Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • VCDO als kompas richting een duurzaam bedrijf

VCDO als kompas richting een duurzaam bedrijf

  • 30/03/2023

Dit jaar rondt Cegeka een driejarig VCDO-traject af. Volgens Elke Picquet, ESG Coordination and Talent Communication, zorgde in dit parcours voor extra houvast en een breed intern draagvlak om een toekomstgericht ESG-beleid uit te werken. We vroegen haar om enkele markante realisaties in de kijker te zetten.

Elke Picquet


Toonaangevend in ESG

Als Europese aanbieder van IT-oplossingen met ruim 6.000 werknemers in meer dan 10 landen – wil Cegeka een toonaangevende bijdrage leveren aan een betere wereld van morgen. “De ESG-doelstellingen die we vooropstelden sluiten nauw aan bij onze bedrijfswaarden en ons DNA”, geeft Elke aan. “Onze deelname aan het VCDO-traject was voor ons een belangrijk moment om grondig na te denken over onze ESG-strategie. In 2020 – ons eerste VCDO-jaar – hebben we duurzaamheid opgenomen in onze missie en hebben we binnen de Cegeka groep drie strategische pijlers op dit vlak bepaald.”

Drie strategische pijlers

“We willen onze maatschappelijke rol in duurzaam ondernemen ten volle uitspelen”, zegt Elke. “Met VCDO als kompas hebben we onze strategie rond duurzaam ondernemen opgesplitst in drie pijlers. De eerste pijler heeft betrekking op diversiteit, gelijkheid en inclusie. De IT-business bestaat nog steeds uit te weinig vrouwen. Tegen 2026 zetten we 30% vrouwelijk leiderschap binnen onze onderneming als doelstelling (15% in 2020), en in 2030 moet 30% van de werknemers vrouwelijk zijn. Als tweede pijler focussen we op de neutralisatie van de ecologische voetafdruk van ons wagenpark, onze kantoren en datacenters. We hebben een plan uitgewerkt om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn, met de productie van eigen energie, elektrificatie van ons wagenpark en de inbreng van elektronisch materiaal in de circulaire economie. De derde pijler van onze ESG-strategie heeft betrekking op het creëren van een betere en veiligere samenleving dankzij onze digitale IT-oplossingen. Recent werden we door Whitelane aangeduid als beste securityprovider van het land. Bovendien bieden we overheden en lokale besturen oplossingen aan om burgers en bedrijven maximaal digitaal te bedienen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de nexuzhealth-app en Smartschool.”

Certificaten en erkenningen

Dat duurzaam ondernemen al enkele jaren tot het DNA van Cegeka behoort, bewijzen ook de officiële erkenningen en certificaten die het bedrijf kan voorleggen. “In september 2021 behaalden we het ISO 14001-certificaat, wat een mooi bewijs is van het efficiënte en doelgerichte milieumanagementsysteem dat we intern hebben uitgewerkt”, aldus Elke. “Daarnaast kregen wij ook het EcoVadis silver label. Last but not least werden we eind 2022 opnieuw uitgeroepen tot Baanbrekende Werkgever en voor de zesde keer op rij Top Employer.”

Naar meer welzijn op het werk

De lijst van inspirerende acties voor een positieve bedrijfscultuur en meer welzijn op het werk is lang. Elke somt er enkele op die deel uitmaken van het VCDO-actieplan 2020-2023: “We ondersteunen onze medewerkers maximaal bij persoonlijke groei en levenslang leren, onder meer via de inzet van professionele coaches en LinkedIn-learning modules. We investeren in elektrische voertuigen om het woon-werkverkeer zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, uiteraard in combinatie met smart working. Ook een ethische beleidsvoering dragen we hoog in het vaandel, met de implementatie van een ethische code en klokkenluidersprocedure. En uiteraard ondersteunen we volop interne initiatieven om gezonder te werken, meer te bewegen en via leuke teambuildingactiviteiten de interne sociale cohesie te bevorderen.”en klokkenluidersprocedure.

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie