Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Van vrachtwagen tot logistieke oplossing

Van vrachtwagen tot logistieke oplossing

  • 13/04/2021

Transport Van de Poel is al vele jaren een vaste waarde in de Kempen. In 2022 viert het familiebedrijf zijn hon- derdjarig bestaan en de rek is er nog lang niet uit. “Met het instappen van de vierde generatie focussen we meer en meer op een complete dienstverlening”, zegt zaakvoerder Wim Van de Poel. “Naast puur transport en opslag en overslag van goederen, zetten we in op logistieke totaaloplossingen.”

We zorgen voor transport en logistiek met toegevoegde waarde

Het Kempense familiebedrijf gelegen in Herenthout, met sinds kort ook een hub in Rekkem, beschikt vandaag over een modern wagenpark van honderdvijftig voertuigen en over magazijnen met een opslagcapaciteit van 40.000 m2. “Mijn grootvader is nochtans klein begonnen”, vertelt Wim Van de Poel. “Als molenaar van Bouwel schafte hij zich in 1922 een paard en kar aan om graan en stro te kunnen verhandelen. Het is mijn vader die in de jaren zestig de activiteiten wat grootschaliger ging aanpakken en de eerste tractor en vrachtwagen aankocht. Maar we kunnen eigenlijk pas spreken over een transportbedrijf nadat mijn broer Luc en ikzelf mee in het bedrijf stapten. Aanvankelijk concentreerden we ons op het vervoer van veevoeders en de invoer van landbouwproducten van- uit Frankrijk.

Uniek laadsysteem

Onder leiding van de twee broers bleef het bedrijf verder evolueren. “Door meer en meer in te zetten op deelzendingen en groupage groeiden we uit tot een echte internationale speler”, legt Wim Van de Poel uit. “Vandaag vervoeren we – mede dankzij ons unieke laadliftsysteem
– zowel nationaal als internationaal gepalletiseerde goederen van de loskade tot rechtstreeks aan de winkels in de stadscentra.”

Logistieke dienstverlener

En met de instap van de vierde generatie vijftien jaar geleden zette Transport Van de Poel de volgende stap in zijn ontwikkeling. “Door de verhuis van Bouwel naar de industriezone in Herenthout in de jaren negentig namen de mogelijkheden van het bedrijf enorm toe”, zeggen de zussen Jessy en Valerie Van de Poel (de dochters van Luc). “Sindsdien beschikken we over eigen magazijnen, waardoor we voor onze klanten ook de opslag en overslag van goederen kunnen verzorgen. De jongste jaren zetten we deze extra ruimte ook in om complete logistieke oplossingen aan te bieden. Voor de opslag en het vervoer van voedingsmiddelen zijn we extra gecertificeerd en ook delicate goederen kunnen we dankzij onze verwarmde magazijnen opslaan. We zorgen dus echt voor transport met toegevoegde waarde, zoals het een complete logistieke dienstverlener betaamt.”

Deeltransporten

Omdat ze bij Transport Van de Poel die toegevoegde waarde zo belangrijk vinden, bieden ze een breed palet van diensten aan. “We ontzorgen onze klanten door totaaloplossingen aan te bieden op elke etappe van het logistieke traject”, verduidelijkt Valerie Van de Poel. “Dit wil zeggen dat we de aanvoer kunnen verzorgen (the first mile), het stockeren en behandelen van goederen en dat we ook het verpakken en herpakken van goede- ren voor onze rekening kunnen nemen. En ten slotte kunnen we ook instaan voor het leveren bij de eindgebruiker (the last mile) en eventuele reverse logistics.” Een extra troef van het bedrijf zit in het aanbieden van deelzendingen. “Die deelzendingen kunnen we aanbieden doordat we bijna dagelijks ritten naar heel wat bestemmingen in Frankrijk, Duitsland, Italië en de Benelux hebben”, vervolgt Valerie Van de Poel. “Bij ons kan je dus wanneer je een kleine lading hebt een deel van een oplegger reserveren en wij kunnen dan ook de levering bij de eindklant verzorgen. Door ons uniek doorlaadsysteem en wagenpark met uitschuifbare laadkleppen en laadliften is dat geen probleem. Bij leveringen in de stad kunnen we indien nodig de aanhangwagen afkoppelen en de lading doorschuiven naar de voorwagen, die dan losgekoppeld het centrum inrijdt. Op die manier kunnen we leveren bij de winkelier op de stoep. Door in te zetten op die deeltransporten werken we ook veel efficiënter. Met het systeem kunnen we tot vijf paletten meer vervoeren per rit dan via de klassieke trekker-trailer combinaties. Daarnaast verzorgen we ook deelzendingen en volle wagens met meeneemvorklift.”

Duurzaamheid

Als moderne logistieke dienstverlener moet je ook heel wat aandacht schenken aan duurzaamheid. “Logistiek is vandaag veel meer dan enkel een product vervoeren van punt A naar punt B”, vertelt Jessy Van de Poel. “In alle onze bedrijfsfacetten kijken we naar duurzaamheid. Dat doen we omdat de markt het vraagt, maar ook omdat we dat zelf belangrijk vinden én omdat het ons helpt om onze marges te behouden. Zo is ons volledige wagenpark al Euro 6. Dat is een hele investering, maar heeft ook ons dieselverbruik én CO2-uitstoot enorm naar beneden gebracht. Ook streven we ernaar om door een goede planning zoveel mogelijk met maximale beladingsgraad te rijden en krijgen onze chauffeurs continue opleidingen in defensief en economisch rijden."

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
imu - vzw - DNCM
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
Proximus

Artikel uit publicatie