Skip to main content
Map

Traject Brusselse Ring krijgt vorm

  • 05/10/2022

Voorkeurstracé ligt voor

De Vlaamse regering keurde net voor de zomer een concreet voorstel voor de herinrichting van het noordelijke deel van de Ring rond Brussel goed. Na de adviezen van de betrokken instanties, evenals het overleg met het Brusselse gewest, is het zaak dit voorstel tegen het einde van het jaar goed te keuren om dan met een Gewestelijke Uitrustingsplan (GRUP) van start te gaan. Daarmee kan dan de procedure voor vergunning van de werken beginnen lopen.

Tekst: Jan Van Doren
 

Concreet zal de Ring rond Brussel in de zone Zaventem een parallelstructuur krijgen, waar doorgaand verkeer gescheiden wordt van lokaal verkeer. In de zone Wemmel, waar de Ring minder ruimte inneemt, wordt de doorstroming geoptimaliseerd, door een vierde rijstrook te voorzien en op- en afritten aan te pakken.

Voka juicht deze nieuwe stap naar de noodzakelijke herinrichting van de Ring toe. De vlottere toegankelijkheid van en naar de Ring en een verhoogde veiligheid is voor Voka Metropolitan en Voka - KvK Vlaams-Brabant van primordiaal belang. Dankzij de werken aan noordelijke deel van de Ring tussen de verkeerswisselaars van Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe, zullen werknemers vanuit Vlaams-Brabant gemakkelijker van en naar de hoofdstad kunnen pendelen. Maar ook voor de goederenstroom en de bereikbaarheid van klanten en leveranciers is dit een grote stap vooruit. 

De Vlaamse mobiliteitsminister Lydia Peeters beklemtoont dat deze herinrichting kadert in een globale mobiliteitsaanpak. “Met het gehele project ‘Werken aan de ring’ stomen we de Ring klaar voor de toekomst. We investeren in een betere doorstroming, meer verkeersveiligheid, groenvoorzieningen en ecologische verbindingen én meer mogelijkheden voor duurzame verplaatsingen door nieuwe openbaarvervoer verbindingen en fietssnelwegen te realiseren. Zo voorzien we een miljard euro voor hoogwaardig openbaar vervoer en meer dan 115 km veilige en comfortabele fietsbaden en fietssnelwegen, en dat nog vóór de grote werken starten”, aldus de minister.

Schema R0

Nu doorzetten, samen met Brussel

Voka Metropolitan en Voka - KvK Vlaams-Brabant roepen de adviserende instanties op om het voorstel dit najaar goed te keuren en zo ervoor te zorgen dat bedrijven in de noordrand beter bereikbaar zijn en de economische schade door de congestie op de Brusselse Ring krimpt. Een betere bereikbaarheid is cruciaal voor bedrijven om werknemers aan boord te krijgen en te houden. 

Voka Metropolitan en Voka - KvK Vlaams-Brabant roepen het Brusselse gewest op om op een constructieve manier bij te dragen tot noodzakelijke herinrichting van de Ring.  Dit is ook in het belang van het Brusselse gewest en zijn inwoners. Met de herinrichting kan meer lokaal verkeer langs de Ring doorstromen. Door vermindering van files kan Brussel terug attractiever worden  voor pendelaars en bedrijven. Het ruimtebeslag wordt in het voorstel beperkt: per saldo wordt er zelfs meer ruimte onthard.

En het kan niet genoeg worden beklemtoond dat deze herinrichting ook kadert in een breder project, waarin een bijkomend aanbod van openbaar vervoer en fietssnelwegen zal bijdragen tot een modal shift van de auto naar andere vervoersmodi. Tevens zullen de voorziene ingrepen bijdragen tot een betere leefbaarheid  van de gemeenten die door de Ring worden doorkruist.

Contactpersonen

Wim Pannecoucke

Adviseur Belangenbehartiging West-Brabant

Artikel uit publicatie