Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van orde tot chaos: een technologische ontdekkingsreis door Singapore en Mumbai

Van orde tot chaos: een technologische ontdekkingsreis door Singapore en Mumbai

  • 21/02/2023

Sinds 2016 organiseert Voka Oost-Vlaanderen jaarlijks een inspiratiemissie naar een internationale hotspot slash hoogtechnologisch en digitaal ecosysteem. Dit jaar: het strak geregisseerde Singapore en het immer chaotische Mumbai. Ontdek de belevenissen van Stephanie en Elisabeth, samen met collega’s Hilde, Stefan en Geert én 54 Oost-Vlaamse ondernemers en academici.

foto
Elisabeth Minnaert en Stephanie Baekelant

 

Wat een rollercoaster! De laatste weken voor vertrek waren nog heftig, ondanks de grondige voorbereiding – een jaar, ja zoveel tijd kruipt er in de organisatie van zo’n inspiratiereis – zijn er altijd last-minute brandjes die moeten geblust worden.

Maar eindelijk is het dan zover: vijf licht opgewonden Voka collega’s staan onder het gekende vluchtnummerbord in Zaventem, met het roadbook onder de arm, klaar voor een nieuw avontuur. Druppelsgewijs komen de deelnemers aan: de energie zit goed, we hebben er zin in. Eerst nog een vlucht van meer dan twaalf uur voor de kiezen, daarna vliegen we er helemaal in. De groep is gevarieerd, qua leeftijd, ervaring, sector: interessante gesprekken verzekerd. 
De eerste avond in Singapore zetten we meteen goed in, met een heerlijk openluchtdiner bij zeezicht. Sommigen onder ons zijn al meer dan een etmaal wakker, dus we zoeken tijdig ons bedje op in het moderne luxehotel The Clan - hopelijk ligt de jetlag niet te veel dwars. 

Mix van mini-New York en mini-Dubai

De eerste dag gaan we samen op pad: het programma voert ons doorheen het centrum van Singapore. We kregen de eerste avond al een glimp te zien van de prachtige skyline met het imposante Marina Bay Sands complex, maar ook bij daglicht is het zicht op zijn minst indrukwekkend te noemen. 
De wolkenkrabbers domineren. In combinatie met luxe winkelcentra waar je doorheen kan varen met een ‘Venetiaans’ bootje, maakt dat van Singapore een mini-New York en mini-Dubai.
Expats Christophe en Kim geven ons een levendige introductie in zakendoen in Singapore, de deelnemers zijn enthousiast. Daarmee is het startschot gegeven van een wervelende week vol boeiende bedrijfsbezoeken en inspirerende ontmoetingen. We vliegen van de ene meetinglocatie naar de andere, pikken interessante culinaire ervaringen mee, slaan babbels met de deelnemers en de lokale sprekers en leren veel bij over elkaar, over de bestemming, over ondernemen. Wat is het fijn om eindelijk onze contacten te ontmoeten waar we al een jaar via mail of videocall plannen mee maken. Zij zijn even enthousiast om ons te zien. Onze groep is enorm respectvol tegenover de sprekers en stelt intelligente vragen. Alles verloopt volgens schema, dat verwondert ook niet echt gezien de gestructureerde aanpak van het land. 

(lees verder onder de foto)

foto
Stephanie en Elisabeth samen met de andere Voka collega's Geert, Hilde en Stefan

 

Alles is veel in Mumbai

Voor we het weten zit het eerste deel van de reis er al op, maar niet zonder eerst een duikje te nemen in het rooftop zwembad van ons hotel. We nemen  vervolgens het vliegtuig, dit keer naar Mumbai. Van een contrast gesproken! Na het nette en gestructureerde Singapore, arriveren we in de chaos van India. Alles is veel: de smog, het woeste getoeter in het verkeer, overal mensen, veel geuren, veel kleuren. Intens, maar wat voelen we ons alive! Het schitterende Taj Mahal Hotel wordt onze veilige thuishaven, waar we hartelijk worden ontvangen met een bloemenkrans, een houten ketting en een bindi (Hindi: druppel of stip), een stip op het voorhoofd, een traditionele decoratie die wordt gebruikt door Hindoevrouwen. 

We waren voor ons vertrek licht bezorgd over ons voorziene programma in India, en het wordt inderdaad al snel duidelijk dat we flexibel zullen moeten omgaan met onze planning. Het verkeer in Mumbai is op zijn zachtst gezegd uitdagend, ook al probeerden we op voorhand mooie bedrijvenclusters te maken en genoeg tijd in te calculeren. Maar we hebben al voor hetere vuren gestaan en deinzen er niet voor terug om tot ’s avonds laat rond te bellen om onze planning om te gooien en onze deelnemers een onvergetelijke reis te bezorgen. De straat oversteken in Mumbai is ook allesbehalve een evidentie. Oversteekplaatsen zijn er nauwelijks, of ze worden zeker niet gerespecteerd. 

Een koffer vol inspiratie

Voor we het beseffen, is de laatste dag al aangebroken en zit het inhoudelijk deel van het programma er al op. We hebben nog een dagje tijd om de toerist uit te hangen op Elefanta Island en brengen ook nog een indrukwekkend bezoek aan de Dharavi slum, de grootste sloppenwijk van Azië. 

Het lijkt bijna alsof we net een week met een bende vrienden op pad zijn geweest. De afscheidsspeeches zijn ontroerend. Het doet deugd om te horen van de deelnemers dat ze zich zo hebben laten inspireren, dat ze hebben genoten, dat de verwachtingen overtroffen werden én dat ze vol energie naar huis keren. We zijn zo dankbaar voor de kans om ons wereldbeeld te verbreden en geweldig interessante mensen te leren kennen. En uiteraard ook voor elkaar, want zo’n huzarenstukje succesvol afwerken kan alleen dankzij een Voka-topteam!