Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van 'uurtje-factuurtje' naar duidelijke deliverable

Van 'uurtje-factuurtje' naar duidelijke deliverable

  • 21/06/2023

Na 10 jaar HR-ervaring stapte Elke Haemelynck uit haar gouden kooi. Ze startte als freelancer in de HR-wereld. Nog eens twee jaar later merkte Elke op dat ze het freelance werk ontgroeid was en naar een ander business model wou evolueren, dat van Happy Humans. Op slechts 1 jaar tijd groeide het team van Happy Humans uit van 1 naar 10 medewerkers. Een boeiend groeiverhaal als je het ons vraagt. Wij vroegen Elke naar haar tips voor het uitbouwen van een succesvolle scale-up.

Elke Haemelynck

Tekst Simon Brouckaert en Elise Van de Velde

Bedrijf

Happy Humans maakt blinde vlekken in jouw HR-beleid zichtbaar. Op basis van medewerkersbevragingen zet het team van HR-consultants in op een gefundeerd welzijnsbeleid. Nadien voelen medewerkers zich productiever, gelukkiger en hebben ze het gevoel meer impact te kunnen maken. Betrokkenheid is immers de sleutelfactor in dit verhaal.

Bezieler 

Na 10 jaar HR-ervaring in de banksector stapte Elke Haemelynck uit haar gouden kooi. Ze startte als freelancer in de HR-wereld. “Het borrelde om impact te maken en zelf een bedrijf uit te bouwen, maar ik had nog geen idee hoe ik me precies ging oriënteren.” De eerste twee jaar als freelancer ging Elke vooral mee naar netwerkevents met haar man die ook ondernemer is. Zo wist ze haar netwerk uit te bouwen. Stelselmatig voelde ze waar zaakvoerders nood aan hadden in hun HR-beleid.

Elke begon op freelance-basis HR-beleid op maat uiteen te zetten voor kleinere bedrijven. “Ik stond erop dat ik met elke medewerker in gesprek kon gaan. Die inzichten waren waardevol om tot een kwalitatief HR-beleid te komen. Na 2 jaar freelancen had ik een duidelijke visie voor ogen en richtte ik Happy Humans op. Met Happy Humans ging ik me meer focussen op objectieve medewerkersbevragingen om zo de nadruk te leggen op welzijn op het werk.”

Ik merkte dat ik het freelance werk ontgroeid was en naar een ander businessmodel wilde evolueren.

Elke Haemelynck, founder Happy Humans

Gezonde assertiviteit kan je leren

Na 2 jaar als freelancer gooide Elke de boeg om en stampte ze Happy Humans uit de grond. Een eerste medewerker volgde snel. “Ik merkte dat ik het freelance werk ontgroeid was en naar een ander businessmodel wou evolueren. Met Happy Humans verkopen we een concrete tool in combinatie met consultancy. Geen ‘uurtje-factuurtje’ meer dus. Plots verkoop je een échte deliverable.”

Het ging haar snel voor de wind. Op slechts één jaar tijd groeide het team uit van 1 naar 10 medewerkers. “Die enorme groei zette ook een interpersoonlijk traject in werking. Ik stond vroeger heel dicht bij het team, maar leerde ondertussen toch een bepaalde afstand te bewaren.”

Als je een bedrijf leidt moet je ook richting en sturing geven. Dit vraagt om een bepaalde assertiviteit, ook al voelt dat niet altijd comfortabel. “Ik ben van nature iets minder assertief, maar had al snel door dat dit wel een belangrijke eigenschap is als ondernemer. Mijn tip? Jezelf er gewoon in gooien en daaruit leren. Ik verplichtte mezelf bijvoorbeeld om over contracten te onderhandelen. Daarnaast sprak ik heel wat klankborden aan die een pak assertiever zijn dan ik. Van hen kreeg ik ook heel wat advies.”

Het is helemaal oké om niet altijd 'aan' te staan en vrijaf te nemen. Dit zorgt er voor dat je net meer energie hebt wanneer je taken af moet hebben.

Elke Haemelynck, founder Happy Humans

Work-life balance

Voor Elke is een gezonde work-life balance van groot belang: “Ondernemen is niet alles, je hoeft niet continu bezig te zijn met de uitbouw van je bedrijf. Ik geloof er sterk in dat je jouw carrière niet hoeft op te bouwen ten koste van je gezin. Iedere woensdagmiddag sta ik dan ook aan de schoolpoort. Het team weet dat ze me niet kunnen contacteren op woensdag en in het weekend, tenzij het bedrijf in brand staat natuurlijk”, lacht Elke.

Grenzen afbakenen doet ze niet enkel voor zichzelf. Ook voor haar medewerkers wil ze die gezonde wisselwerking. En dat begint al vanaf het sollicitatiegesprek. “Nieuwe werknemers die uit een bedrijfscultuur met zeer hoge werkdruk komen, moeten zich soms in de positieve zin aanpassen. Het is dan nodig dat we hen op het hart drukken dat ze niet alles moeten uitvoeren koste wat het kost.” Het is helemaal oké om niet altijd ‘aan’ te staan en vrijaf te nemen. Dit zorgt er voor dat je net meer energie hebt wanneer je taken af moet hebben.”

Vertrouwen

Een flexibele persoonlijke balans lijkt soms een keerzijde te hebben, maar niet voor Elke. “Waarom zou iedereen alles tot in detail in de agenda zetten? Het lijkt me vooral belangrijk dat je op tijd resultaten kan afleveren en afspraken nakomt.”

Vertrouwen is dan ook één van de kernwaarden bij Happy Humans. “Wanneer ik al twijfels heb bij het sollicitatiegesprek, werf ik de persoon in kwestie niet aan.”

Happy Humans Team
Elke Haemelynck, founder van Happy Humans, in het midden op de foto.

Grootste uitdaging

“Welzijn, werknemersgeluk en werkgeluk lijken voor ondernemingen nog vaak te ’soft’. Ik moest dan ook mijn communicatie naar klanten anders aanpakken. “In het begin sprak ik over ‘werkgeluk’. Bedrijfsleiders keken dan naar mij met het idee dat ik bomen zou komen knuffelen. Ik had al snel door dat werkgeluk een woord is dat niet in onze Belgische business taal past.”

Grootste meevaller

Hoewel de coronacrisis voor velen een grote uitdaging was, zorgde het ook voor een enorme duw. “Medewerkersbevragingen wonnen voor veel werkgevers plots enorm aan belang,” zegt Elke. “De gemoedstoestand en het geluk van medewerkers waren ineens prioritair, omdat er meer van thuis werd gewerkt. Zo konden we ineens veel extra opdrachten verzilveren.”

Jezelf vervangbaar maken

De grootste oefening die op dit moment op het bord van Elke ligt, is zichzelf vervangbaar maken. “Alles wat ik doe, moet iemand anders ook kunnen. We schrijven op dit moment elk proces uit in een playbook. Het vraagt veel tijd, maar de investering is het meer dan waard. Ik hoor collega-ondernemers vaak zeggen: ‘Niet nodig, het zit allemaal in mijn hoofd’, maar dat nekt de groei van je bedrijf. Het is van cruciaal belang dat iemand je taken kan overnemen.

We schrijven op dit moment elk proces uit in een playbook. Het is van cruciaal belang dat iemand je taken kan overnemen.

Elke Haemelynck, founder Happy Humans

Gouden tip

“Netwerken in die eerste jaren heeft heel wat vruchten afgeworpen. Ondernemen doe je dus niet in je garage, maar wel door continu naar buiten te gaan. Samen een koffie gaan drinken met collega-ondernemers en potentiële klanten werd zowat mijn handelsmerk” (lacht). “Ik merkte meteen op dat ondernemers heel open zijn en graag tips en advies geven. Je hoeft dus absoluut niet bang te zijn om het gesprek aan te gaan.”

Tot slot geeft Elke ook mee dat sales van groot belang is. “Je moet als founder nu eenmaal voeling met de markt hebben. Je leert dan ook veel uit die eerste sales-gesprekken. Als je die door iemand anders laat uitvoeren, heb ik het gevoel dat er al een filter tussen zit, en je niet alles kan capteren.”

Start of schaal je onderneming

Wil je graag een eigen zaak starten? Ben je al gestart of ben je klaar om te schalen naar het volgende niveau? Dan is Bryo iets voor jou. Laat je interesse achter via onderstaand formulier en wij contacteren je snel voor een intakegesprek.

Noteer zeker ook de opstart van het volgende Bryo StandUp traject op 30 augustus 2023. Bryo StandUp is het Bryo traject voor toekomstige ondernemers vol ideeën, maar zonder gevalideerd businessplan. Samen verfijnen we je ideeën, buigen we ons over je businessmodel, je financieel plan, je sterktes en zwaktes. €250 euro voor 10 workshops en individuele coaching.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bekijk zeker ook volgende opleidingen

Contactpersoon

Elise Van de Velde

Jong Ondernemen - Info & Advies