Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van #UpNorth naar het zuiden van Limburg

Van #UpNorth naar het zuiden van Limburg

  • 31/03/2023

Voor deze editie gaan we van #UpNorth naar het zonnige zuiden van onze provincie. We maken er kennis met de Voka-ambassadeurs van Riemst en Voeren: Patrick Vos en Xavier Cortenraedt. Hoe ervaren zij ondernemen in hun gemeente?

Patrick Vos (Daerden)


 

In Riemst treffen we tussen vers geproduceerde betondallen Patrick Vos van welfselfabrikant Daerden aan. Met zijn onderneming zit hij centraal in het economisch kloppende hart van Riemst, de kmo-zone Op’t Reeck.

Patrick, hoe evalueer jij het economische beleid in jouw gemeente?

“Ik denk dat wij als Riemstse onderneming niet te klagen hebben, integendeel. De belasting voor ondernemers is beperkt tot de onroerende voorheffing. Er wordt geïnvesteerd in bijkomende ruimte voor bedrijvigheid, de derde fase van de uitbreiding van de kmo-zone Op’t Reeck komt eraan. Ook wil het gemeentebestuur de oudste fase opwaarderen en wordt er gekeken naar een betere ontsluiting. Er is ook een goede communicatie via regelmatige nieuwsbrieven.”

Waar zie jij nog opportuniteiten voor ondernemend Riemst?

“De niet-deelname aan de fusie met Bilzen en Hoeselt zal wellicht toch een gemiste kans blijken om de efficiëntie nog te verbeteren. Daarnaast zou de uitbreiding van Tongeren-Oost op het grondgebied van Riemst ook een goede zaak zijn gezien de links met de luchthaven van Luik. Ook het protest van de gemeente tegen de uitbreiding van de luchthaven – samen met 17 andere Limburgse gemeenten – is te betreuren omdat er daar toch heel wat jobs en welvaart door gecreëerd kunnen worden.”

Hoe pak jij je rol als Voka-ambassadeur op?

“Wekelijks krijg ik van Voka – KvK Limburg een socio-economische update waarin de afdeling Belangenbehartiging ons inzicht geeft in de belangrijkste economische en politieke dossiers. Twee keer per jaar wisselen wij binnen het netwerk van lokale Voka-ambassadeurs ervaringen uit. Ik houd nauwlettend de vinger aan de pols bij het gemeentelijke beleid, ook vanuit mijn rol als bestuurslid bij Ondernemersclub Zuid-Oost Limburg, die ondernemers uit Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren verenigt. En als wij probleemdossiers capteren, zoeken wij samen met Voka – KvK Limburg naar oplossingen.”

Xavier Cortenraedt, Voka ambassadeur Voeren


Vanuit Riemst rijden we twee keer over de taalgrens om in de faciliteitengemeente Voeren aan te belanden. Daar ontmoeten wij Xavier Cortenraedt als Voka-ambassadeur.

Xavier, waar kennen we jou van?

“Ik werk als brand manager binnen ons familiebedrijf Chapeau Magazine in Maastricht, een crossmediaal plaftorm dat mijn vader Jo 26 jaar geleden oprichtte. Wij brengen daarin de troeven van beide Limburgen met de focus op het goede leven en ondernemerschap. Vandaar dat ik ook vaak op allerhande netwerkbijeenkomsten aanwezig ben.”

Voeren doet bij de meesten denken aan toerisme, klopt dat?

“Grotendeels wel, want toerisme is de belangrijkste economische pijler. Ik ben trouwens ook voorzitter van Voerstreek Hotels. De landschappen hier zijn echt uniek in Vlaanderen en in elk dorp zijn er heel fijne horecazaken. Toch zit er ook wel ander ondernemerschap, het is daarom dat er voor het eerst in de Voerense geschiedenis binnenkort een kmo-zone ontwikkeld gaat worden.”

Jullie gemeente is ook in de running als homebase voor de Einsteintelescoop?

“Klopt helemaal. Diep onder de groene, glooiende heuvels van de Voerstreek ligt het potentieel voor een van Europa’s meest ambitieuze wetenschappelijke projecten. De harde rotsbodem is hier uitermate geschikt voor de bouw van een enorm ondergronds onderzoeksinstituut dat qua omvang en prestige vergelijkbaar is met het wereldberoemde Cern in het Zwitserse Genève. De zogenaamde Einsteintelescoop moet de mens meer leren over de geschiedenis van het heelal en het ontstaan van het universum. Dit zal een grote impacthebben op onze cultuur en ons wereldbeeld. Voor Limburg en bij uitbreiding de Euregio zal dit een enorme impact hebben op het ondernemersweefsel.”

Contactpersoon

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie