Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Unieke ervaringsuitwisselingen met familiebedrijven uit de buurt

Unieke ervaringsuitwisselingen met familiebedrijven uit de buurt

  • 05/10/2022

In een familiebedrijf werken is niet iedereen meegegeven. Jade Hermans besliste in 2019 om in te stappen in Extrade International, het bedrijf van haar ouders. Haar ervaringen deelt ze momenteel in ‘Het blijft in de familie’, een traject van Voka – KvK Limburg waarin actieve familieleden van familiebedrijven elkaar in een uniek kader ontmoeten. 

familie

 

Extrade International werd in 2014 opgericht door Patrick Hermans na 32 jaar ervaring in de transportsector. Drie jaar later vervoegde zijn vrouw het bedrijf om een handje toe te steken bij de administratie. In 2019 besliste ook dochter Jade om in te stappen in het familiebedrijf. “Het bedrijf was toen flink aan het groeien”, zegt Patrick Hermans. “Jade nam ontslag op haar toenmalige job en specialiseerde zich vrijwillig in de administratie en facturatie.”

Succesvol transportbedrijf

Het familiebedrijf focust op temperatuurgecontroleerd transport. “Ongeveer 90 procent van ons transport is distributie voor de voedingsindustrie”, legt Jade Hermans uit. “Daarnaast doen we ook expressopdrachten, waarbij we diverse temperatuurgevoelige goederen zoals farma en voeding rechtstreeks naar de eindklant vervoeren zonder tussenstops. Momenteel hebben we 20 wagens ter beschikking en rijden er 28 chauffeurs voor Extrade International. Onze planner Ruben zorgt ervoor dat alle transporten vlot verlopen.”
De beslissing van Jade om in te stappen kwam onverwacht. “Het was nooit eerder ter sprake gekomen en het was ook niet meteen mijn eerste keuze”, vertelt Jade Hermans. “Na mijn studies marketing en communicatiewetenschappen heb ik verschillende functies gedaan als customer service en accountmanager. Toen er nood was aan ondersteuning door de flinke groei van het familiebedrijf, besliste ik om mijn job op te zeggen en mee in te stappen.”

Focus op kwaliteit

“Toen we gestart zijn, was het de bedoeling om een kleinschalig transportbedrijf te blijven”, zegt Patrick Hermans. “Het is niet meteen de bedoeling om nog te groeien”, vult dochter Jade aan. “Personeel is momenteel een moeilijk punt in de sector en we willen vooral onze kwalitatieve service behouden. Ook zullen we starten met het proces van de digitalisering door de integratie van nieuwe IT-systemen, zodat we mee zijn met de nieuwste trends.”

Leerrijk traject 

Het familiebedrijf neemt sinds kort deel aan ‘Het blijft in de familie’, een traject georganiseerd door het Family Business Center van Voka – KvK Limburg. “Toen ik me aansloot bij Voka, stelden ze me het traject voor om het toekomstperspectief van het familiebedrijf te ondersteunen”, zegt Jade Hermans. “Het is een leuke ervaring omdat je op een laagdrempelige manier in contact komt met andere familiebedrijven. Je kan ervaringen wisselen, netwerken en vooral van mekaar leren.”

“Op drie jaar tijd zijn er weinig of geen hoogoplopende discussies geweest”, zegt Patrick Hermans. “Door het traject worden er onderwerpen aangesneden waar we het in het bedrijf nog niet over gehad hebben, waardoor we sneller kunnen schakelen. Alles is bespreekbaar en mijn vrouw en ik weten dat we het op de lange termijn ook zullen moeten overlaten aan de volgende generatie. Dat zal niet makkelijk zijn, maar we hebben het volste vertrouwen in Jade.”

Schuif jij dit jaar ook mee aan tafel met een aantal toonaangevende familiebedrijven? Wij brengen verschillende generaties van een bedrijf bij elkaar in een uniek en intiem kader.

Meer weten?

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

Artikel uit publicatie