Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • TotalEnergies Ertvelde 100 jaar: Voortrekker binnen TotalEnergies blijft ‘Fabriek van de Toekomst’

TotalEnergies Ertvelde 100 jaar: Voortrekker binnen TotalEnergies blijft ‘Fabriek van de Toekomst’

 • 12/06/2023

De site van TotalEnergies in Ertvelde mag dan wel zijn 100-jarig bestaan vieren, het is nog steeds een ‘fabriek van de toekomst’. De fabrikant van smeermiddelen voor automotive en industriële toepassingen voert al jaren een doorgedreven strategie van automatisatie die loont. “Met de steun van ons hoofdkwartier in Frankrijk willen wij de voortrekkersrol blijven spelen.”

 

foto
Filip Van de Vyver, plant manager

tekening

 

Tekst Laurens Fagard - foto Wim Kempenaers

Wat een eeuw geleden begon als Purfina, een kleine raffinaderij in de Gentse kanaalzone, is nu een ultramoderne en uiterst gedigitaliseerde productiefaciliteit van TotalEnergies. De Bombardementstraat in Rieme waar de site huist, is een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, toen de fabriek volledig van de kaart werd geveegd. Na de oorlog herrees een smeermiddelenfabriek die tot het einde van de jaren 80 draaide. In 1986 trok Fina – die later onderdeel van TotalEnergies werd – resoluut de kaart van vernieuwing en besliste om een state-of-the-art fabrieksgebouw neer te planten dat vijf jaar nadien zijn deuren opende.

“De bedenkers van toen waren enorm vooruitstrevend”, geeft plant manager Filip Van de Vyver mee. “In die tijd was het wellicht de meest geavanceerde smeermiddelenfabriek ter wereld met verregaande automatisaties in de productie, maar ook in het magazijn. En de sporen zijn nog altijd zichtbaar. Door de jaren heen zijn we blijven investeren waardoor we nog altijd met de hand op het hart zeggen dat we één van de meest revolutionaire fabrieken zijn in onze sector. Onze fabriek was voorzien om ongeveer 130.000 ton smeermiddelen te produceren en door continue verbetering zijn we er vorig jaar in geslaagd 192.000 ton af te leveren."

(lees verder onder de foto)

foto
De fabriek in Ertvelde

 

Toekomstfabriek

Naast industriële en marinetoepassingen, gaan de smeermiddelen van TotalEnergies voornamelijk naar de automobielsector. Ook in het kader van de transitie naar elektrische mobiliteit, waarin TotalEnergies een grote acteur is, blijft de site in Ertvelde van wezenlijk belang. “Onze smeermiddelen dragen bijvoorbeeld zorg voor de hydraulische kracht van machinesystemen. Dat geldt even goed voor de zogenaamde EV-vloeistoffen die de koeling van batterijen regelen of de versnellingsbak in wagens beter doet draaien. Binnen onze perimeter is er geen CO2-uitstoot van het product zelf. Bovendien kunnen we nu al 80% van het restproduct gaan regenereren, recycleren of herraffineren. Op korte termijn investeren we in extra citernes om die RRBO’s (Rerefined Based Oils) in te kunnen opslaan.”

De focus op automatisatie, digitalisatie en duurzaamheid zorgde ervoor dat de site een ‘Factory of the Future’ werd, een label van de sectororganisaties Agoria en Essenscia. Eind vorig jaar kon het die erkenning vernieuwen voor de komende drie jaar. “Dat maakt ons trots en het is een bevestiging dat onze strategie zorgvuldig gekozen is. Tegen 2030 willen we CO2-neutraal zijn. We verbruiken daarom uitsluitend hernieuwbare elektriciteit die TotalEnergies produceert en commercialiseert. Met de windturbine die we op de site bouwen, zullen we drie kwart zelfs locaal produceren. Dat hoge ambitieniveau proberen we ook door te trekken naar ons HR-beleid. We werken met een Talent Development Program waarbij onze medewerkers elke drie jaar via een volledige career review kunnen aangeven welke kant ze uit willen met hun loopbaan.”

Dit was en ís nog altijd één van de meest geavanceerde smeermiddelenfabrieken ter wereld”

Filip Van de Vyver, plant manager

Diagnose van slijtage

Niet alleen in de productie van smeermiddelen wil TotalEnergies een pionier zijn, ook de logistiek via het water is een speerpunt. “Vanuit onze site in Ertvelde wordt een vijfde van onze smeermiddelproducten verscheept naar de havens van Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Dat is een goede zaak voor onze ecologische voetafdruk. Daarnaast is ook LubAnac als diagnosecentrum van wereldschaal vrij uniek. Een team van een 35-tal medewerkers doet dagelijks tot 1.500 doorgedreven analyses op gebruikte smeermiddelen. Zo wijzen we klanten op slijtagepatronen in hun machinepark. Een typisch voorbeeld van predictive maintenance.”

TotalEnergies Marketing Belgium

Bombardementstraat 15 | 9940 Evergem
 

corporate.totalenergies.be/nl

logo

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2023: 

 • 10 jaar: Advocura, Direct, mo-vis, Piet Andries, Wavemakers
 • 15 jaar: Effectis
 • 20 jaar: Coor, Mederi, WITTENSTEIN
 • 25 jaar: Soundfield
 • 30 jaar: AAROVA, Sumitomo Bakelite Europe (Ghent)
 • 40 jaar:  PVG Liquids, Transuniverse Forwarding, Van Tornhaut
 • 50 jaar:  Bostoen
 • 55 jaar: Van Damme Team
 • 60 jaar: VTB - Van Rijsselberhge Beton (te lezen in ons decembernummer)
 • 75 jaar: Welders
 • 100 jaar: CIAC, TotalEnergies

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2024 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024

Artikel uit publicatie