Skip to main content
  • Nieuws
  • Van webshop tot bedrijfsautomatisatie

Van webshop tot bedrijfsautomatisatie

  • 03/01/2022

Bedrijfsautomatisatie is een huis met vele kamers. Een professionele website, het geautomatiseerde beheer van digitale processen, geconnecteerde softwaretoepassingen,… Als bedrijfsleider moet je met heel wat aspecten rekening houden. Met BMK Solutions helpt zaakvoerder Kevin Moons vele klanten uit de nood bij het online en offline optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het Bryo ScaleUp-traject inspireert hem om als ondernemer te blijven groeien.

Kevin MoonsAl op jonge leeftijd startte Kevin Moons met het bouwen van websites. Vrienden en kennissen klopten bij hem aan voor kleine projecten. Met zijn studies elektronica-ICT aan de Katholieke Hogeschool Limburg – die nu deel uitmaakt van UCLL – was Kevin goed voorbereid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Die stap volgde in 2012, toen hij als student-ondernemer BMK Solutions opstartte. Kevin blikt terug op die startjaren: “Bij de start van mijn bedrijf creëerde ik voornamelijk websites. Door de opkomst van e-commerce kreeg ik echter steeds meer vragen voor het ontwerpen van webshops. Dankzij een succesvolle samenwerking met KBC, waarbij ik online betaalmogelijkheden van de bank integreerde in de webshops van klanten, ging de bal definitief aan het rollen.”

Lancering automatisatieplatform

Het dienstenpakket van BMK Solutions evolueerde van het ontwerpen van websites en webshops naar andere automatiseringsprojecten, zoals shipping, picking, packing en warehousing. Kevin legt uit: “Ik zag steeds meer business ontstaan bij klanten die naast hun webshop ook op zoek waren naar de automatisatie van hun fysieke winkels, opslagplaatsen en verpakkingsactiviteiten. Hierdoor werden deze automatisatieprojecten een belangrijk onderdeel van ons dienstenpakket, en vormt dit sinds 2017 de corebusiness van onze activiteit.”

Omdat heel wat klanten gelijkaardige noden en wensen hebben, startte Kevin – die ondertussen enkele website developers in dienst had genomen – met de ontwikkeling van een eigen automatisatieplatform. Kevin: “We doopten dit platform AMPP, wat staat voor Automation Management Productivity Platform. Met deze tool bieden we onze klanten standaard een groot aantal functionaliteiten, die vervolgens op maat van de klant aangepast en verfijnd worden. Dit biedt hen de kans om sneller te groeien en een breder klantensegment aan te spreken. Samen met mijn collega’s bij BMK Solutions is het alleszins mijn ambitie om AMPP verder uit te bouwen en ons klantenbestand exponentieel te laten groeien.”

Trots op divers klantenbestand

Naast AMPP biedt BMK Solutions ook bemiddelingssoftware voor klanten aan, aangevuld met tal van andere diensten. Kevin schetst kort het aanbod: “We begeleiden klanten van a tot z als ze een webplatform willen openen of een eigen webshop willen opstarten. En met onze tool PrivacyPro zorgen we ervoor dat elke klant in orde is met de GDPR-wetgeving.”
De voorbije tien jaar heeft Kevin met zijn bedrijf een mooi en divers klantenbestand uitgebouwd. “Met BMK Solutions focus ik op Limburgse kmo’s die werk willen maken van een sterke website – inclusief het connecteren van deelwebsites – en bedrijfsautomatisatie, maar zelf geen IT-developers in huis hebben. We helpen klanten uit verschillende sectoren, waaronder transport, bouw en industriële bedrijven. Die verscheidenheid maakt onze job erg boeiend. Dankzij mijn klantencontacten blijf ik dagelijks nieuwe dingen bijleren.”

Voka als inspirerende netwerkpartner

Bijleren doet Kevin ook via zijn deelname aan het Bryo ScaleUp-traject van Voka – KvK Limburg. Hij is erg enthousiast over dit traject: “Ons AMPP-team groeit snel. Dit zorgt intern voor de nodige managementuitdagingen. Begin 2021 moest ik enkele juridische issues oplossen. Via de netwerkgroepen van Voka kreeg ik het nodige advies om deze uitdagingen correct aan te pakken. Ook toen ik een businessplan opstelde in het kader van ons strategische groeitraject, kwam een grondige screening van dit plan door een expertenraad zeer goed van pas om toekomstige acties bij te sturen. En ook handige modeldocumenten vanuit Voka waren meer dan welkom.”

“Dankzij het Bryo ScaleUp-traject heb ik al heel wat nuttig advies en inspirerende ondernemersideeën verzameld.”

“Via contacten met collega’s uit andere scale-ups en individuele gesprekken met Voka-coaches heb ik al heel wat nuttige tips verzameld. Ook het brede aanbod van interessante opleidingen kan ik collega-ondernemers alleen maar aanbevelen. Als je kan leren van elkaars ervaringen en vermijdt om dezelfde fouten te maken, dan heb je interessante bouwstenen in handen om jouw onderneming op een gezonde manier te doen groeien. Als ondernemer heb ik alvast geleerd dat een goed businessplan met heldere doelstellingen essentieel is. Als je vooraf goed de marsrichting van jouw onderneming uittekent, dan kan je op een bewuste manier werken aan de nodige stappen om succes te realiseren.”

Gezonde ambitie

Aan ambitie hebben Kevin en zijn team zeker geen gebrek. Hij legt uit: “Bij de uitbraak van de coronapandemie was het even paniek omdat grote klanten op de pauzeknop duwden. Maar gelukkig was deze dip van korte duur. De coronacrisis heeft digitalisering en automatisatie een echte boost gegeven. Ons orderboekje raakte dan ook goed gevuld. Ik ben voortdurend op zoek naar goede developers. Als kleine onderneming is die zoektocht echter niet eenvoudig. Via mijn jurymedewerking bij de Hogeschool UC Leuven-Limburg kom ik in nauw contact met talentvolle studenten. Via deze piste kan ik hen een stageproject of studentenjob aanbieden. Nieuw talent is dus steeds meer dan welkom om zo onze groei – op het vlak van productontwikkeling, marketing en sales – mee te helpen realiseren!”
 

Startende ondernemers: met Bryo geslaagd

Als beginnende ondernemer heb je vaak nood aan extra begeleiding en praktijktips om jouw zaak – met bijbehorende producten of diensten – succesvol uit de startblokken te doen schieten.

Bryo, de Voka-community voor startende ondernemers, biedt je extra gemoedsrust en comfort. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo-coach.

Maak nu kennis met onze verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp voor een startersbegeleiding op maat!

Interesse? 
Klik hier voor meer informatie

Eindejaarsvragen aan Kevin Moons 

Wat vind je – naast corona – de belangrijkste trend, evolutie of gebeurtenis van 2021?

“Het wereldwijde gevecht om grondstoffen en afgewerkte producten is echt crazy. Zo vonden we binnen een tijdsbestek van een half jaar nergens meer developmentcomputers. Het heeft ons en vele anderen doen beseffen hoe belangrijk het is om efficiënt met beschikbare resources om te gaan en tijdig extra materiaal te voorzien.”

Hoe heb je 2021 beleefd als ondernemer?

“Door corona beseffen ondernemers nog meer dan vroeger dat digitalisatie en automatisatie vele voordelen en zekerheden met zich meebrengen. Aangezien we hiertoe ons steentje bijdragen bij onze klanten, was 2021 voor BMK Solutions dan ook een geslaagd jaar. We blikken trots terug op de opgeleverde projecten en onze groei.”

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie