Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van diëtisten tot ondernemers: hoe van gezond leven je zaak maken

Van diëtisten tot ondernemers: hoe van gezond leven je zaak maken

  • 13/12/2023

Zet twee vrienden met een passie rond welzijn samen, laat hen een Bryo-traject samen volgen en je krijgt twee boeiende bedrijven mét kruisbestuiving: ​​She Blooms en Healthy Habits.

Anke Verstraeten, diëtiste van opleiding maar ondertussen gegroeid naar coach met een holistische aanpak en Pieter Brughmans, ook diëtist van opleiding, kennen elkaar al enkele jaren. “We zijn beiden, los van mekaar, heel jong gestart met onze praktijk”, steekt Anke van wal. “Uit noodzaak omdat de enige vacatures die we toen vonden vacatures voor ervaren diëtisten waren, maar ook omdat we heel snel door hadden, tijdens onze stages, dat​​ werken als diëtist in loondienst niets voor ons was.”

“Door te weten wat je energie geeft en aan energiemanagement te doen, creëer je meer flexibiliteit in het omgaan met de grote en kleine uitdagingen van het leven.”  

Pieter begon toen huisartsenpraktijken plat te lopen om zijn diensten voor te stellen en kreeg dankzij zijn enthousiasme en passie voor het vak de tip om groepssessies te organiseren rond gezond leven. “Er werd me ook aangeraden om, naast groepslessen, een online aanbod uit te werken rond gezondheid en welzijn. Dat deed ik ook en zo ontstond mijn bedrijf Healthy Habits.” Anke ging zich verdiepen rond veerkracht en rond wat zij noemt energiemanagement. “​Door te weten wat je energie geeft en aan energiemanagement te doen, creëer je meer flexibiliteit in het omgaan met de grote en kleine uitdagingen van het leven.”​

Passie voor het vak  

Wat beide vrienden typeert, is hun passie voor het ondernemen en voor gezondheid in het algemeen. “Ik ben als diëtiste gestart met een eigen praktijk”, zegt Anke, “maar besefte snel dat dit niet was waar ik energie van kreeg. Ik schoolde me om tot coach en besloot vooral activiteiten te organiseren die me energie gaven in plaats van energie vraten. Dat was voor mij ​​welzijn breder bekijken dan enkel voeding en naast 1 op 1- sessies ook workshops en een podcast rond yoga, ademhaling, stress en burn-out voor vrouwen te starten. Mijn missie werd stilaan ook duidelijk: vrouwen dichter bij zichzelf laten landen en hen laten ontdekken wat hen wat hen goed doet voelen in hun lijf, hoofd en leven.” Zo bouwt ze nu aan een She Blooms community.

Anke volgt, samen met Pieter, het Bryo-traject bij Voka en heeft daaruit ook geleerd dat je bij en voor je onderneming vooral zaken moet doen die goed bij ​​je persoonlijkheid passen. “Natuurlijk moet het financieel plaatje ook kloppen, ​​maar blijf daarnaast goed aanvoelen waar je warm van wordt of waar je net tegenop kijkt en stuur zo bij. Bij mij is dat niet het urenlang achter mijn PC zitten om filmpjes te monteren en online te plaatsen,​ maar wel menselijk in real life contact.” Beide vrienden zien elkaar niet zo vaak, maar leren veel van elkaar. “Bij elk gesprek met Pieter komen er wel nieuwe inzichten voor mijn onderneming. We zitten op dezelfde golflengte, waardoor we na iedere ontmoeting rond onze business zaken meenemen die we kunnen implementeren in ons bedrijf.”  

Gezonde gewoonten  

Het Bryo-traject heeft er voor Pieter voor gezorgd dat hij gestart is met zijn eigen Instagram-kanaal rond gezond leven. “Ik zag bijvoorbeeld hoe Anke al een mooie vrouwencommunity bijeen heeft kunnen brengen met She Blooms en dat triggerde me ook om zelf meer te werken aan mijn online marketing.” Via sociale media wil hij mensen helpen met wat voor hem de essentie van gezond leven is: het kunnen toepassen van de kennis die mensen vaak al hebben rond het onderwerp. 

“Gedachten en overtuigingen doen je onterecht vasthouden aan een ongezondere gewoonte. Die mindset moet je kunnen veranderen.” 

“Ik merk bij mijn klanten dat er soms heel praktische zaken in de weg zitten. We leven nu eenmaal vaak in een omgeving waarin we gestimuleerd worden om veel te eten en weinig te bewegen. Vaak weten we wel wat de oplossing zou kunnen zijn, maar krijgen we onszelf niet zover. Gedachten en overtuigingen doen je onterecht vasthouden aan een ongezondere gewoonte. Die mindset moet je kunnen veranderen. Het is immers net door tijd te maken om even naar buiten te gaan of in een andere omgeving te vertoeven dat er frisse ideeën naar boven komen. Alleen wordt een wandeling vaak als vrije tijd bestempeld, niet als een onderdeel van een werkdag. Tegen dat idee wil ik met mijn bedrijf verandering in brengen, door mensen correct te informeren rond gezonde gewoontes.”  

Proximus