Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van idee tot succes: een gids voor startende ondernemers

Van idee tot succes: een gids voor startende ondernemers

  • 25/06/2024

Je eigen bedrijf beginnen start vaak met een uniek idee, maar je hebt ook een goede strategie nodig en moet mogelijke valkuilen zien te vermijden. Twee belangrijke stappen hierbij zijn de Proof of Concept (PoC) en de Proof of Market (PoM). Deze vormen de basis voor een succesvolle onderneming.

Proof of Concept (PoC): van idee naar actie

In deze fase laat je zien dat je idee technisch haalbaar is. Dit betekent dat je moet kijken of de technologie echt werkt zoals je belooft. De Technology Readiness Level (TRL) geeft aan hoe ver je technologie ontwikkeld is. Het gaat niet alleen om de technologie, maar ook om een goed team en voldoende middelen. Goed projectmanagement is cruciaal om problemen zoals vertragingen en extra kosten te voorkomen, vooral als je samenwerkt met andere partijen.

Proof of Market (PoM): van concept naar succes

Na de technologische validatie komt de PoM-fase. Hier check je of er vraag is naar jouw product en of het commercieel haalbaar is. Marktanalyses zijn hierbij belangrijk, maar pas op voor onnauwkeurige data of verkeerde aannames. Kijk ook goed naar wat je concurrenten doen en zorg dat je goed begrijpt wat jouw doelgroep wil. Een product dat niet aansluit bij de behoeften van de klant zal moeilijk slagen.

Slim risicobeheer: van risico naar opportuniteit 

Ondernemen betekent risico's omzetten in kansen. Een goede risicoanalyse helpt je om deze risico's te identificeren en te beheersen. Dit betekent dat je moet kijken naar mogelijke problemen, de impact ervan inschatten en strategieën ontwikkelen om deze risico's te verminderen. Door open te communiceren met stakeholders, bouw je vertrouwen op en zorg je voor een risicobewuste cultuur binnen je team.

Gebruik van krachtige modellen voor succes

Maak gebruik van tools zoals het Business Model Canvas, Value Proposition Canvas, Customer Journey Mapping, DESTEP-analyse, Porter's 5-krachten model en Blue Ocean Strategy Canvas. Deze tools helpen je om kansen en bedreigingen in kaart te brengen en om sterke en zwakke punten te identificeren. Voka biedt begeleiding en ondersteuning om jouw uitdagingen om te zetten in concrete acties en deze te integreren in je bedrijfsplan.

Met een goede voorbereiding en een gedurfde aanpak kun je je ideeën tot leven brengen en succesvol maken. Stap voor stap, van idee naar impact en uiteindelijk naar duurzame groei en succes. Bouw je droom, wees slim en vol vertrouwen, en laat je startup schitteren!

Get inspired

Bryo StandUp | Werk je ondernemersidee uit

Bryo StandUp is voor prestarters met véél goesting om te ondernemen, maar die nog geen concrete onderneming of businessplan hebben.

Ontdek meer

Contactpersoon

Annelies Maes

Projectmanager Starten, Snelle groei & Financiering

imu - vzw - Altez
OV - Festival van Vlaanderen
Proximus
Gent Jazz 2024