Skip to main content
  • Nieuws
  • Van theorie naar praktijk, duaal leren bij BASF

Van theorie naar praktijk, duaal leren bij BASF

  • 16/10/2017

Het chemiebedrijf BASF is voortrekker in werkplekleren en duaal leren. BASF telt in Antwerpen vandaag zowat 3.100 medewerkers. In het ‘duale’ leren telde BASF vorig jaar negen en dit jaar elf deelnemers, terwijl het totaal aantal duale leerlingen dit jaar in Vlaanderen in de buurt van 30 kwam. BASF is dus een belangrijke speler. Wat zijn de ervaringen?

“BASF Antwerpen werkt al een hele tijd rond werkplekleren en stages”, zegt Katrien Dingemans, , HR Business Partner werkplekleren en relaties onderwijs bij BASF Antwerpen. “Dat zijn dan vooral jongeren in het SE-n-SE: secundair na secundair. Maar het gaat toch niet alleen over jonge mensen die een ‘zevende jaar’ beroepsgerichte opleiding volgen: er zijn ook derdejaars bachelors die instappen.”

Waarom is werkervaring zo belangrijk?

“We zetten al langer in op klassieke duaal lerenschoolstages, zowel voor secundair als voor hoger en universitair onderwijs. De student leert daarbij toch veel, de stage is echt een springplank naar de professionele carrière.”

En voor welke profielen is dat vandaag in de eerste plaats belangrijk?

“Jonge mensen die daarin meestappen, blijken vaak over veel talenten te beschikken. Soms gaat het over jongeren die schoolmoe zijn, maar dat betekent niet dat ze ook leermoe zijn. Ze willen niet enkel op de schoolbank luisteren naar iemand die vooraan in de klas iets aan het vertellen is. Ze willen een directe koppeling met de praktijk.”

Conclusie?

“Onderschat studenten duaal leren niet. Het zijn jongeren die een positieve studiekeuze maken en bewust kiezen om een beroep te leren vanuit de praktijk. Werkplekleren en duaal leren zijn modellen waar we écht trots op mogen zijn.”

Het volledige artikel lees je over 2 weken in de Voka Topics november.

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez