Skip to main content
Map

Topvrouwen versterken elkaar

  • 20/10/2019

Vrouwelijk ondernemerschap is een hefboom voor een duurzame ontwikkeling. Een evenwicht tussen vrouwen en mannen is een essentiële voorwaarde voor een bloeiende groei van bedrijven en samenleving. 
Vrouwelijk ondernemerschap is in opmars. Toch zijn mannen nog steeds in de meerderheid. Vrouwen voelen zich in deze setting vaak onzekerder, ervaren stereotiep denken en missen een netwerk. En net daar werkt Voka-KvK Mechelen-Kempen volop aan!

TV

Leen Binnemans, manager communities bij Voka-KvK Mechelen-Kempen, lanceerde in het voorjaar drie nieuwe 
trajecten, speciaal én exclusief voor ambitieuze vrouwen. Ze zijn positief, gedreven, talentvol en ze willen zich ten volle ontplooien. “Het doel van dit initiatief is dat topvrouwen onder elkaar hun kennis en knowhow verkennen en  versterken. Het zijn telkens opnieuw verrijkende trajecten met boeiende onderwerpen. Persoonlijke groei eninteractie met de buitenwereld staan centraal. Op die manier versterken de vrouwen niet enkel zichzelf, maar ook hun bedrijf.” Het opzet werpt zijn vruchten af. De trajecten Topvrouwen Kempen, Topvrouwen Mechelen en Topvrouwen Alumni zijn een daverend succes. Kim van Dun, Greet Geens, Ruth Willekens, Marijke Vanderstraeten, Lotte Feyen, Liesbet van Dessel en Natalie Hendrickx ervaren wat de kracht van vrouwelijk netwerken is.

tv tv

Lotte Feyen (Hout Feyen): “Drie jaar geleden namen mijn zus en ik de zaak over van onze ouders. We zijn dus twee vrouwen aan het roer van een houtbedrijf. Twee vrouwen die verschillende sterktes en kwaliteiten hebben, maar daardoor elkaar perfect aanvullen. Het was een keerpunt in mijn leven, maar ik sta sterker dan ooit. Vooral het gevoel van ‘zie je wel dat ik het kan.’ Het respect voor mijn mama is hierdoor alleen maar gegroeid. Nu pas besef ik wat zij allemaal deed. Niet enkel de zaak, maar ook de was en de plas. Zij is echt mijn rolmodel. Ook mijn houvast als ik het zelf even moeilijk heb om alles te combineren.”

Greet Geens (Vanhout): “Zelf heb ik niet meteen een rolmodel. Ik kijk naar mensen en neem daar verschillende zaken van over. Daarom is een klankbord voor mij zo belangrijk. Dat vrouwen met elkaar kunnen praten is cruciaal.”

Ruth Willekens (Vanhout): “Gewoon afstemmen onder elkaar. Ook over wat je niet wilt, of wat je anders wil. Ik wil echt leren uit de menselijkheid. Ik was de eerste vrouw op een uitvoerende dienst met veel mannen van de oude stempel. Dan loop je het risico dat je hun stijl overneemt. Dat wou ik niet. Ik wou mijn eigen weg gaan. Dat is ook mijn sterkte. Nu, zoveel jaren later is er toch wel vertrouwen. Ik heb echt het respect moeten verdienen. Als vrouw, duurde dat langer. Maar nu ik het heb hou ik het ook langer vast. Ze kennen me echt.”

Liesbet Van Dessel (liesbetvandessel.be): “Zelf heb ik niet echt een rolmodel. Ik wil vooral authentiek en mezelf zijn. Er zijn zoveel vrouwen, maar ook mannen die mij inspireren. Ieder op zijn manier. Persoonlijk contact en een menselijke aanpak vind ik belangrijk. Daar kan ik ontzettend veel uithalen.”

Kim van Dun (Kara Rijscholen): “Dat geldt voor mij ook. Het overleggen met collega’s en ervaren wat zij meemaken is een houvast.”

Netwerken tussen vrouwen is een houvast

Natalie Hendrickx (Floow): “Ondernemen is niet meer wat het vroeger was. Tegenwoordig moet je op vele fronten anders actief zijn en steeds vernieuwend uit de hoek komen. Met andere ondernemende vrouwen samen anders naar die dingen kijken geeft verfrissende inzichten. Het heeft me een boost gegeven in mijn zelfvertrouwen. Het woord topvrouw durf ik nu ook uitspreken voor mezelf en de reacties daarop zijn positief. De (h)erkenning dat je goed bezig bent, geeft een fijn gevoel.”

Greet Geens : “En dan komen we eigenlijk bij het netwerken. Mannen doen dat meer van nature. Vrouwen moeten daaraan werken. In een groep met enkel vrouwen wordt er over andere zaken gepraat. Ze stellen zich kwetsbaarder op. Het masker valt als het ware af.”

Marijke Vanderstraeten (Vanhout): “We moeten vrouwen aanspreken en ze mee betrekken. Samen kunnen we heel veel bereiken.”

Kim van Dun: “De oude garde denkt wel eens ‘oei, een vrouw in die functie dat moet een moeilijke zijn’, maar jongeren staan daar helemaal anders tegenover. Jongeren kijken meer naar kwaliteiten en competenties. Ik ervaar dit als een positief verhaal. Het verschil man-vrouw en de perceptie errond gaat eerder over een generatieverschil.”

Ruth Willekens: “Dat is ook zo. Al was dat bij mij wel anders. Mijn vader heeft me altijd gestimuleerd. Als kind gingen we vroeger met hem mee naar de bouw. Vader was heel trots. Hij stelde me ook veel vragen en vroeg me om raad. En dat was heel fijn. En het is waar dat dat eerder uitzonderlijk was toen. Nu zien jongens en meisjes elkaar veel meer als gelijken. Vroeger waren er gescheiden scholen en een moeder die thuis werkte. Nu is er veel meer evenwicht. Kinderen zien veel minder verschillen. Het samen onderwijs volgen zorgt er ook voor dat er andere studiekeuzes en beroepskeuzes worden gemaakt.”

Vrouwen kunnen en mogen vertrouwen in hun authenticiteit."

tv

Marijke Vanderstraeten (Van Hout): “Ik denk ook dat wijzelf een rolmodel kunnen zijn. Voor onze dochters om te laten zien wat er allemaal kan, maar ook voor onze zonen dat ze respect moeten hebben voor vrouwen en wat ze doen.”

Lotte Feyen: “Ik verschiet toch vaak tot wat we in staat zijn. Dan denk ik: ‘amai, kan ik dat allemaal’. Ik kijk dan naar de zaak, mijn gezin, verbouwingen …”

Marijke Vanderstraeten: “En daarbij ook durven loslaten. Hulp inschakelen waar nodig en je daar niet schuldig over voelen. We kunnen niet alles doen. Ook dat is een krachtig signaal.”

Kim van Dun: “Heb vertrouwen in anderen, want je kan inderdaad niet alles zelf doen. Tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden ter ondersteuning en moet je als bedrijfsleider zelf ook flexibiliteit inbouwen. Voor de nieuwe generatie is dat zelfs een evidentie. Efficiëntie thuis is efficiënt op het werk. Zit die balans goed, dan creëer je een win-win. Je moet niet stilzitten, je moet vooruit gaan.”

Greet Geens: “Op het werk merk ik dat we niet echt kijken naar man of vrouw. Maar echt collega’s onder elkaar zijn. Dat geeft een fijn gevoel. Wat niet wegneemt dat ieder zijn eigen kracht heeft en van daaruit handelt. Dat heeft te maken met de bedrijfscultuur.”

Marijke Vanderstraeten: “Net daar heeft het traject Topvrouwen mij ontzetten hard mee geholpen. Nu heb ik veel meer vertrouwen gekregen in mijn eigen manier van zijn. Ik ben gegroeid in mijn authenticiteit.”

Natalie Hendrickx: “Er heerst ook echt een sfeer van vertrouwen en gelijkge-stemdheid; zowel op zakelijk vlak als privé is er een klik met de deelnemers. In een mannenwereld is het gewoon ook eens fijn om tussen vrouwen te zitten en op een andere manier te connecteren. Doorheen de sessies leer je elkaar ook beter kennen en dat vormt een stevig netwerk. Zo stimuleer je elkaar ook om meer buiten te komen.”

 

Elke opleiding is me-time. Je investeert in jezelf."

Liesbet Van Dessel: “De verschillende sessies hadden toch hun impact. Ze zijn zeer inspirerend en verrijkend zowel qua contacten als inhoudelijk. Ze gaven me een extra boost. Ik heb nu ook veel meer goesting om naar netwerkevents te gaan bijvoorbeeld. Je komt mensen uit het traject opnieuw tegen op andere plaatsen.”

Greet Geens: “Je kan elke opleiding zien als me-time. Je investeert in jezelf. Het is een vorm van zelfreflectie. Je staat er even bij stil of je nog goed bezig bent. Het is persoonlijke ontwikkeling. Je straalt dat echt uit.”

Ruth Willekens: “Je leert ook onbewust. Op een bepaald moment haken verschillende onderwerpen in elkaar en dan verandert er iets. En bij twijfel, gewoon doen. Je stelt je open en kwetsbaar op, maar je wordt heel warm onthaald en gaat er interactief aan de slag. Iedereen zit met hetzelfde.”

Natalie Hendrickx: “De flow tussen de onderwerpen is sterk en zorgt voor een duurzame reflectie. En soms is dat confronterend. Je moet bereid zijn om bij jezelf stil te staan, jezelf bij te sturen en interactief deel te nemen. Het is helemaal ok om je kwetsbaar op te stellen.”

TV

Kim van Dun: “ Ik had een traject achter de rug en dacht ‘nu ga ik een jaar niks doen’. Na twee maanden miste ik het. Ik heb dat klankbord nodig. Ik moet op regelmatige tijdstippen kunnen praten met mensen over datgene waarmee ik bezig ben. En ook mijn ideeën delen. Het boek ‘naar een nieuwe mindset’ van Lut Weyers van Cocomo/identify.me lag lang op mijn bureau. Veel mensen namen het eens vast of lazen het. Zo versterk je ook de mensen in jouw omgeving die dezelfde normen en waarden hebben. Je deelt het met je omgeving.”

Greet Geens: “Ook bij mij had Lut Weyers een enorme indruk gemaakt. Dus heb ik haar uitgenodigd om eens te praten en samen een koffie te drinken. Het is schitterend dat dat kan!”

Natalie Hendrickx: “Aan wie interesse heeft voor het traject zou ik zeggen: ‘twijfel niet, gewoon doen!”

TV8 TV6

Wil ook jij kennismaken met andere ‘Topvrouwen’ en deelnemen aan een traject?
Contacteer leen.binnemans@voka.be

 

Contactpersoon

Leen Binnemans

Manager communities

imu - vzw - Recupel
AW_Digitalisering
Proximus
imu - vzw - DNCM
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel