Skip to main content
Map

Trieste kampioen…

  • 15/03/2019

Preus lik fjirtig op West-Vlaanderen. Dat zijn we. Weinig Standpunt bleef gespaard van glorie, lof en eer aan onze West-Vlaamse ondernemers en hun medewerkers. En terecht, want we zijn koploper op vele vlakken. Maar helaas. In één statistiek wil je vooral niet bovenaan prijken en dat is die van het aantal arbeidsongevallen. Nergens in ons land gebeuren er zoveel dodelijke arbeidsongevallen als in West-Vlaanderen. Antwerpen niet te na gesproken schieten de West-Vlaamse cijfers uit boven die van de andere Belgische provincies… En waarom net hier? Geen idee, want daarover bestaan geen verklaringen…

Eén werkdag op de twee sterft in België iemand door een arbeidsongeval. Meer dan de helft daarvan, 75, op de arbeidsplaats zelf. Elke werkdag opnieuw lopen gemiddeld 92 werknemers een blijvende arbeidsongeschiktheid op door een arbeidsongeval. Het risico is dus meer dan reëel. De cijfers zijn bovendien nog onderschat. Fedris (het vroegere Fonds voor Arbeidsongevallen) raamt dat voor elk aangegeven arbeidsongeval er twee ongevallen niet worden aangegeven. Ongevallen van buitenlandse werknemers met buitenlandse werkgevers worden vaak niet geregistreerd. Bovendien worden bij de helft van alle controles overtredingen op de veiligheidswetgeving vastgesteld.

Eerstelijnsleidinggevenden maar ook zaakvoerders en CEO’s hebben een aanzienlijke verantwoordelijkheid wat veiligheid en preventie op het werk betreft. Voor u als ondernemer is de hieraan gekoppelde aansprakelijkheid niet te onderschatten.

“Het is dringend tijd dat alle betrokken actoren de ernst van de situatie onder ogen zien.”

Bert Mons, Algemeen directeur

Het is dringend tijd dat alle betrokken actoren de ernst van de situatie onder ogen zien. Meer dan ooit. Een goede veiligheidscultuur is van essentieel belang. Enkel als werkgever, hiërarchische lijn en werknemers samen het welzijnsbeleid ter harte nemen, kunnen we een impact hebben op de trieste cijfers van West-Vlaanderen. Een arbeidsongeval is potentieel niet alleen een dure zaak. Naast de directe kosten spelen ook de psychologische impact op het slachtoffer, de desorganisatie die eruit volgt en de gevolgen voor het sociale klimaat in uw onderneming een belangrijke rol.

Laat het niet zover komen en zet volop in op preventie. Betere preventie kan de kans op een ernstig arbeidsongeval voor uw medewerkers doen dalen. In een bevraging van Prebes vorig jaar gaf 41% van de bevraagden aan dat medewerkers niet voldoende zijn opgeleid en getraind om hun werk veilig uit te voeren.

Werk aan de winkel dus. En omdat we deze eerste plaats het liefst zo snel als mogelijk weer kwijt zijn, start Voka West-Vlaanderen begin april met een opleiding waarbij we u een praktisch overzicht geven van de voornaamste risicodomeinen en mogelijke preventiemaatregelen. Ga samen met Voka West-Vlaanderen het engagement aan om het aantal ernstige arbeidsongevallen in onze regio terug te dringen. Lees er meer over op pagina 46. Safety first!

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag