Skip to main content
  • Nieuws
  • Uitbreiding werkbaarheidscheques: op een werkbare manier aan de slag in coronatijden

Uitbreiding werkbaarheidscheques: op een werkbare manier aan de slag in coronatijden

  • 08/05/2020

Bij de heropstart tijdens deze coronacrisis is het cruciaal dat iedereen opnieuw veilig en gezond aan de slag gaat en ook blijft. Daarom heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits in samenspraak met de sociale partners beslist om de focus van de werkbaarheidscheques tijdelijk te verruimen. De oorspronkelijke doelstelling om ‘een versnelling hoger te schakelen voor werkbaar werk’ blijft dus ook in coronatijden behouden.

Wat verandert er?

Ruimere focus: bedrijven en organisaties staan nu vooral voor arbeidsorganisatorische uitdagingen. Kleinere ploegen, grotere afstand tussen medewerkers, meer telewerk… Al deze aanpassingen zorgen voor veel praktische kopzorgen. Hoe kunnen ondernemingen in deze sterk gewijzigde context de productie of dienstverlening verderzetten en tegelijk werknemers veilig, gezond, comfortabel en gemotiveerd aan het werk houden? Daarom bieden de werkbaarheidscheques nu ook een financieel duwtje in de rug voor de aanpak van arbeidsorganisatorische uitdagingen. Daarbij is voldoende aandacht voor het psychisch welbevinden van de werknemers en de werkgevers noodzakelijk.

Ook voor acties: door de nieuwe context omwille van de coronacrisis hebben bedrijven en organisaties vooral nood aan advies, begeleiding en competentieversterking. Daarom kunnen de werkbaarheidscheques nu ook ingezet worden voor advies en begeleiding bij verbeteracties en voor opleiding en niet alleen voor het opzetten van scans en verbeterplannen.

Meer info en aanvragen werkbaarheidscheques

De uitbreiding van de werkbaarheidscheques is al van toepassing. De huidige werkwijze van de cheque blijft dezelfde: enkel de factuur (van een erkende dienstverlener) kan worden ingebracht. Bij opleidingen komt bv. enkel de vergoeding van de externe opleider in aanmerking, niet de deelnemersuren. Er is ook geen dubbele financiering mogelijk.

U kunt de werkbaarheidscheques aanvragen via https://www.vlaanderen.be/werkbaarheidscheque-en-verhoging-kmo-portefeuille

Naast de werkbaarheidscheques blijven uiteraard ook de andere instrumenten bestaan waar ondernemingen beroep op kunnen doen zoals de KMO-Portefeuille en de ESF-oproep DRIVE.

Meer info over werkbaar werk vind je op www.werkbaarwerk.be

Contactpersoon

Kaat Creupelandt

Manager Member Services

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag