Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Torenhoge prijsstijgingen belemmeren groei Limburgse bouwsector

Torenhoge prijsstijgingen belemmeren groei Limburgse bouwsector

  • 31/08/2022

Een gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg.

bouw

 

De bouwsector blijft een van de absolute sterkhouders van onze Limburgse economie. Daarom voerden Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg, naar aanleiding van het bouwverlof, hun Bouwenquête uit. Dit jaar zijn we al toe aan de 14e editie van deze bevraging.

Gevulde orderboekjes versus stevige uitdagingen

Over het algemeen blijven de orderboekjes goed gevuld. 36% van de bouwbedrijven heeft een gevulde orderportefeuille voor meer dan zes maanden. Daartegenover kampen onze bouwbedrijven wel met de gevolgen van de wereldwijde grondstoffenproblematiek. Zo ervaart 74% van de ondernemingen een tekort van grondstoffen, 83% stelt vertragingen vast bij de levering en 96% merkt prijsstijgingen op bij de aankoop.

Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder – directeur Con­federatie Bouw Limburg: “We stellen vast dat de bouwsector overeind blijft en dat de orderboekjes na het bouwverlof en voor 2023 goed gevuld geraken. 47% van de bouwbedrijven verwacht gevulde orderportefeuilles voor het eerste kwartaal van 2023. De globale grondstofprijzen – staal (+60%), polyurethaan (+57%), kunststof (+55%) – vreten echter aan de winsten van onze bouwbedrijven, met verwachte omzetdalingen tot gevolg.” 

Buitenlandse handen en haalbare loonkosten

Naast betaalbare grondstofprijzen zijn haalbare loonkosten en geschikte arbeidskrachten de factoren die het meest bepalend zijn voor de groei van onze bouwbedrijven in Limburg. Voor hun tewerkstelling doet 86% van onze bouwfirma’s een beroep op Oost-Europeanen. Het vinden van personeel blijft echter ook in de bouw een stevige uitdaging, net als de bestrijding van de torenhoge inflatie die via de automatische loonindexering in ons land voor ontspoorde loonkosten zorgt. Het zorgt ervoor dat 23% van de Limburgse bouwbedrijven niet weet of ze volgend jaar meer, minder of evenveel mensen zal kunnen tewerkstellen.

De combinatie van deze factoren legt een rem op het investeringsritme van onze bouwbedrijven. Zo geeft 53% van de firma’s aan zijn investeringsplannen in de koelkast te stoppen tot na 2023. 44% van de bouwbedrijven heeft zelfs geen investeringsplannen meer.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg: “Onze ondernemers in de bouwsector zijn een baken van standvastigheid en innovatie. Klanten verwachten vandaag duurzaam vakwerk. Maar de oorlog in Oekraïne en de gevolgen op het vlak van energie en bevoorradingsketen laten zich steeds harder voelen. Zo ligt het mondiale probleem van de grondstoffen buiten hun macht.”

“Het is dan ook cruciaal dat de overheid de omstandigheden als uitzonderlijk en onvoorspelbaar verklaard. Daarnaast roepen wij vanuit Voka – KvK Limburg op om werk te maken van een indexsprong van 3% gecompenseerd met een nettopremie van 500 euro voor iedereen – om de loonkostfactuur voor onze bedrijven te verlichten – en een flexibele arbeidsmarktregeling te organiseren, met de focus op administratieve vereenvoudiging.” 

Artikel uit publicatie