Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker: Raf Degens van Hasselt en Erwin Govarts van Kortessem

Twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker: Raf Degens van Hasselt en Erwin Govarts van Kortessem

  • 01/02/2023

Deze maand zijn Hasselt en Kortessem aan de beurt om twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker te zetten: Raf Degens en Erwin Govarts. Hoe schatten zij hun rol als lokale ambassadeur in? Onder welke dossiers hebben ze elk al hun schouders gezet? En wat zijn volgens hen belangrijke kwaliteiten waarover een ambassadeur moet beschikken?

Raf degens


 

Over de kracht van netwerken en het belang van inspirerende ontmoetingen hoef je Raf Degens niet meer te overtuigen. Als algemeen directeur van Corda Campus in Hasselt zet hij dagelijks zijn schouders onder een van de grootste bedrijvencampussen van de Euregio, met een community van 250 bedrijven en 5.000 mensen. “Vanuit onze slagzin ‘Creating Business Communities’ willen we onze campus uitbouwen tot een echte magneet voor innovatieve ondernemingen en instellingen, met focus op technologie, cocreatie en een hecht communitygevoel. Die troeven maken mijn taak als lokale Voka-ambassadeur Hasselt aanzienlijk makkelijker in vergelijking met het takenpakket van collega-ambassadeurs.”

Verbindende functie

Voor Raf vloeien zijn taken als campusdirecteur en Voka-ambassadeur naadloos in elkaar over. “In beide functies denk ik graag mee in uitdagingen of vragen van ondernemers, zodat we samen met Voka, het Hasseltse stadsbestuur of andere partners oplossingen kunnen uitwerken voor specifieke dossiers. De stad Hasselt is een belangrijke partner van Corda Campus, waardoor de onderlinge communicatie zeer vlot verloopt. Bovendien hebben we met onze campus een directe lijn met Voka – KvK Limburg, omdat de werkgeversfederatie er een eigen hub heeft waar ze netwerkactiviteiten organiseert. Ook zo timmeren we dus flink aan de weg van verbinding tussen Limburgse ondernemers.”

Community

Als lokale Voka-ambassadeur ziet Raf bij Hasseltse bedrijven een grote behoefte aan specifiek talent in digitalisering en automatisering. En laat net dat de knowhow zijn waarin een pak bedrijven op Corda Campus – van start-ups tot gevestigde ondernemingen – uitblinken. “Een van de grootste kopzorgen bij ondernemers vandaag is het vinden van talentvolle medewerkers met goed onderbouwde digitale skills. Vanuit onze community kunnen we een helpende hand reiken om de Limburgse economie toekomstbestendig te maken én te houden.”

Natuurlijke netwerker

Dankzij de sterke synergie tussen Corda Campus, de stad Hasselt en Voka – Kvk Limburg beschikt Raf over een ruim speelveld om ondernemende collega’s met elkaar te laten kennismaken. “Ik ben graag een aanspreekpunt voor hen, zeker als het gaat om positieve dossiers die kaderen in ondernemerschap, de zoektocht naar nieuwe samenwerkingen of partnerships. Ik wil een luisterend oor zijn voor de Hasseltse ondernemer, om daarna op een pragmatische manier mee te werken aan duurzame oplossingen.” “Persoonlijk vind ik kwaliteiten als aanspreekbaarheid en toegankelijkheid erg belangrijk voor een lokale Voka-ambassadeur. Ik beschouw mezelf als een natuurlijke netwerker en bruggenbouwer, en ik heb op die manier een mooie vertrouwensrelatie opgebouwd met leden van het lokale bestuur. Hasseltse ondernemers en lokale ambtenaren op een constructieve manier laten communiceren en samenwerken, daar gaan we voor!”

 

Erwin Govarts

Vanuit onze provinciehoofdstad zakken we af naar een van de buurgemeenten: Kortessem. In deze gezellige gemeente – met amper 8000 inwoners – is Erwin Govarts actief als lokale Voka-ambassadeur. Die taak combineert hij met zijn job als advocaat, gespecialiseerd in zakelijk recht. Dat doet hij vanuit Kortessem én Hasselt. De link met Kortessem is er trouwens niet enkel via zijn bijkantoor in de gemeente, maar ook door een horecazaak (‘Huis Henri’) waarvan Erwin eigenaar is (maar niet zelf uitbaat).

Transparante communicatie

“Een kleine gemeente als Kortessem telt niet veel Vokaleden”, geeft Erwin toe. “Ook het aantal bedrijven is er vrij beperkt. Als deel van de Haspengouwse regio ligt de focus eerder op landbouw en toerisme. Daardoor is mijn takenpakket als lokale ambassadeur eerder beperkt, zeker in een gemeente met een goede sociale cohesie. Toch regel ik jaarlijks een ondernemersbezoek bij het gemeentebestuur, zodat we in alle openheid een duidelijk beeld krijgen van de bestuursplannen. Die transparante communicatie – over bijvoorbeeld mogelijke fusieplannen met omringende gemeenten, vergunningsaanvragen of mobiliteitsissues – appreciëren de ondernemers in Kortessem ten zeerste.

“Ikzelf heb zeer goede contacten met het gemeentebestuur. Het kleinschalige karakter van Kortessem heeft zeker zijn charmes, maar persoonlijk zou ik een samenwerking met buurgemeenten geen slecht idee vinden. Dat kan immers een boost geven aan het opbouwen van bestuurlijke expertise en de uitwisseling van ideeën tussen lokale ondernemers.”

Bruggenbouwer

Als advocaat is Erwin zeer goed vertrouwd met het vertalen van complexe juridische info naar advies in mensentaal. Die vaardigheid komt hem tijdens zijn rol als ambassadeur uitstekend van pas, zeker als er dossiers over vergunningen of subsidies in beeld komen. “Ik zet graag mee mijn schouders onder het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen gemeentebestuur en bedrijfsleiders. Elke partij heeft belang bij een optimale samenwerking. En voor Voka – Kvk Limburg is hier zeker een belangrijke rol weggelegd als structurele partner voor onderhandelingen met het gemeentebestuur.”

Contactpersoon

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie