Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tweede Voka Talentcenter geopend in Hasselt

Tweede Voka Talentcenter geopend in Hasselt

  • 02/10/2023

In de PXL STEM Academy in Hasselt is op 11 september 2023 het Talentcenter van Voka – KvK Limburg geopend. Het is het tweede Voka Talentcenter in Vlaanderen, na het centrum in Technopolis Mechelen. In een Talentcenter begeleiden we kinderen tussen 12 en 14 jaar om een studiekeuze te maken die het beste aansluit bij hun talenten en interesses. De testen zijn wetenschappelijk onderbouwd.

De leerlingen van de Has­selt­se middelbare school Level X zijn de eerste gasten in het gloednieuwe Voka Talentcenter aan de Kem­pische Kaai in Hasselt. Ze voeren er testen en proefjes uit, zoals een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test. Er zijn ook motorische en motivatietesten en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten.

Kinderen zijn de toekomst

“We willen daarom dat zij een positieve en onderbouwde studiekeuze maken zodat elk talent in onze provincie zich kan ontplooien. Het zorgt voor de noodzakelijke afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt én verbetert de algemene onderwijskwaliteit. Met Voka – KvK Limburg nemen we zo onze verantwoordelijkheid om te komen tot kwaliteitsvol onderwijs dat onze economie én de hele maatschappij vooruitstuwt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.
 

Voka Talentcenter Hasselt


Juiste studiekeuze: goed voor economie en maatschappij

“De jongeren en hun ouders helpen bij een juiste studie- en beroepskeuze is goed voor economie en maatschappij. Gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput: “Het is een investering in economische groei en welvaart. Zo vinden bedrijven later sneller geschikt personeel. En het geeft een maatschappelijk voordeel. Door een verkeerde studiekeuze kunnen jongeren zonder diploma de schoolbanken verlaten of in de werkloosheid terechtkomen. Dit veroorzaakt bijkomende overheidskosten en minder kansen om vooruit te komen in het leven. Omdat het beter is preventief dan curatief te werken, zetten wij vanuit de provincie 470.000 euro in om het Limburgs Talentcenter uit te bouwen.”

Een push voor STEM

“Naast het feit dat veel kinderen van studierichting veranderen, zien we ook dat onze provincie achteraan blijft huppelen op het vlak van STEM. Zo kiest 15,3% van de Limburgse jongeren in het middelbaar onderwijs voor een STEM-opleiding, terwijl net deze wetenschappelijke en technische richtingen belangrijk zijn voor de toekomst van onze ondernemingen”, stelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg. “We willen jongeren inzichten geven in de vele keuzemogelijkheden die ze hebben volgens hun interesses en talenten. Zo’n objectieve test sterkt het geloof van leerlingen in hun eigen talenten, ongeacht sociale achtergrond en afkomst. En dat zorgt voor een positieve invloed op hun prestatiemotivatie, ambitie en geluksgevoel.” 

Kwaliteitsvol bso of tso promoten

“Ik hoop dat dit Talentcenter er ook voor zal zorgen dat Limburgse jongeren sneller hun weg vinden naar de kwaliteitsvolle opleidingen in het beroeps- en technisch onderwijs. Te vaak is het bso of tso tweede keuze, terwijl het eersteklasonderwijs is. Als je technisch talent hebt of vakmanschap in je vingers, dan kan je nergens beter zitten dan in de vele Limburgse scholen die nauw aansluiten bij de lokale arbeidsmarkt. Je bent er zeker van een topopleiding, die je leidt naar het beroep van je dromen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 

Wetenschappelijk onderbouwd

Voka inspireerde zich op de Oostenrijkse regio Steiermark. Daar maakt 85% van de scholen gebruik van de testen. Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent. Ze zorgen dus voor objectief en neutraal studiekeuzeadvies. “We willen het onderwijsaanbod aanschouwelijk maken, zonder te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren, wel een menukaart op basis van wat men goed kan”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie UGent, die samen met doctoranda Merel Dutry en professor Nicolas Dirix de tool ontwikkelde.

Meer dan 46 Limburgse scholen schreven zich al in aan het Voka Talentcenter in Hasselt in de PXL STEM Academy van Hogeschool PXL. In klasverband open op maandag, dinsdag en donderdag.

Klik hier voor meer info of om je in te schrijven!

Contactpersoon

Loena Nelissen

Coördinator Talentcenter

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie