Skip to main content
  • Nieuws
  • Veertig nationaliteiten in één bedrijf

Veertig nationaliteiten in één bedrijf

  • 27/04/2018

Bij Tower Automotive in Destelbergen (Gent) werken 270 mensen van nagenoeg 40 verschillende culturele achtergronden. "Diversiteit bij Tower is aangeboren", zegt Charlotte Nollet, HR-manager. Wat betekent dat voor het diversiteitsbeleid? "Er bestaat geen handleiding voor diversiteit. We hebben onze aanpak gaandeweg ontwikkeld, we hebben ontdekt wat nodig was en wat werkte. Omdat we rekening willen houden met onze mensen, met hun situatie."

Tower Automotive is toeleverancier in de automobielsector, en dat zie je meteen. In de grote fabriekshal staan lasrobotten op een rij. Die lassen deuren, koffers, vloerplaten voor autofabrikanten. Het materiaal komt in stukjes binnen en gaat als halffabricaten buiten. Robotten zorgen voor puntlassen, booglassen, verlijmen,... 

Het is een 'greenfield' fabriek. Ze startte begin deze Actieplan diversiteiteeuw, toen het nabij gelegen Volvo Gent een nieuwe wagen mocht bouwen en daardoor toeleveranciers zocht. "Maar het was geen eenvoudige klus", zegt Charlotte Nollet. Volvo zocht op dat moment zelf 1.400 nieuwe mensen. De vijver waarin Tower en de andere nieuwe toeleveranciers moesten vissen, was in één klap voor groot stuk leeggevist. "Zo zijn we gestart: met mensen die handen aan hun lijf hadden, mensen die konden en wilden werken. We keken niet naar kleur, naar taal, naar religie. Zo hadden we meteen een diverse groep van medewerkers bij elkaar. Veel gekleurde medewerkers, van Arabische origine, maar ook heel wat van Afrikaanse."

Taal 

Taal blijft een aandachtspunt. "Wij communiceren zelf in het Nederlands en in het Engels. Niet om redenen van veiligheid of operationaliteit - je kan alles desnoods met pictogrammen uitleggen. Maar we vinden onderlinge communicatie belangrijk, voor het individu, voor de groep. We sturen medewerkers na de uren soms naar een cursus Nederlands - op onze kosten."

"Maar onder elkaar mogen ze hun eigen taal spreken. Sommige bedrijven ontmoedigen dat, wij niet. Wij horen hier de meest verschillende talen. Toch stimuleren we ze om allemaal een mondje Engels of zelfs Frans te kennen."

Zijn er soms akkefietjes? "We hebben nultolerantie voor discriminatie en racisme. We hebben bijvoorbeeld een tijd geleden iemand de deur gewezen omdat die niet onder de leiding van een alleenstaande vrouw wou werken. De man zei dat dit in zijn cultuur niet kon. Wel, dat kan dan misschien wel zo zijn, maar dat is een lijn die we niet wilden overschrijden."

In de werknemersgroep zijn er heel wat collega's van Afrikaanse origine. "Maar ook daar zie je een geweldige diversiteit. Je hebt moslims, katholieken, andersgelovigen. Er zijn West- en Oost-Afrikanen, met de meest uiteenlopende talen. Ook in een zogenaamde 'zelfde' groep zie je diversiteit."

Dat is ook het startpunt van de diversiteitstraining die Tower geeft aan alle leidinggevenden, op elk niveau. "Ook een 'wit' bedrijf is divers: mannen en vrouwen, hoog- en laagopgeleid, grote en kleine mensen, uiteenlopende karakters, verschillende ambities. We zijn allemaal ontzettend divers. Het enige wat wij hier extra hebben, dat zijn culturele en religieuze verschillen. Daar houden we dan ook rekening mee. Moslims mogen bidden tijdens de pauze. Ze mogen zich ritueel wassen, maar dan liefst in de douches, niet in de toiletten. En in principe mag er niet gegeten worden op de werkvloer, maar tijdens de ramadan mag dat wel."

Tegelijk zijn er ook zoveel menselijke dingen die gemeenschappelijk zijn. "Iedereen wil vooruit, wil zorgen voor de kinderen, centen verdienen, lekker eten, ... of dat nu pikant is of niet. En de verschillen, die los je in een onderneming nog redelijk gemakkelijk op. Iedereen heeft hier de gemeenschappelijke doelstellingen, de drive voor kwaliteit, de sfeer van de Tower-familie, ... We zijn een 'gemeenschap', in alle specificiteit."

Vakantie

Tower Automotive heeft ook afspraken rond extra vakantie. "In de zomer sluiten we de fabriek drie weken. Maar we geven onze collega's de mogelijkheid om twee weken extra vakantie te nemen. Zo krijgen mensen de kans om hun familie te bezoeken in de Maghreb, verder in Afrika, in Azië, Centraal-Europa." 

Die regel geldt trouwens ook voor mensen met roots uit de regio. "We doen niets op maat van een individu. Het is: ofwel voor iedereen, ofwel voor niemand. Ook iemand uit Gent kan twee weken extra vakantie vragen."

En waar komt heel die aanpak vandaan? "Er bestaat geen handboek voor een diversiteitsbeleid. We kijken hoe andere ondernemingen het doen. En we hebben geleerd met vallen en opstaan."

Zet u zelf in op het vlak van diversiteit? Wij zijn op zoek naar uw ervaringen! Of werd u zelf geïnspireerd door een onderneming? Laat het ons dan weten via info@voka.be

Contactpersoon

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant