Skip to main content
Map

Van bakfiets tot Broma Group

  • 03/12/2021

Het verhaal van Bryo-deelnemer Brian De Herdt uit Mechelen leest als een spannend jongensboek. Met veel enthousiasme – en met vallen en opstaan – starten met een eigen zaak, successen boeken, tegenslagen verwerken en een tijdje zoeken naar het juiste concept. En dan - eens dat gevonden - volop gaan voor de grote droom. “Er zijn best wel eens momenten dat ik me in het haar krab en me afvraag waarmee ik begonnen ben”, lacht Brian De Herdt. “Maar dan besef ik weer dat ik kan en mag doen wat ik het liefste doe. En dan zijn we weer vertrokken…”
 

“We combineren onze passie voor hospitality met de liefde voor het lokale”

Brian De Herdt is wat we noemen een echte ondernemer. Ondanks zijn jonge leeftijd, net vijfentwintig
geworden, stampte hij samen met zijn vennoot Mark Masz al verschillende zakelijke initiatieven uit de grond. “Mark en ik leerden elkaar kennen op de middelbare school”, vertelt Brian. “We bleven vrienden en tijdens onze hogere studies – ik studeerde marketing, Mark TEW – wilden we iets meer doen dan enkel studeren. Op een middag zijn we dan samen naar Xerius gestapt en hebben we een vennootschap opgericht. Wat we wilden doen, wisten we eigenlijk nog niet precies. We wisten alleen dat we wilden ondernemen.”

Alchemistbox

“In de zomer van 2018 hebben we dan een bakfiets gekocht en zijn we in Antwerpen – waar we studeerden – begonnen met het verkopen van geïnfuseerde drankjes en ijsjes”, blikt Brian terug. “Dat was best een succes, maar in de winter viel dat natuurlijk helemaal stil. Terug naar af dus en op zoek naar een nieuw plan. In maart 2019 kregen we dan de kans om Alchemistbox over te nemen. Via dit bedrijf konden particulieren online doe-het-zelf cocktailpakketten bestellen die alle ingrediënten en tools bevatten om zelf snel en makkelijk kwalitatieve cocktails te shaken. Wij hebben dat businessmodel opengetrokken, door ook in te zetten op samenwerkingen met retailers en bedrijven. Dat sloeg aan en al snel waren er samenwerkingen met meer dan vijftig partners in België en Nederland.”

Toen kwam corona. De zaak moest dicht en we stonden terug met onze voetjes op de grond.

Co.Cro.Co

In juni van hetzelfde jaar opende het tweetal ook een lunchbar in Antwerpen. “Co.Cro.Co was onmiddellijk een schot in de roos en de eerste zomer deden we schitterende zaken”, vertelt Brian. “We moesten met personeel gaan werken en om alles in goede banen te kunnen leiden stopten we beiden met onze studies. De drukte van de zomer zette zich door tijdens de wintermaanden. Hectische maanden waren het, waarin we leergeld betaalden, maar ook heel veel leerden. En toen, toen kwam corona. De zaak moest dicht en we stonden terug met onze voetjes op de grond. Gelukkig was er nog de Alchemistbox en door de vele aanvragen die we binnenkregen voor cocktailpakketten konden we wel overleven.”

Bar Klak

Vreemd genoeg was die eerste lockdown ook een rustpunt dat Brian en Mark goed gedaan heeft. “We hadden twee hectische jaren achter de rug en waren ook een beetje impulsief met onze studies gestopt omdat alles liep als een trein”, zegt Brian. “De lockdown hebben we kunnen gebruiken om alles op een rijtje te zetten en eens goed na te denken over wat we nu echt wilden. Co.Cro.Co ging – na de opflakkeringen van corona in Antwerpen – definitief dicht, ik verhuisde naar Mechelen en opeens was er daar de opportuniteit om Bar Klak te gaan uitbaten, een gevestigde naam in hartje Mechelen. We namen onze tijd, werkten een geheel nieuw concept uit met koffie, cocktails en events en op 15 oktober 2020 openden we de deuren. Om ze de 18de opnieuw te sluiten omwille van de tweede lockdown. Alleen zijn we toen – ik denk als eerste in Mechelen - wel direct gestart met take-away. Dat was best wel een fijne periode. We kregen de kans om de Mechelaars één op één te leren kennen en ze te laten weten dat wij de nieuwe uitbaters zijn van Bar Klak.”

Broma Group

Tijdens die tweede lockdown beslisten Brian en Mark ook om al hun zakelijke activiteiten te bundelen onder de naam Broma Group. “We hebben alle twee een passie voor de hospitality sector”, legt Brian uit. “Deze combineren we met de liefde voor het lokale en lokale producten. Met Broma bieden we kleinere lokale horecazaken en eventorganisatoren de schaalvoordelen en professionele structuur aan van een grotere onderneming. We kunnen met Broma als operationele partner de volledige uitbating voor onze rekening nemen, zoals we doen voor Bar Klak. Of we ontzorgen met Broma Services de eigenaars op het gebied van personeelsbeleid, administratie, marketing en aankoop. Op die manier kunnen uitbaters zich volledig focussen op hun sterke punten. Met Broma B2B ten slotte bieden we een uniek aanbod van Belgische lokale dranken voor horecazaken. Onder deze poot hebben we ons – hervormde – concept Alchemistbox ondergebracht en lanceerden we onlangs ook een eerste Belgische Ice-Tea Green.”

Je ondernemersidee pitchen, een bedrijf starten of opschalen? Voka Bryo helpt je op weg.
 In het voorjaar 2022 starten nieuwe trajecten. Neem snel een kijkje op www.voka.be/bryo

AW_Welt_6stappenplan
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
Proximus

Artikel uit publicatie