Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Van Dievel zet in op duurzaam HR-beleid dankzij Welt

Louis De Wael van Van Dievel toont trots zijn Welt-award
Louis De Wael van Van Dievel toont trots zijn Welt-award
Hoofdstukken

Welt is de community van Voka dat bedrijven helpt te werken aan een toekomstgericht HR-beleid. Transportbedrijf Van Dievel won met het Welt-traject niet alleen een award maar ook heel wat inzichten die hun HR-beleid versterken. Louis De Wael, managing director vertelt wat het Welt-traject voor hen betekende.

Van Dievel heeft reeds een sterke visie op een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Waarom kozen jullie ervoor om in het Welt-traject te stappen?
 

“HR is geen exacte wetenschap, initiatieven fungeren niet altijd als oplossingen en situaties veranderen continu. De toepassingen daarvan leer je maar door ervaringen te delen met anderen. Door met een open blik deel te nemen aan het Welt-traject, verwachtten we veel te leren van anderen. Aan de andere kant hebben we ook al behoorlijk wat stappen gezet op HR-vlak en waren we bereid deze kennis te delen.”

Waarom is het belangrijk om ook met je personeelsbeleid toekomstgericht bezig te zijn? 

“Als transportbedrijf zijn mensen ons belangrijkste kapitaal. Vrachtwagens vervang je binnen de dag als het moet. Als onze mensen uitvallen heeft dat grote gevolgen voor onze werking. Het chauffeurstekort dat zich voordoet in de sector kan dan ook nefast zijn voor je groei als je er niet tijdig iets in onderneemt. Als je nog chauffeurs moet beginnen te zoeken op het moment dat je ze nodig hebt, ben je te laat. Deze situatie vraagt een duurzame aanpak, met andere woorden: een continue instroom van nieuwe potentiële werknemers.”
 
“Hoewel de focus op aanwerving ligt, vergeten we ook onze huidige medewerkers niet. We hebben als bedrijf de verantwoordelijkheid om een pad uit te stippelen dat mensen naar een plek brengt waar wij én ook zij naar willen evolueren. Op die manier creëer je een sterke basis die nodig is om met onvoorziene omstandigheden om te gaan. In de 82 jaar dat we bestaan, hebben we namelijk al veel meegemaakt. Hier samen met je mensen doorgeraken, is soms een uitdaging.”
 
Hoe pakken jullie dat aan? 


“Wij streven ernaar om met ons bedrijf een weerspiegeling te zijn van de maatschappij. De trends die zich voordoen, geven wij intern een kans door hierop te anticiperen en ze vooral niet weg te duwen. Eén op drie inwoners van België heeft buitenlandse roots. Door onze bedrijfsstructuur hierop aan te passen, creëren we opportuniteiten. Als je enkel focust op de overige twee derde van de bevolking, ontstaat er een schaarste. Wij voorzien onze opleidingsprogramma's en communicatie in vier talen en nemen hiermee alle drempels weg. Zo zien we ook een groot potentieel bij vrouwelijke chauffeurs en benaderen we hen ook op een aangepaste manier. Wij hebben momenteel geen problemen om chauffeurs te vinden, dat komt deels doordat we iedereen de kans bieden.” 

“Wij voorzien onze opleidingsprogramma's en communicatie in vier talen en nemen hiermee alle drempels weg.”

Louis De Wael, Van Dievel

“Door het Welt-traject focussen we nu meer op screening en selectie met behulp van assessments. Mensen ontvangen verschillende vragen zodat we een concreet beeld van hen kunnen vormen nog voor het eerste contact. Vroeger was het zeer tijdsintensief om iedereen uit te nodigen, nu zien we enkel mensen die door de voorselectie geraken. Deze screening draagt ook bij aan de duurzaamheid van de samenwerkingen. Veel mensen die we rekruteren hebben geen rijbewijs C. We stomen hen in zes maanden klaar met een intensieve opleiding. Vroeger haakte 50% binnen het jaar af, vandaag blijkt nog maar 20% uiteindelijk geen match te zijn. Dat bespaart ons veel tijd, energie en geld die we nu in andere zaken investeren.” 

“Als het gaat over onze mensen, zorgen we naast alles wat je verwacht van een werkgever, zoals een goed loon en kwalitatief materiaal, ook voor een transparante aanpak. Met een team van 200 is het belangrijk om alles organisatorisch en communicatief goed te laten verlopen. Mensen die na 42 jaar op pensioen gaan vragen ons wel eens of ze niet een aantal dagen per week mogen blijven werken, dat is het grootste bewijs dat mensen gelukkig zijn in hun job.”
 
Jullie verdienden de Welt-award door jullie consequente zoektocht naar het juiste talent, ook buiten de gebaande paden. Wat levert dat op voor jullie en jullie medewerkers?
 
“Door te focussen op een duurzaam HR-beleid is er geen personeelstekort en komt de workload niet onder druk te staan. Onze mensen vullen 80% van de tijd taken in waar ze zelf achter staan en dat zorgt voor tevredenheid.”

“Daarnaast maakt Welt het ook onmogelijk om vast te roesten in jarenlange patronen, iets waar je als bedrijf dat al zo lang bestaat toch mee moet oppassen. Het constant levendig houden van je kennis en het up-to-date zijn met de evoluties is een uitdaging van elke dag. Je kan je kennis aftoetsen in boeken of artikels op het internet, maar uiteindelijk is het toch waardevoller om dit te bespreken met mensen die dagelijks in het werkveld staan. Collega’s binnen Welt deden ons op een andere manier kijken naar rekruteringskanalen die we jaren als vanzelfsprekend beschouwden en brachten bijvoorbeeld VDAB naar voren als oplossing. Iets wat voor ons uiteindelijk een enorme besparing bleek te zijn.”
 
Wat is de belangrijkste learning die jullie uit het traject hebben opgedaan? 
“We kregen tips om onze interne communicatie te verbeteren, succesvolle assessments op te maken en om te adverteren via Libelle en VDAB. Daarnaast gaf ook iemand ons het advies om samen te werken met Ticka en meer ondersteuning te bieden aan mensen die doorgroeien in je bedrijf. Maar het belangrijkste voordeel aan het Welt-traject is toch wel dat iedereen er open, eerlijk en transparant is. Zo kregen we waardevolle feedback op ons project van de vrachtwagenpiloot. Hiermee willen we het imago van de chauffeur een boost geven nu de job doorheen de jaren is geëvolueerd. Als je jezelf openstelt voor kritiek, leer je er enorm veel van. In ons geval hebben we zo beseft dat we nieuwe types mensen aantrekken maar misschien ook anderen afstoten.” 

Wat waren jullie verwachtingen van het traject? Hoe heeft dat uitgepakt?
 
“De verwachtingen waren hoog en werden voor 100% ingelost. We kijken hier heel tevreden op terug. De award maakt ons niet alleen tevreden maar ook bijzonder trots op wat we het afgelopen jaar hebben gerealiseerd.”

Ook interesse om je HR-beleid een boost te geven? Toets de duurzaamheid van je huidige HR-beleid met de gratis WELT Lightscan.