Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Uitkijken naar een conjunctuurrally

  • 08/12/2022

December is traditioneel de maand waarin afspraken worden gemaakt over waar en met wie we kerst en nieuw gaan vieren. En natuurlijk ook: de maand waarin onze agenda’s vol lopen met eindejaarsrecepties. Die van de Kamer Antwerpen-Waasland vond woensdag 7 december plaats in het Bauhuis in Sint-Niklaas. We mochten meer dan 600 man vewachten, onder wie heel schoon volk uit de politiek en het bedrijfsleven.

Maar de beurswatchers onder ons weten dat het jaar 2022 nog lang niet voorbij is. De veelgeplaagde belegger kijkt rond deze tijd van het jaar meer dan ooit uit naar een eindejaarsrally, waarin zijn aandelen in de eindejaarseuforie naar eenzame hoogten spurten. Naar de oorzaken van dit fenomeen is het zelfs voor doorwinterde analisten gissen. Het heeft wellicht meer te maken met het algemene kerstsentiment en een vakantiegevoel dan met de reële economie.

Voor de harde feiten moet je niet op de beurs zijn. De cijfers van de Nationale Bank zijn dan een betere graadmeter. Vandaar dat we met enige trots aankondigen dat de Nationale Bank op vraag van de Kamer Antwerpen-Waasland voortaan maandelijks inzoomt op het conjunctuurverloop in ons specifieke werkingsgebied. Met andere woorden: het brede arrondissement Antwerpen en het Waasland. Senior advisor Marc De Geyter is de methodologie uitgebreid komen toelichten op onze voorbije raad van bestuur. Het eerste rapport van de nieuwe conjunctuurbarometer Antwerpen-Waasland kan u al in deze editie van Ondernemers nalezen. We maken er voortaan een vaste rubriek van. En ook in onze wekelijkse nieuwsbrief en op onze socials mag u op geregelde tijdstippen conjunctuurnieuws verwachten.

De grote kracht van deze nieuwe barometer ligt in het feit dat hij niet gebaseerd is op economische prestaties uit het verleden, maar op een bevraging van een vaste pool ondernemers uit de verschillende sectoren. Met heel concrete vragen zoals ‘hoe ver zijn uw orderboekjes gevuld?’ en ‘Hoeveel vacatures wil u volgende maand invullen?’ kunnen de specialisten van de Nationale Bank vrij precies de temperatuur op het terrein meten. Zo kunnen ze accurate voorspellingen doen over hoe de economische curve de komende maanden zal evolueren.

‘Er is momenteel weinig reden tot euforie. Maar er schijnt wel licht aan het einde van de tunnel.’

Het gewicht van de industriële regio Antwerpen-Waasland is natuurlijk van doorslaggevend belang binnen die nationale bevraging. Dat maakt het voor alle betrokkenen extra interessant om dit unieke gebied scherp in beeld te krijgen. Daarom ook een warme oproep aan u en uw collega-ondernemers om u kandidaat te stellen als vaste respondent van de Nationale Bank. Niet alle sectoren zijn immers even hard getroffen door het huidige crisisklimaat. Vandaar de noodzaak om zo veel mogelijk bedrijven en sectoren bij de bevraging te betrekken, om een evenwichtige inschatting te kunnen maken van de situatie.

We gaan er geen doekjes om winden: er is momenteel weinig reden tot euforie. Maar er schijnt wel licht aan het einde van de tunnel. Voor het voorjaar 2023 wordt alweer voorzichtig het woord ‘groei’ in de mond genomen, zij het nog met heel wat voorbehoud. De optimist in mij heeft dan al de oren gespitst. En wie weet, mogen we ons voordien al aan een kleine conjunctuurrally verwachten? Ik wens het u en uw familie in elk geval van harte toe. Prettige feestdagen!

Jo De Backer,

Voorzitter

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan
Banner belgian coast hotels

Artikel uit publicatie