Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • UKCA: het nieuwe Britse productkeurmerk

UKCA: het nieuwe Britse productkeurmerk

  • 01/12/2022

Het UKCA-keurmerk (UK Conformity Assessment) is het nieuwe Britse productkeurmerk dat vereist is voor bepaalde producten die in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales en Schotland) op de markt worden gebracht. Deze markering wordt ingevoerd als gevolg van de Brexit.

Vrachtschip

 

Dit keurmerk heeft betrekking op de meeste goederen waarvoor binnen de Europese Unie de CE-markering nodig is. Ter info: in Noord-Ierland geldt UKCA niet.
UKCA zal niet worden erkend op de Europese markt. Producten die een CE-markering nodig hebben, zullen nog steeds een CE-markering nodig hebben om in de EU te worden verkocht.

 

Wanneer wordt UKCA verplicht?

De UKCA-markering ging formeel in op 1 januari 2021, met initieel een overgangsperiode van één jaar (dus tot 1 januari 2022). Voor de meeste producten werd een CE-markering nog aanvaard om producten in Groot-Brittannië in de handel te brengen. Uiteindelijk geldt 31 december 2024 als finale deadline. Vanaf die datum worden enkel producten met UKCA-markering in het Verenigd Koninkrijk geaccepteerd. Of anders gezegd: tot eind 2024 aanvaardt de Britse overheid de toepassing van de CE-markering. Exporteer je goederen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan heb je nog tot eind 2022 om je UKCA-markering te behalen.

 

Toepassingsgebied

De meeste producten die momenteel onder de verordeningen en richtlijnen voor CE-markering vallen, zullen onder het toepassingsgebied van de UKCA-markering vallen. De lijst van producten is te lang om in dit artikel te publiceren: van speelgoed tot meetinstrumenten, van liften tot pleziervaartuigen. Belangrijk om te weten is dat sommige producten onder de UKCA-markering vallen, maar onderhevig zijn aan specifieke regels. Voorbeelden hiervan zijn medische hulpmiddelen (waarvoor de overgangsperiode langer is, namelijk tot 30 juni 2023), uitrusting voor de scheepvaart en gevaarlijke stoffen.

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie

Artikel uit publicatie