensen van Voka ‒ KvK Limburg een aandachtige blik op dit eindresultaat geworpen.” 

Wapenen voor morgen

“Aandacht voor duurzaamheid is voor ons een princiepskwestie, maar er zit ook een praktisch luik aan”, besluit Andy Moors. “Op zich is het nog niet zo expliciet, maar we merken dat we van klanten vaker de vraag krijgen wat we op het vlak van duurzaamheid kunnen voorleggen. Zeker met de grotere bedrijven waar we mee samenwerken. Het zal geen jaren duren voor we in aanbestedingen duidelijke eisen opgelegd zullen krijgen. En daar bereiden we ons op voor. Wie vandaag geen stappen zet, zal daar op termijn de prijs voor betalen.”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie