Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Van een wit blad vertrekken voor nieuw zorgmodel”

“Van een wit blad vertrekken voor nieuw zorgmodel”

  • 22/09/2020

De pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg: we kennen ze al een hele tijd. De coronacrisis legde ze nu ook bloot voor het brede publiek. Benieuwd? U ontdekt het op 29 oktober tijdens het congres van Voka Health Community. In de aanloop van het congres geven enkele toekomstdenker hun visie op welzijn en zorg. Deze week aan het woord: Hadewig De Corte
 

Hadewig De Corte is sinds juni 2018 CE0 van Kliniek Sint-Jan in het hartje van Brussel. Na 20 jaar in het bedrijfsleven, waar ze vooral bezig was met transformatie en procesverbetering in internationale context, altijd met aandacht voor mensen, koos ze er bewust voor om in de social profit-sector te werken. Kliniek Sint-Jan is met 548 bedden, 1.400 medewerkers, 260 artsen, vele vrijwilligers en studenten een middelgroot ziekenhuis.
 

Hadewig De Corte

“Geneeskunde is méér dan genezen alleen. We moeten elke pandemie kunnen beheren, maar nooit meer ten koste van patiënten met andere ziektes of ten koste van menselijk contact.”

Hadewig De Corte

“Het klinkt misschien evident, maar onze core is dat we kwalitatieve gezondheidszorg aanbieden”, duidt ze. “We maken het verschil met onze menselijke ‘taille’: we zijn een ziekenhuis dat zich aanpast aan verschillende types van patiënten, en differentiëren dus ook op het vlak van patiëntenervaring. Goede kwaliteit bieden én ons flexibel aanpassen aan de persoon en zijn specifieke context: dat is ons DNA.”
 
“De geschiedenis van dit ziekenhuis gaat meer dan acht eeuwen terug. Het heeft altijd bekend gestaan om kwalitatieve zorgen en innovatie. We waren bijvoorbeeld voorloper op het vlak van palliatieve zorg en het elektronische patiëntendossier. Veel ziekenhuizen vinden zichzelf opnieuw uit aan de rand van de stad, maar wij kiezen er bewust voor om in het hart van Brussel te blijven. We zitten in een netwerk met drie andere ziekenhuizen, waaronder bewust ook een universitair ziekenhuis. Op die manier kunnen we onze nabijheid, onze menselijke aanpak en zorgaanbod combineren met de specialiteiten eigen aan een universitair ziekenhuis. Met de kliniek staan we aan de vooravond van grote veranderingen: we starten over enkele maanden met grote infrastructuurwerken om beter te beantwoorden aan hedendaagse standaarden en verwachtingen, en zo onze droom te verwezenlijken om het referentieziekenhuis bij uitstek te worden voor iedereen die woont en werkt in Brussel.”
 
Never waste a good crisis
De coronacrisis dwingt ons ertoe om werk te maken van enkele pijnpunten, vindt Hadewig De Corte, want: “never waste a good crisis”. “Eerste vaststelling is dat de geglobaliseerde supply chain zijn beperkingen heeft aangetoond. De ziekenhuizen hadden om efficiëntieredenen geen grote strategische stocks, maar we hebben nu wel geleerd dat we niet volledig van externe bevoorrading mogen afhangen. Ik vind niet dat de overheid zulke stocks moet aanleggen, wel dat ze moet helpen met de financiering ervan.”
 
Tweede constatatie is voor de CEO van Kliniek Sint-Jan dat door de pandemie veel zorg ‘on hold’ is gezet. “We hebben Covid-19 zeer goed aangepakt, maar te veel patiënten zijn in de kou blijven staan. De diagnoses die verlaat zijn, gaan ons nog zuur opbreken. En heel wat patiënten moesten noodgedwongen hun meest kwetsbare, moeilijke momenten alleen doormaken. Zorg en geneeskunde zijn meer dan genezen alleen. We moeten elke pandemie kunnen beheren, maar nooit meer ten koste van patiënten met andere ziektes of ten koste van menselijk contact.”
 
Waar we volgens haar dringend iets moeten aan veranderen, is aan de reglementering van de sector en de bijhorende financiering. “Ons financieringsmodel bestaat al sinds de jaren 70. Het heeft zijn dienst bewezen, maar is vandaag niet meer ondersteunend voor de flexibiliteit die we nodig hebben. Ook de complexiteit van onze instituties is geen ‘enabler’ voor de huidige noden. Ik wil zeker geen polemiek, maar zie dit wel als het uitgelezen moment om het in de toekomst anders te doen.”
 
Hoe we dat volgens haar het beste aanpakken? “De politieke oplossingen zullen niet noodzakelijkerwijze zijn wat nodig is voor de gezondheidszorg. Om de complexiteit aan te pakken van de financiering en de reglementering, waaraan door de jaren heen altijd maar gesleuteld is zonder fundamentele wijzigingen, moeten we van een wit blad vertrekken. Mijn voorstel is om de huidige financiering voor vijf jaar te bevriezen op het niveau van de ziekenhuisnetwerken. Tijdens die status quo kunnen de netwerken dat geld optimaal inzetten, los van de huidige regels. Parallel zetten we samen een traject op om een nieuw financieringsmodel uit te denken. Het is enerzijds een manier om boven de politieke debatten te gaan staan en het zou ook een teken van vertrouwen zijn in de ziekenhuissector. Ik hoop dat de pandemie voor het momentum heeft gezorgd om als sector, samen met de overheid, from scratch te herbeginnen.”
 
Dat is voor Hadewig De Corte een manier om ook haar droom voor Sint-Jan waar te maken. “De droom voor de kliniek is om er te zijn voor iedereen. Er ligt een meerjarenplan klaar om dat waar te maken. Maar we hebben daarvoor een duidelijk kader nodig met de nodige hefbomen en financiële zekerheid.”

Om de pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg te veranderen hebben we nood aan durvers, dromers en doeners. Hoort u daar ook bij? Wil u graag inspiratie van andere toekomstdenkers? Schrijf dan nu in voor het congres van Voka Health Community op 29 oktober in Brussels44Center, uiteraard #coronaproof! 

Ontdek hier de visie van onze andere toekomstdenkers.

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

Ontdek de visie van onze toekomstdenkers!

Ontdek hier de visie van onze toekomstdenkers in het kader van de betaalbaarheid van ons zorgsysteem.

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce