Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Veilig en duurzaam databeheer

  • 08/08/2023

Door het toenemende internetgebruik en de groeiende honger naar data zijn er steeds meer datacenters nodig. Maar hoe duurzaam zijn die? De Vlaams-Brabantse datacenter-specialist LCL neemt alleszins het voortouw in duurzaam ondernemen. “Dit thema zit in onze genen”, zegt Laurens van Reijen, managing director van een buitenbeentje in een energie-intensieve sector.
 

Door het toenemende internetgebruik en de groeiende honger naar data zijn er steeds meer datacenters nodig. Maar hoe duurzaam zijn die? De Vlaams-Brabantse datacenter-specialist LCL neemt alleszins het voortouw in duurzaam ondernemen. “Dit thema zit  in onze genen”, zegt Laurens van Reijen, managing director van een buitenbeentje in een energie-intensieve sector.

Wist je dat op wereldschaal 2,7 procent van het energieverbruik in datacenters zit? Als essen­tiële speler in de digitale economie verbruiken datacenterbedrijven heel wat energie. Maar tegelijk effenen zij als dienstverlener het pad voor duurzaamheidsdenken bij hun klanten. “IT maakt vele processen duurzaam, denk bij­voorbeeld aan logistieke bedrijven die slimme software inzetten om transporteurs zo efficiënt mogelijk op pad te sturen”, zegt Laurens. “We nemen graag de handschoen op om een voorlo­per te zijn in de energietransitie.”

Toonaangevend in databeheer

Met vijf onafhankelijke datacenters huisvest LCL de ICT­infrastructuur van een brede waaier van (telecom)bedrijven, dienstverleners en over­heidsinstellingen. “We beschikken over hoog­beveiligde gebouwen waarin onze klanten hun IT­apparatuur 24/7 kunnen laten draaien”, geeft Laurens aan. “Tegelijk garanderen we hen een optimale connectiviteit en fysieke beveiliging via camera en bewakers. Betrouwbaar, beschik­baar en geconnecteerd. Daar staan we voor.”

Gelauwerde aanpak

Dat het in Diegem gevestigde hoofdkantoor van LCL continu focust op innovatieve oplossingen, klantenzorg, veiligheid en milieu, blijkt onder meer uit een indrukwekkende reeks certificaten en nominaties die het bedrijf kan voorleggen. “Zowel in 2022 als dit jaar sleepten we de fel­begeerde ‘Data Center Services Company of the Year’­award in de wacht”, zegt Laurens trots. 

“Vorig jaar behaalden we ook een nominatie voor de Trends Gazellen Vlaams­Brabant 2022 in de categorie ‘grote bedrijven’. Stuk voor stuk mooie erkenningen voor de inspanningen die we al jaren leveren in het uitrollen van een wel­doordachte ESG­strategie.”

Heft in eigen handen

Laurens illustreert deze aanpak met enkele concrete voorbeelden: “Begin 2021 zetten we mee onze schouders onder het Klimaatneutraal Datacenterpact om de Europese Green Deal te ondersteunen. Samen met zo’n 25 Europese sectorcollega’s nemen we het heft in eigen han­den richting klimaatneutraal ondernemen voor 2030.”

“Vorig jaar sloten we ons als eerste Belgische datacenterbe­drijf aan bij het SBTi. In het ka­der van dit ‘Science Based Tar­gets initiative’ ontwikkelden we een meetbaar reductieplan om de komende jaren onze CO2­uitstoot tot anderhalve graad Celsius te verminderen. Concreet: in ons datacenter LCL Brussels­West (Aalst) heeft LCL geïnvesteerd in zes nieuwe generatoren van 2,25 MVA die zullen draaien op de hernieuw­bare brandstof HVO100. In Gembloux maken we werk van een nieuw zon­nepanelenpark. En zo kan ik nog tal van andere voorbeelden geven, zoals concrete acties voor biodiversiteit en warmterecuperatie.”

Van security tot persoonlijke groei

En ook op het vlak van Governance­ en Soci­al­onderwerpen leggen Laurens en zijn team de lat hoog. “Thema’s als security, compliance, certificaten, diversiteit & inclusie en persoon­lijke groei blijven binnen ons bedrijf prominent op de agenda staan”, aldus Laurens. “We willen niet enkel onze maatschappelijke rol als strate­gische facilitator ten volle uitspelen, maar ook een werkgever zijn waar het prettig en veilig werken is.”

Wie is ... 

Laurens van Reijen

Opleiding: Economie (VUB), KMO Excellence/Beyond Excellence (Vlerick) en Sustainable Business Strategy (Harvard)

Functie: Managing director

Traject: Al bijna 21 jaar managing director van LCL Belgium. Daarnaast is hij ook al ruim 7 jaar bestuurslid van de European Data Centre Association (EUDCA).

Dyls februari2024
Proximus

Artikel uit publicatie