Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Van papier naar computerklavier

  • 02/10/2023

Een digitaal transformatieproces binnen een onderneming levert vaak een mix op van mooie opportuniteiten en pittige uitdagingen. Alle hulp en begeleiding hierbij zijn welkom, en dat is net wat Voka Digihub doet. Met de steun van onder meer Vlaio biedt dit platform waardevol advies, expertise én financiële steun. In dit artikel zoomen we in op een inspirerend Digihub-traject, waarbij het digitaliseringsbedrijf Youston een beroep deed op de knowhow van Hogeschool PXL.

Welkom bij Youston, een toonaangevende specialist in langdurige archiefopslag en digitalisatie. Vanuit Zaventem en Genk begeleiden CEO Pieter Vansynghel en zijn 150-koppige team tal van ondernemers en overheden van een papieren naar een digitale werking. “Sinds onze start in 2007 zijn we geëvolueerd van scan- en archiveringsbedrijf naar een aanbieder van een digitaal platform. Vandaag zijn we goed voor zo’n 500 kilometer archief, wat we tegen eind dit jaar verdubbeld willen zien. Met een miljoen gebruikers van ons iDM-platform op de teller bouwen we hard verder aan de digitale ondersteuning van onze ondernemingen en overheden.”

Ervaren digitaliseringspartner

De voorbije jaren is Youston de vertrouwde digitaliseringspartner geworden voor banken, verzekeringsmaatschappijen, overheden en ziekenhuizen. “Al deze organisaties hebben één ding gemeen: het opslaan en archiveren van persoonsgevoelige en confidentiële gegevens”, geeft Pieter aan. “Zo werken we in opdracht van ruim vijftig ziekenhuizen, waar de bewaartermijn van patiëntendossiers dertig jaar bedraagt. Ook bij banken is veiligheid uiteraard cruciaal. Daarom worden we als partner gescreend door het hoogste veiligheidsorgaan in ons land.”
 

Pieter Vansynghel, Youston
Pieter Vansynghel, Youston


Aan boord van het Digihub-traject

Het is duidelijk dat een marktspeler als Youston vooroploopt in de strijd voor minder papier en meer computerklavier. Toch willen Pieter en zijn medewerkers niet op hun lauweren rusten als het gaat om digitale groei. “De voorbije jaren vroegen we ons continu af hoe onze eigen waardepropositie past in het digitale transformatieproces dat onze klanten doorlopen. Met andere woorden: hoe kunnen we hen efficiënt blijven begeleiden en sturen richting paperless office en slimme technologische oplossingen? Het Digihub-traject van Voka bracht raad.”

“Het Digihub-traject is een echte eyeopener, met nieuwe invalshoeken voor digitalise­rings­acties.”

Inspirerende samenwerking met PXL

De missie van Voka Digihub? Advies, begeleiding en testinfrastructuur voorzien voor kmo’s die digitale toepassingen willen integreren. “Dankzij dit parcours kregen we via Voka de kans om samen te werken met de Hogeschool PXL, die als kennisinstelling bulkt van de digitale expertise en knowhow”, aldus Pieter. “Samen met het team van directeur Onderzoek Wim Bijnens onderzochten we de vraag hoever ziekenhuizen in ons land staan in het digitaliseren van patiëntendossiers. De hogeschool bleek alleszins over de nodige autoriteit te beschikken om in alle confidentialiteit de vereiste marktstudies te doen.”
 

Wim Bijnens, Hogeschool PXL
Wim Bijnens, Hogeschool PXL


Win-winsituatie

Ook Wim is erg enthousiast over dit samenwerkingsproject. “Als kennisinstelling delen we uiteraard graag onze opgebouwde kennis – in dit geval over digitale transformatie – met ambitieuze groeibedrijven. Omdat zij snel schakelen, kunnen we ook van hen heel wat waardevolle info opsteken. Ik merk trouwens dat zij onze neutraliteit en objectiviteit heel erg appreciëren tijdens het Digihub-traject.”

Pieter vult aan: “Dit project is om diverse redenen erg nuttig voor ons. Enerzijds biedt Digihub ons de kans om rustpunten en reflectiemomenten in onze bedrijfsvoering in te bouwen, weg van de waan van de dag. Anderzijds was het parcours voor ons een echte eyeopener, met nieuwe invalshoeken voor creatieve digitaliseringsacties. Hiervan maken we dankbaar gebruik bij onze klantencontacten.”

Voka Digihub: test, leer en digitaliseer

Digitaliseren in jouw onderneming levert heel wat nieuwe kansen op, maar is ook een complex proces. In de Voka Digihub kan je terecht voor advies, expertise, experiment en financiële steun.

Klik hier voor meer info.

Contactpersonen

Mathias Huybrechts

Adviseur innovatie & digitalisering

Sebastien Conings

Senior adviseur ondernemingen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?