Skip to main content
Map

Van groeipijn tot weerbaarheid

  • 30/09/2021

Ondernemen zit Tom Devos (33) in het bloed. Toen hij op 18-jarige leeftijd als student-ondernemer aan de UHasselt een digital agency opstartte, leek de sky de limit te zijn. Maar na verloop van tijd ontdekte Tom dat een te sterke groei nefast kan zijn voor de ondernemersvreugde. Welke lessen trekt hij uit vijftien jaar ondernemerschap

Tom Devos - IndigoOndernemen vanop de universiteitsbanken

Al op de universiteitsbanken voelde Tom Devos het kriebelen om te proeven van het ondernemerschap: “Toen ik mijn masterstudies handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de UHasselt aanving, startte ik tegelijk een digital agency op. Het doel? Kleine kmo’s bijstaan in het ontwerpen van hun websites. Na mijn studies zette ik dit project on hold om als functioneel analist aan de slag te gaan in de consulting. Ik groeide er door tot business architect.” “Na drie boeiende en leerrijke jaren pikte ik de draad op van mijn eigen ondernemersavontuur. In 2015 maakten we een doorstart met Intago. Onze ambitie om ons kantoor als toonaangevend digital agency op de kaart te zetten, resulteerde in een spectaculaire groei. Op amper drie jaar tijd was ons team uitgegroeid tot een ploeg van 12 voltijdse medewerkers.

“Ik geloof heel sterk in focus. De juiste klanten, de juiste projecten en hoogkwalitatieve dienstverlening.” - Tom Devos van Intago

In het oog van de storm

Die spectaculaire groei was ook investeerders niet ontgaan. Maar toen een investeringsronde in het kader van een mogelijke overname mislukte, dreigde het schip van Tom op de klippen te lopen. Hij blikt terug op deze woelige periode: “Toen een investeringsronde faliekant afliep, moesten we alle zeilen bijzetten om Intago van het faillissement te redden. Via de opstart van een WCO-procedure slaagden we er nipt in om een faling te vermijden. Maar dit betekende ook dat ik het businessmodel volledig moest hertekenen, met een grondige downsizing van Intago tot gevolg. Dit was niet alleen een zware persoonlijke dobber, maar ook voor ons team van gepassioneerde medewerkers van wie ik noodgedwongen afscheid moest nemen. Ik stond opnieuw alleen op het dek…”

Steun via het Bryo-netwerk

“Die jaren – van 2018 tot 2020 – waren de zwaarste ondernemersjaren uit mijn leven. Ik voelde me mislukt als zaakvoerder. Naast dat mentale verwerkingsproces moest ik ook een tandje bijsteken om mijn bedrijf recht te houden. Ik durfde mijn verhaal niet te delen met andere ondernemers of vrienden. Maar toen ik tijdens een Bryo-event van Voka alsnog mijn ervaringen met collega-ondernemers deelde, viel er een zware last van mijn schouders. Ik was verbaasd hoeveel collega’s hetzelfde hadden meegemaakt. Die vaststelling heeft me anders doen kijken naar wat ik heb meegemaakt. Het zorgde bij mezelf ook voor extra vertrouwen en weerbaarheid.”

“Falen als ondernemer maakt je sterker, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.” - Tom Devos van Intago

Lessons learned

De voorbije jaren leverden Tom ook heel wat nuttige zakelijke inzichten op. Hij licht toe: “Ik ontdekte hoe belangrijk een stabiele cash- flow is. Ons traditionele model met maandelijkse facturatie voor geleverde prestaties ging op de schop en werd vervangen door een systeem van payments upfront. Nu is ons model gealigneerd met onze groei: meer groei betekent meer cash.”

“Een andere harde les was de focus op schaalbaarheid. Hoe overleef je als onderneming als jouw klantenbestand plots enorm uitbreidt of als een kaartenhuisje in elkaar stuikt? Partnerships kunnen als schokdemper dienen om de risico’s bij grote projecten te doorstaan. Waar mogelijk gaan we nu resoluut voor de samenwerking met andere marktspelers, waarbij we veiligheid en duurzaamheid laten primeren op maximale winst. Zo hebben we vandaag een sterk partnership met Pencil42, een opkomend digitaal consultingbureau.”

“De voorbije jaren heb ik me vastgebeten in deze businesstopics. Die passie deel ik momenteel trouwens met studenten als docent digitaal businessmanagement aan de EHSAL.”

Vol vertrouwen vooruit

Ondanks alle ellende bleven de klanten vertrouwen hebben in de unieke aanpak van Intago. Tom: “Het feit dat de meeste van onze klanten aan boord waren gebleven, was een aanmoediging om door te gaan. Ik pak de zaken nu wel fundamenteel anders aan. Meer dan ooit geloof ik in focus. Focus op de juiste klanten, de juiste projecten en een pragmatische maar hoogkwalitatieve dienstverlening. We doen niet langer alles zelf, maar werken nauw samen met partners, we zien hen niet als concurrent. Daarnaast wil ik mijn bedrijf zo schaalbaar mogelijk maken door te innoveren op bestaande processen. Zo wil ik bijvoorbeeld het concept ‘helpdesk’ in ons agency grondig heruitvinden. Wachtlijsten, overbelaste telefoonlijnen en het aanmaken van tickets wil ik vervangen door proactieve, recurrente check-inmomenten met klanten, inclusief monitoring om te anticiperen op mogelijke problemen. We kijken uit naar de toekomst!”

Startende ondernemers: met Bryo geslaagd

Als beginnende ondernemer heb je vaak nood aan extra begeleiding en praktijktips om jouw zaak – met bijhorende producten of diensten – succesvol uit de startblokken te doen schieten.

Bryo, de Voka-community voor startende ondernemers, biedt je extra gemoedsrust en comfort. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo-coach.

Maak nu kennis met onze verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp voor een startersbegeleiding op maat!

Meer info: www.voka.be/limburg/starterswerking

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers