Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Veel uitdagingen op ons pad, maar de bouw is er helemaal klaar voor.”

“Veel uitdagingen op ons pad, maar de bouw is er helemaal klaar voor.”

  • 29/04/2022

Is en blijft een baken van vertrouwen in economisch woelige tijden: de Limburgse bouwsector. Al moet worden gezegd dat de uitdagingen ook hier niet van de poes zijn. “Torenhoge grondstofprijzen, materialenschaarste, de opgedroogde arbeidsmarkt en de beperking van de beschikbare bouwgronden… We hebben er al beter voorgestaan”, zegt Chris Slaets, directeur van de sectororganisatie Confederatie Bouw Limburg. “Maar toch, als ik één boodschap wil meegeven, is het wel die van het optimisme. Paniek en negativisme hebben nog nooit iemand vooruitgeholpen…”

chris slaets

 

“Waar het vandaag om draait, is de betaalbaarheid van het wonen”, valt Chris Slaets met de deur in huis. “De prijzen van materialen en grondstoffen swingen de pan uit, wat het voor aannemers aartsmoeilijk maakt om een project op de markt te krijgen. Er kan zoveel mislopen in de calculatie dat er veel nervositeit heerst. En de vraag is: wat staat er ons nog te wachten? Zullen de prijzen verder stijgen? In welke mate kunnen we dit doorrekenen aan de klanten zonder orders te verliezen? Zit er een algemene crisis aan te komen? We weten het niet.”

Dat alles duurder is geworden, heeft te maken met de coronapandemie. “Tijdens de lockdowns en andere beperkingen hebben mensen meer tijd in eigen woning doorgebracht”, weet Chris Slaets. “Ze hebben geïnvesteerd in hun eigen huis en tuin, of zijn op zoek gegaan naar een nieuwe stek met voldoende binnen- en buitenruimte. Dat heeft de prijzen sterk opgedreven. Maar vergis je niet, woningen zijn ook voor corona al duurder geworden. Het is dus een versterkend effect geweest, niet de enige oorzaak.” In dat verband wijst Slaets naar een onderbelicht fenomeen: de schaarste van de bouwgronden. “Men spreekt vandaag veel over de prijzen van materialen en grondstoffen, en dat is inderdaad vervelend. Maar de echte, grote stijging van de bouwkost zit vooral in de duurdere bouwgronden. Het aanbod is gewoon te schaars, waardoor de beschikbare stukken pijlsnel stijgen in prijs. De veelbesproken betonstop zal daar geen verbetering in brengen. Een daling van de totale bouwkost zal dus nog niet voor eerstdaags zijn…”

Nu nog profiteren van de lage btw

Toch weigert Chris Slaets om de negatieve gedachten te laten overheersen. “Ik denk bijvoorbeeld aan de opportuniteiten die investeren in vastgoed vandaag biedt”, zegt hij. “Iedereen weet dat spaargeld op de bank niets opbrengt en de rente nog steeds historisch laag is. Wel, als je belegt in vastgoedprojecten en je weet dat bouwen alleen maar duurder zal worden, mag je er zeker van zijn dat je vandaag een heel goede zaak doet door bij de bank langs te gaan en aan een voordelig tarief een financiering af te sluiten om interessante vastgoedprojecten in portefeuille te nemen. Immens veel lenen is op dit moment het beste dat je kan doen. Go for it, zou ik zeggen!”

En de directeur van Confederatie Bouw Limburg heeft nog wel wat argumenten om eerder vandaag dan morgen de bulldozers en graafmachines in werking te zetten. “Hoe de zaken er nu voorstaan, zal de btw-verlaging op de sloop en de heropbouw niet meer verlengd worden. Wie zo’n bouwproject in gedachten heeft, begint er dus beter nu aan. De conclusie is simpel: wie een stabiel inkomen heeft en plannen heeft om te bouwen of te verbouwen, moet geen seconde twijfelen. Paniek of negativisme helpen niemand vooruit. Zeker niet onze aannemers, die dagelijks in de weer zijn om hun klanten te plezieren.”

Europese reddingsboei

Een steuntje in de rug: de renovatieverplichtingen die door Europa worden opgelegd. “Om de normen te halen moeten we naar een verdrievoudiging van het huidige renovatieritme”, weet Chris Slaets. “Dit kan en zal onze bouw een enorme boost geven. Er is slechts één voorwaarde, met name dat de verbouw- en energiepremies worden gehandhaafd en vereenvoudigd worden. Als klanten aan één loket alle informatie kunnen vinden en hun dossier voor subsidies kunnen indienen, zal dat een wereld van verschil maken.”

En er zijn nog factoren die motiveren. “Het extra steunpakket dat de sector van overheidswege aangeboden kan worden, is meer dan welkom en komt bovenop de renovatieturbo. In het licht van de stijgende energieprijzen zijn de energetische investeringen sneller terugverdiend. Neem bijvoorbeeld een warmtepomp: die is vergeleken met een jaar geleden zowat een derde sneller break-even. Geen redenen om te twijfelen.”

“De bouwsector is klaar om een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die de professionals moeten ondergaan.”

De bouwsector is dus klaar om een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die de professionals moeten ondergaan. “We zijn goed georganiseerd om de storm te doorstaan”, aldus Chris Slaets namens de bouwprofessionals. “En we denken voortdurend na over innovatieve formules. Neem bijvoorbeeld de hype van tegenwoordig: vastgoed ‘as a service’, waarbij de aannemer niet uit beeld verdwijnt na de oplevering van een project, maar voor onderhoud, leasing, enzovoort, levenslang verbonden blijft aan zijn klanten. Een langetermijnrelatie die alleen maar voordelen biedt. Let wel, de bedrijven waar de bouwondernemingen vandaag voor werken, moeten hun processen omdenken en in zee gaan met partners die ze vertrouwen om een totaalservice te onderschrijven.”

Zelf opleiden is normaal

Chris Slaets kan uiteraard niet om de personeelsproblematiek heen, die ook de bouw hard treft. “Nog voor corona uitbrak, was nagenoeg elke job in de bouw al een knelpuntberoep, ook in de administratie. De pandemie heeft dit alleen maar erger gemaakt. Toch weiger ik opnieuw om negatief te zijn. Oké, het is moeilijk om mensen te vinden, maar onmogelijk is het zeker niet. Elk bedrijf moet bezig zijn met juiste waarden uit te stralen en actief de gewenste perceptie uit te dragen. Dan kan je nog het verschil maken in de War for Talent. Dat wil ook zeggen: openstaan voor mensen van andere origine en continenten. Respect hebben voor iedereen die gemotiveerd is om in de bouw te werken, en graag willen bijleren. Het wordt tijd om mensen te waarderen voor wat ze kunnen en niet voor de diploma’s die ze kunnen voorleggen.” De grote baas van de bouwberoepers voegt er nog aan toe: “Opleiden op de werkvloer zelf zal de normaalste zaak van de wereld worden. Competenties vormgeven ‘on the job’, daar draait het om. En nogmaals, ik ben er zeker van dat de bouwbedrijven daar helemaal klaar voor zijn.”

Dagelijkse problemen oplossen

Want, aldus Slaets: “De bouw is nog altijd de best betaalde sector. Een grote troef, toch wel. En er valt heel wat bij te leren. Kijk naar de innovaties en naar het probleemoplossend vermogen dat van de bouw wordt verwacht. We zijn overal nauw bij betrokken: wegenbouwers moeten het mobiliteitsvraagstuk oplossen, scholenbouwers helpen het onderwijs vooruit, de unitleveranciers helpen een handje om de vluchtelingencrisis op te vangen, enzovoort. De mannen van de bouw zijn er graag bij om een oplossing naar voren te schuiven. En vergis je niet, vandaag staan de orderboekjes nog goed vol, en desondanks worden de handen uit de mouwen gestoken om voor alles en iedereen een maatgericht antwoord aan te reiken. Chapeau, zeg ik dan.”

Chris Slaets snijdt tot slot nog één thema aan: duurzaamheid. “Ja, we moeten toegeven dat we op dat vlak nooit de beste leerling van de klas zijn geweest”, bekent hij eerlijk. “Maar die slechte reputatie is helemaal veranderd. Afvalpreventie en circulariteit zijn populairder dan ooit. Als je bijvoorbeeld de schaarste aan grondstoffen bekijkt, ontstaan er nieuwe initiatieven, zoals harvesting of re-circulair denken. Met andere woorden: oude materialen van andere werven, zoals tegels of isolatie, worden volledig hergebruikt in nieuwe projecten. Dat is de toekomst. Met Bouw Boost Limburg zetten we trouwens rond duurzaamheid en innovatie diverse interessante initiatieven op. Alle beetjes helpen om van de Limburgse bouw een vooruitstrevende en welvarende sector te maken, die de rest van de provincie economische vleugels kan geven.” 

 


 

intopia

 

Bouw van vandaag is niet van gisteren: Intopia

Een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf dat sterk groeit in een nichesegment van de bouwsector, is Intopia. Met hun zelfbouwpakketten in houtskeletbouw bieden ze een perfect alternatief aan bouwers die een energiezuinige woning tegen een betaalbare prijs willen realiseren. Een formule die werkt, want Intopia verhuist weldra naar een groter kantoorgebouw om alle medewerkers meer ruimte te bieden.

 

“Ik was actief in het plaatsen van houtskeletbouw voor passiefwoningen, en kwam daar veel mensen tegen die zelf de handen uit de mouwen wilden steken bij de bouw van hun huis”, vertelt Tim Luyten. “Ik wist dat het mogelijk was om in houtskeletbouw de kosten fors te drukken door met de nodige begeleiding een kant-en-klaar zelfbouwpakket tot uitvoering te brengen. Zo zijn we met Intopia gestart. We tekenen het plan van de architect volledig uit en voorzien de klant van alle materialen en instructies om zelf zijn droomwoning in elkaar te zetten. Een succes. Momenteel realiseren we zo’n 30 woningen per jaar, maar dat worden er weldra meer.” Met enige zin voor verbeelding werd Intopia al eens ‘de Ikea van de woningmarkt’ genoemd. “Ik snap de vergelijking omdat wij ook zelfbouwpakketten bij de klanten leveren, maar een simpele kast of kwalitatief huis, dat is wel een wereld van verschil”, lacht Luyten.

Kinderspel

De klanten van Intopia zijn zowel mensen die affiniteit hebben met de bouw, als totale leken in de sector. “Er zijn natuurlijk aannemers en schrijnwerkers voor wie zo’n bouwpakket kinderspel is”, voegt medeoprichter en zaakvoerder Christophe Lucas toe. “Maar er zijn ook andere bouwers die hier een leuk avontuur in zien, of om ecologische redenen kiezen voor deze formule. Belangrijk is uiteraard dat zo’n pakket voor zelfbouwers veel goedkoper is dan traditionele woningbouw. En tegelijk moet er niet worden ingeboet op het vlak van energiezuinigheid, duurzaamheid of kwaliteit. Een ideale formule dus voor iedereen die hier zelf werk van wil maken.”

Hulplijn beschikbaar

Dat houtskeletbouw vandaag als een volwaardig alternatief voor baksteen wordt beschouwd, speelt uiteraard in het voordeel van Intopia. “De vroegere vooroordelen zijn intussen achterhaald”, weet Tim Luyten. “Houtskelet is misschien niet even geschikt voor ieder mogelijk ontwerp, maar architecten die ermee vertrouwd zijn, kunnen wel elk droomhuis zo tekenen dat het door de bouwheer te realiseren valt met een zelfbouwpakket.” De rol van Intopia valt daarbij niet te onderschatten. “Het voordeel van onze interventie is dat het bouwproces efficiënt en eenvoudig wordt voor de zelfbouwer”, aldus Christophe Lucas. “Onze klanten hebben nood aan iemand die al het denkwerk tot in de puntjes verzorgt en als hulplijn beschikbaar is. Zo tekenen wij het hele project uit in BIM (Building Information Modeling) en bestellen elk bouwelement in de exacte maat. Op elk balkje wordt het juiste nummer geprint, zodat de zelfbouwer zich onmogelijk kan vergissen. En uiteraard springen wij in waar nodig. Voor moeilijke facetten van het bouwproject, zoals het plaatsen van EPDM, springen we zelf in waar nodig en zorgen wij voor de uitvoering. De klant wordt dus maximaal ontzorgd binnen de enorme vrijheid die hij heeft. Dat is de sterkte van ons concept.”

“De Ikea van de woningmarkt? Een hele woning is toch nog iets anders…”

Intopia heeft inmiddels al een 100-tal huizen gezet. “Momenteel doen we er zo’n 30 per jaar, maar dat worden er spoedig 40 en meer”, zegt Tim Luyten. “Het team groeit geleidelijk mee. We zijn voorlopig met 7 om alles te tekenen, te tellen, te adviseren en uit te voeren waar nodig. Heel beperkt, maar onze werkruimte wordt veel te klein. Daarom verhuizen we weldra van onze privéwoning in Heusden-Zolder naar een eigen bedrijfsgebouw in Genebos (Lummen). Daar kunnen we de volgende fase in ons groeiproces aanvatten.”

Verhuurservice

Nog een sterk punt van Intopia is dat ze aan de zelfbouwers ook alle benodigde gereedschappen en materialen verhuren die nodig zijn om de huizen perfect te assembleren. Christophe Lucas: “De handel in professioneel gereedschap is een bijkomende troef in ons businessmodel. De klant heeft er alle belang bij om beter, sneller en veiliger te werk te gaan. We merken dat op dat vlak nog een weg af te leggen is. Vandaar dat we investeren in een breed gamma van professionele hulpmiddelen die ter beschikking staat om de projecten beter uit te voeren. En zo blijven wij innovatief om onze nichemarkt van klanten nog beter te bedienen.” 

 

intopia
 

Contactpersoon

Laura Michielsen

Coördinator marketing & communicatie

Artikel uit publicatie