Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Vandenbussche Groep kan bouwen op volgende generatie

Vandenbussche Groep kan bouwen op volgende generatie

  • 24/05/2022

Een externe CEO en twee begeesterde dochters die klaarstaan om de fakkel over te nemen. Naast een uitgebouwd managementteam is dat het trio waarmee Dirk Vandenbussche zijn gelijknamig familiebedrijf wapent voor de volgende decennia. “We willen de voortrekkersrol in de bouwsector op vlak van digitalisering en duurzaamheid blijven vervullen.”

foto
Oprichters Dirk Vandenbussche en Griet Vandermeersch met dochters Els (midden links) en Leen (midden rechts).

 

Tekst Laurens Fagard – foto Kattoo Hillewaere

‘Wij trekken uw plan’. In brochures, op de website of zelfs langs de weg. Overal springt het credo van de bouwgroep Vandenbussche uit Aalter in het oog. Vier woorden die al sinds het begin onveranderd fundamenteel zijn voor oprichters Dirk Vandenbussche en zijn echtgenote Griet Vandermeersch. In 1988 stortten ze zich als jonge Gentse dertigers – hij burgerlijk ingenieur, zij vroedvrouw – in een ondernemend avontuur wanneer ze een bestaand bouwbedrijf vereffenen en een doorstart maken. Vandenbussche Groep is geboren. In de jaren die volgen dikt het aantal medewerkers stelselmatig aan. “Nu spreekt men van human capital maar dat was voor ons vanaf de start een evidentie”, benadrukt Dirk. “We investeerden al onze centen keer op keer in degelijk en betrouwbaar materiaal omdat we veiligheid voor onze medewerkers toen al hoog in het vaandel droegen”, vult Griet aan.

Meer dan aannemer

Net na de eeuwwisseling ontdoet Vandenbussche zich van zijn groeipijnen met de bouw van het huidige kantoor. “Het andere gebouw barstte uit zijn voegen, want we wilden mensen blijven aantrekken. Op de eerste dag na de verhuis zijn er in één keer maar liefst 15 bedienden gestart. Die immense investering was even slikken, maar doordat we meteen voldoende ruimte hadden, zijn we de afgelopen jaren kunnen blijven uitbreiden. Dat is ons geluk geweest”, zegt Griet. 

Sindsdien behaalt het bouwbedrijf een omzet van meer dan 83 miljoen euro – in 2022 willen ze de kaap van 100 miljoen euro overschrijden – met meer dan 200 medewerkers die een dertigtal projecten per jaar afwerken in Oost- en West-Vlaanderen. Dat zijn zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen zoals appartementen, scholen of woonzorgcentra. “Nog niet zo lang geleden bouwden we een parking onder een geklasseerde loods. Dat zijn uitdagende projecten waar we voor gekend zijn en die onze mensen motiveren. Hoe langer en hoe meer werken we mee aan het volledige voortraject. Dat gaat van engineering tot DBFM (Design, Build, Finance en Maintain) waarbij we verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de uitvoering”, vertelt Dirk.

Vandaag bestaat de bouwgroep uit meerdere afdelingen waarvan Vandenbussche zelf de grootste is. “We willen het volledige bouwproces afdekken en hebben naast onze aannemersactiviteiten ook nog projectontwikkelaar Corabo onder ons en houtbouw-, renovatie- en interieurbedrijf Qubus. Dat laatste bedrijf biedt ook CLT aan (Cross Laminated Timber), een duurzame techniek die in het buitenland al langer gekend is maar in België nog vrij nieuw. Bij die methode gaat er veel denkwerk aan vooraf, maar zet je op een week wel alles neer.”

Externe aanwinsten

Om het voortbestaan van Vandenbussche te garanderen, waren Dirk en Griet al jaren bezig met opvolgscenario’s. Nog voor dochters Leen en Els in het bedrijf kwamen, gaven de dochters al vrij vroeg aan geen zaakvoerders te willen worden. Daarom stelden Dirk en Griet twee externe CEO’s aan. Pieter Houwen startte als CEO van Qubus in 2012 en twee jaar later volgde Kristof Defruyt voor Vandenbussche. “Ik heb me altijd voorgenomen om mezelf misbaar te maken. Zij staan nu aan de leiding, maar er is veel ruimte voor overleg met elkaar. Vandenbussche moet een groep zijn die gebonden is aan structuren en niet afhankelijk is van bepaalde personen.”

Op dat ogenblik zaten Leen en Els wel al in het bestuur. Ze beslisten pas een paar jaar later om ook de overstap naar het familiebedrijf te maken. Een positie als zaakvoerder streven ze ook nu niet na. “Je moet de juiste persoon zoeken voor de job in het belang van het bedrijf en dan zijn familiale relaties secundair. Maar we werden altijd wel getriggerd om hier te komen werken. Het is iets wat je van kindsbeen af mee ziet groeien dus uiteraard blijf je betrokken”, zegt Els.

Voor Leen groeide de omschakeling organisch. “Na zes jaar ervaring in de bouwsector kwam hier een job vrij die me ongelooflijk aansprak dus vond ik het niet meer dan logisch om hier te beginnen”, vertelt Leen. Een half jaar later volgde Els het pad van Leen. “Voor mij was de grootste drijfveer dat de lijnen zo kort zijn, iets wat ik niet terugvond bij de multinationals waar ik de eerste tien jaren voor werkte. Bovendien is het menselijk kapitaal van een familiebedrijf de sterkte en daar ligt hier extra de nadruk op”, voegt Els eraan toe.

Geen schoonmoeder

Nu de gelederen van de familie Vandenbussche voltallig zijn met de twee CEO’s die de bedrijven aansturen, is de cirkel rond. “We hebben bekwame mensen op de juiste plek en een sterke structuur die onze groei voortstuwt”, zegt Dirk. “Dat moet ook als je met externe mensen samenwerkt. We willen onszelf niet wentelen in een schoonmoedersrol en elke actie op de voet volgen, maar de vinger aan de pols houden is wel nodig. Iedereen moet zich binnen elke functie kunnen ontpoppen, anders kan je geen mensen houden.”

Na 34 jaar Vandenbussche is het voor Dirk en Griet stilaan tijd om meer verantwoordelijkheden af te schuiven naar hun dochters. “Ik ben nog altijd voorzitter van de raad van bestuur maar ik ben lang niet meer bij alle beslissingen betrokken. Hoewel ik alle personeelsuitjes zal blijven bijwonen, vind ik het niet lastig om los te laten”, vertelt Dirk. “Dat geloof ik niet”, antwoordt Griet al lachend. “Het blijft nog altijd jouw geesteskind.”

Ook de rollen bij Leen en Els zijn harmonieus verdeeld. “Eigenlijk zien we elkaar enkel in de raad van bestuur of eens in de gang. Leen werkt voor Corabo en ik ben verantwoordelijk voor HR”, aldus Els. “We hebben elk onze eigen achtergrond en sterktes. En dan is het fijn dat Kristof en Pieter de dagelijkse leiding op zich nemen.”

Vrouwen in opmars

Als waardengedreven organisatie die zich positioneert op vlak van mensen, veiligheid en duurzaamheid, wil Vandenbussche een voortrekkersrol blijven opnemen. “We zijn een lerende organisatie. Na ieder project bevragen we onze klanten over de werking om te blijven verbeteren. Dat lerende aspect trekt zich ook door naar onze medewerkers. Nu vrijdag brengen we nog eens iedereen bijeen voor de veiligheidsdag. We willen iedereen onderdompelen in de laatste nieuwe methodes qua technieken en veiligheid”, vertelt Els.

“Daarnaast hebben we 30% vrouwen onder onze bedienden. Dat is behoorlijk veel voor een bouwonderneming. Die positieve beweging willen we zeker de hoogte in blijven sturen. Op veel van onze spandoeken staan vrouwen die hier aan de slag zijn. Soms zetten we zelfs de kinderen van onze medewerkers mee op de foto. Zij kunnen hier zomerkampjes volgen op een stuk aangelegd terrein naast onze gebouwen. Dat familiegegeven zien we dus in een zeer ruime zin.”

Sinds jaar en dag is Vandenbussche ook laureaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. “Bij eigen ontwikkelingen leggen we voor onszelf altijd de lat hoger”, verzekert Leen. “Bij het E-peil van een nieuwbouw streven we in plaats van de wettelijke E30 steevast E10 na. Op werven werken we al met een mobiele stadsbatterij, een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren die vervuilend en luidruchtig zijn. Als er iets in de familiegenen zit, dan is het misschien wel duurzaamheid”, glimlacht Leen.”

Ligt de familiale opvolging ook bij jouw bedrijf in het vooruitzicht? Bekijk zeker ons aanbod

logo

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Volg jij ook het familiebedrijf binnenkort op?

Bekijk ons groeitraject Plato Next Generation

Meer info

Artikel uit publicatie