Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Veiligheidsraad: Voka positief over ingekorte quarantaineperiode en regeling grensarbeid

Veiligheidsraad: Voka positief over ingekorte quarantaineperiode en regeling grensarbeid

  • 23/09/2020

Op de lang verwachte Nationale Veiligheidsraad hoopte Voka op perspectief en duidelijkheid voor bedrijven en hun medewerkers. De versoepeling van enkele maatregelen zoals de ingekorte quarantaineperiode, de duidelijkheid voor grensarbeiders en de uitbreidmogelijkheden voor professioneel georganiseerde evenementen, zijn voor Voka een stap in de goede richting. Al blijven er vragen over de protocollen en de barometer die hopelijk volgende week hun antwoord krijgen.

De Nationale Veiligheidsraad werd lang aangekondigd als de start van een periode waarop er meer perspectief op langere termijn zou geboden worden om samen te leven met het coronavirus in afwachting van een vaccin. Die verwachtingen lijken volgens Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, deels ingelost. “We gaan duidelijk over van risicobeheersing naar een manier van samenleven. Er is nu sprake van een barometer, verbeterde en versnelde testing- en tracingmogelijkheden en nieuwe protocollen, maar die zijn er nog niet. We hopen dat hierover op 1 oktober veel meer duidelijkheid is”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Meer perspectief gebracht

Toch klinken er ook voorzichtig positieve geluiden bij de Vlaamse werkgeversorganisatie. Dat de verplichte quarantaineperiode gehalveerd wordt, is goed nieuws voor de vele ondernemingen die onverwacht personeel thuis zien geschreven worden, zelfs als ze niet ziek zijn.

Ook wat grensarbeiders of internationale werkverplaatsingen betreft, vallen er heel wat zorgen weg voor de ondernemingen. Voor grensarbeiders of werknemers die minder dan 48 uur in het buitenland verblijven, is er geen verplichte quarantaine meer, ook niet wanneer men uit een rode zone terugkomt. “Het systeem is nu duidelijker, flexibeler en geeft meer zekerheden aan ondernemingen en hun personeel. Daar was echt nood aan, dus dit stemt ons tevreden”, zegt Hans Maertens.

Ondernemers als voorbeeld

Dat ook de evenementensector meer mogelijkheden krijgt om privéfeesten te organiseren, is volgens Voka een teken van vertrouwen in de professionaliteit van de ondernemers. “We zien dat er tot nu toe amper besmettingen zijn in de horeca en ook op de werkvloer. Dat de regels van de horeca en de professionele omkadering nu het de leidraad vormen voor privéfeesten, toont aan dat ondernemers op een veilige en professionele manier omgaan met het virus”, aldus Hans Maertens. 

De beslissingen van vandaag lijken volgens Voka een stap in de goede richting. Maar de maatregelen moeten nu verfijnd en ook nauwlettend toegepast worden. Daarom roept Voka iedereen op tot grote burgerzin; ondernemingen moeten de protocollen volgen, en burgers nauwgezet omgaan met alle sanitaire voorschriften en basisregels. Alleen zo geraken we uit deze crisis.
 

Contactpersoon

imu - vzw - obd
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel