Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Van (ver)bouwidee naar 3D: de vele troeven van ‘rendering’

Van (ver)bouwidee naar 3D: de vele troeven van ‘rendering’

  • 01/03/2022

Vandaag boomt de vastgoedmarkt als nooit tevoren. Vastgoedmakelaars beleven drukke tijden en heel wat mensen zetten hun (ver)bouwplannen in de praktijk om. In november 2020 startte Wouter Verheyen uit Heusden-Zolder zijn eenmanszaak V-Render op. Zijn doel? Zowel professionele als particuliere klanten een unieke 3D-inkijk geven in hun bouwprojecten en -plannen. We gingen op bezoek bij Wouter om zijn ondernemersverhaal op te tekenen.

Wouter Verheyen
Wouter Verheyen

 

Een echte ‘starter’ is Wouter niet, want deze ondernemer heeft al enkele jaren ervaring op de teller. “Tijdens mijn jeugd ging ik graag naar school, maar ik was niet de ijverigste student. Daarom besloot ik om op mijn 18e de lesboeken te ruilen voor de werkvloer. Al was dit in mijn geval de openbare weg, want na mijn schoolstudies ging ik als vrachtwagenchauffeur aan de slag. Enkele jaren later startte ik als calculator bij een dakwerker. Omdat ik altijd al sterk was geweest in cijferwerk, beviel deze job me heel erg. Ik leerde ook werken met 3D-tekenprogramma’s om onder meer de hellingsgraad van daken te berekenen. En ik kreeg de kans om deze schetsen om te zetten in fotorealistische beelden. Hier werd dus de kiem gelegd van mijn latere renderactiviteit.”

Als freelancer uit de startblokken

Omdat het orderboekje bij de werkgever meer dan goedgevuld was, klopte Wouter lange werkdagen. “Naast mijn dagelijkse werk fungeerde ik als rechterhand van de zaakvoerder. Die extra taken zorgden voor nog extra werkdruk. Toen mijn echtgenote en ikzelf trotse ouders werden van dochter Colette, als zusje van grote broer Huub, besloot ik om mijn professionele loopbaan een andere richting uit te sturen en mijn droom van zelfstandig ondernemer waar te maken. Met die koerswijziging hoopte ik niet alleen – letterlijk – werk te kunnen maken van mijn creatieve plannen, maar ook een betere werk-privébalans te realiseren. Maar dat bleek in de praktijk niet zo evident…”

Met het nodige doorzettingsvermogen

De uitbouw van een eigen eenmanszaak liep niet meteen van een leien dakje. Wouter blikt terug: “Mijn echtgenote en ik waren uiteraard in de wolken met de komst van onze dochter. Maar door gezondheidsproblemen vergde de zorg voor haar meer dan de nodige aandacht. Die zorg – die we uiteraard met alle liefde deden – maakte de opstart van mijn onderneming er niet eenvoudiger op. Het bleek niet evident om op kruissnelheid te komen in het uitbouwen van een vast cliënteel en boeiende projecten. Het eerste halfjaar was dan ook een moeilijke periode. Maar ik zette door, en na enkele maanden hard zwoegen begon mijn omzetcijfer onder stoom te komen. Vandaag werk ik samen met een vijftal freelance partners die me ondersteunen bij het realiseren van renderingprojecten. Deze maand (maart) ga ik trouwens mijn eerste werknemer in dienst nemen. Anno 2022 weten mijn prospects en klanten welke troeven V-Render in huis heeft. Ik heb er geen seconde spijt van dat ik bewust gekozen heb voor mijn gezin, hoe moeilijk dit ook was voor de zaak.”

De troeven van rendering

Niet iedereen is vertrouwd met de term ‘rendering’. Wouter legt graag uit wat deze visualisatietechniek inhoudt. “Rendering kan je eigenlijk omschrijven als het omzetten van afbeeldingen naar levensechte 3D-beelden. De techniek wordt al een tijdje toegepast in computerspellen en simulatoren. Met V-Render pas ik deze techniek toe om projecten van onder andere vastgoedpromotoren, aannemers, tuin- en interieurarchitecten tot leven te roepen. Op die manier kunnen ze hun verkoop- en designplannen een duw in de rug geven. Naast 3D-visualisaties maak ik samen met mijn freelance partners trouwens ook videobeelden met drones.”

“Anno 2022 weten mijn prospects en klanten welke troeven V-Render in huis heeft.”

In zijn aanpak wil Wouter het IKEA-principe toepassen. “Met V-Render wil ik mijn klanten snel uit de nood helpen – binnen de vijf werkdagen – met kwalitatieve 3D-beelden tegen een betaalbare prijs. Ik geef eerder prioriteit aan een goede prijs-kwaliteitverhouding dan aan high-end beelden met een duur prijskaartje. En die aanpak lijkt – letterlijk – te renderen, want momenteel heb ik een divers en trouw klantenbestand opgebouwd. Hierop ben ik best wel trots, zeker als je weet hoe lastig de opstartmaanden van mijn eenmanszaak waren.”

Voka als begeleider en klankbord

Een van de lessen die Wouter als (door)startend ondernemer leerde, is dat cashflow essentieel is voor een financieel gezonde onderneming. “Ik heb zelf kunnen ervaren hoe belangrijk het is dat inkomsten en uitgaven in evenwicht moeten zijn. Tegenover zware investeringen in werkmateriaal, materiaal en freelance ondersteuning moet een robuust klantenbestand staan dat omzet genereert. Voka – Kvk Limburg heeft me erg goed ondersteund wat dit aandachtspunt betreft. Zo kreeg ik van hen de nodige begeleiding – inclusief advies en modeldocumenten – voor het aanvragen van een starterslening. Via het Bryo-StartUp-traject ben ik in contact gekomen met collega-ondernemers die met dezelfde startersvragen geconfronteerd worden. Ik heb de voorbije maanden al heel wat nuttige ondernemerstips verzameld die ik kan inzetten voor V-Render!”

Tips voor collega-ondernemers

Wat Wouter ook apprecieert aan Voka – KvK-Limburg, is de eerlijke screening van zijn ondernemingsplannen. Wouter legt uit: “De Voka-experts deinzen er niet voor terug om de zwaktes van mijn ideeën bloot te leggen. Dit is best confronterend, maar tegelijk cruciaal om mijn visie en toekomstprojecten tijdig te kunnen bijsturen. Omdat ik vandaag een vijftal freelance medewerkers aanstuur, wordt ook mijn leiderschapsstijl grondig onder de loep genomen. Ook op dit vlak moet ik de lat hoog blijven leggen.”
De adviezen die Voka aanreikt, sluiten goed aan bij de tips die Wouter collega-starters wil geven. “Onderneem met een heldere visie en cijfermatig goed onderbouwd businessplan. En ga als ondernemer voluit voor jouw passie: het zien groeien en doen slagen van een eigen zaak geeft een enorme kick. Ikzelf hou ook erg veel van sociale contacten met externe partners en klanten, ook omdat ik mijn job op m’n eentje uitvoer.”

“Naast visie en passie wil ik collega’s ook geruststellen als de zaken wat minder draaien: alles komt altijd goed! Wees vastberaden en ga altijd voor het beste resultaat. En als je kopje-onder dreigt te gaan door een teveel aan werkopdrachten, is het belangrijk om het hoofd koel te houden en bijvoorbeeld hulp in te schakelen via collega-freelancers. Voor elk probleem bestaat er een oplossing.” 


 

Wouter Verheyen

 

Startende ondernemers: met Bryo geslaagd

Als beginnende ondernemer heb je vaak nood aan extra begeleiding en praktijktips om jouw zaak – met bijbehorende producten of diensten – succesvol uit de startblokken te doen schieten.

Bryo, de Voka-community voor startende ondernemers, biedt je extra gemoedsrust en comfort. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo-coach.

Maak nu kennis met onze verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp voor een startersbegeleiding op maat!

 

Meer informatie? 

Klik hier

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

Artikel uit publicatie