Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van slim energiebeheer tot armoedebestrijding: duurzaam ondernemen loont!

Van slim energiebeheer tot armoedebestrijding: duurzaam ondernemen loont!

  • 01/09/2023

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen krijgen Limburgse ondernemingen de kans om een duurzame aanpak te verankeren in hun dagelijkse bedrijfsvoering. We gingen op bezoek bij twee Voka-leden die in juni 2023 het eerste jaar van het VCDO-traject afrondden. Hoe kijken ze terug op het voorbije jaar? En welke ambities hebben ze voor de komende jaren?

Polyvision: SDG-pionier in wording

“Polyvision is een toonaangevende wereldwijde fabrikant van bouwkundige wandpanelen, whiteboards en krijtborden van CeramicSteel voor kantoren en leslokalen”, legt R&D-manager Kris Meyers uit. “Als grootverbruiker van energie hebben we altijd al oog gehad voor een zo duurzaam mogelijke productie, waarbij we kosten noch moeite sparen om onze eigen milieudoelen te halen met betrekking tot waterverbruik, afvalwaterbehandeling en energieverbruik. We merken dat duurzaamheid niet enkel vanuit ethisch perspectief ‘the right thing to do’ is, maar ook een maatschappelijke trend is geworden waar zowel leveranciers, klanten als eindgebruikers steeds meer aandacht aan besteden.”
 

Kris Meyers (Polyvision
Kris Meyers, Polyvision


Alle neuzen in dezelfde richting

“Vandaag wordt het begrip ‘duurzaamheid’ vooral geassocieerd met milieu- en klimaatgerelateerde aspecten, zoals energieconsumptie, uitstoot en materiaalverbruik”, aldus Kris. “Maar de SDG-doelstellingen van de VN tonen duidelijk aan dat echte sustainability veel meer omvat. Denk maar aan gendergelijkheid, goede werkomstandigheden, het bestrijden van armoede en investeren in persoonlijke groei van werknemers. Via onze deelname aan het VCDO-traject willen we hier bewuster mee omgaan en alle neuzen – zowel intern als extern – in dezelfde richting krijgen.”

Concrete SDG-acties

Kris bevestigt dat het eerste jaar van het VCDO-parcours een bedrijf als Polyvision helpt om gestructureerd(er) na te denken over actiepunten en die tastbaarder te maken voor de organisatie. “Bovendien is dit een uitgelezen kans om onze concrete SDG-acties te delen met stakeholders, iets wat we tot nu toe te weinig gedaan hebben. Die acties hebben we onderverdeeld in drie categorieën, met name welzijn op het werk, elektriciteitsverbruik en materiaalinnovatie. Concreet vertaalt zich dit – wat de eerste categorie betreft – in aandacht voor ergonomie op de werkvloer, fruit op het werk en duurzaam reizen. Investeringen in nieuwe compressoren en Relighting Productie zorgen voor een lager energieverbruik. Qua materiaalinnovatie situeren de belangrijkste inspanningen zich in de ontwikkeling van nieuw CeramicSteel en procesoptimalisatie rond schrootreductie.”

Optiek Kristien: helder zicht op ESG-doelstellingen

Van Genk trekken we richting Hasselt, voor een gesprek met zaakvoerster Kristien Maris van Optiek Kristien. Al ruim 23 jaar lang runt ze haar zaak op een succesvolle manier, met oog voor duurzaam ondernemen. “Ik heb me omringd met jonge medewerkers die erg begaan zijn met sustainability en ecologie”, bevestigt Kristien. “De voorbije jaren leggen ook onze klanten de lat hoog voor een ESG-gerichte bedrijfsaanpak. Die uitdaging gaan we graag aan.”
 

Kristien Maris, Optiek Kristien
Kristien Maris, Optiek Kristien


Inspirerende projecten

Kristien somt trots enkele concrete acties op: “We zijn de eerste optiekzaak in België die samenwerkt met het Britse Terracycling, waardoor onze klanten oude brillen, verpakkingen van contactlenzen en vloeistoffen kunnen binnenbrengen voor recyclage. Daarnaast leveren we gebruikte kartonnen verpakkingen aan twee start-ups die actief zijn in e-commerce. Zij maken dankbaar gebruik van deze kartonnen dozen om hun goederen te verpakken en te verzenden.”
“Nog een voorbeeld: voor het slijpen van brillenglazen gebruiken we een eigen gesofisticeerde slijpmachine die met water gekoeld wordt. Bij dit slijpproces komen echter grote hoeveelheden micro­plastics vrij. Via een nieuw filtersysteem zijn we in staat om al het water te hergebruiken en alle micro­plastics op te vangen. Als je weet dat we maandelijks gemiddeld 260 glazen slijpen, is de impact hiervan niet te onderschatten.”

“Een laatste voorbeeld: als lid van de Eye Care Community investeren we samen met andere oogartsen, opticiens of bedrijven in het oogziekenhuis en de bijbehorende optiekzaak van het Congolese Kananga. Onze bijdrage zorgt ervoor dat opticiens in dit ziekenhuis onder optimale omstandigheden kunnen werken en zo levensnoodzakelijke medische zorg aanbieden aan de lokale bevolking. Op die manier dragen we ons steentje bij aan armoedebestrijding.”

VCDO als leidraad

Het voorbije eerste jaar van ons VCDO-traject was zeer inspirerend, zegt Kristien. “Dit parcours zorgt voor een helder begeleidend kader en continuïteit in onze acties. Het houdt ons scherp en alert, waardoor we niet verzwakken op weg naar een solide duurzaamheidsstrategie. Samen met mijn team kijk ik uit naar het vervolg van dit traject!”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie