Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • TopSportLab helpt blessures voorkomen

TopSportLab helpt blessures voorkomen

  • 09/04/2018

TopSportLabTopsporters staan steeds meer onder druk om te presteren. Hun omgeving verwacht alleen maar het allerbeste van hen. Door deze toenemende externe druk zijn blessures iets wat sporters absoluut willen vermijden. Het Leuvense bedrijf Topsportslab kan een antwoord bieden op de vraag of een sporter een verhoogde kans heeft om een blessure op te lopen en ook op welke plek deze zal voorkomen.

Spin off van de KULeuven

Stig Meylemans, R&D manager van Topsportslab: “Het bedrijf is opgericht in 2009 door professor Werner Helsen vanuit het departement Bewegingscontrole en Neuroplasticiteit aan de KU Leuven en Jan van Winckel, voormalig assistent-trainer van Club Brugge en Olympique Marseille. Het idee voor Topsportslab ontstond vanuit een eerste datastroom die zich in deze periode voltrok in het Belgische voetbal. Het is ook een van onze sterktes geweest dat de twee oprichters vanuit hun ervaring in de voetbalwereld aanvoelden dat er een grote vraag was naar een software programma dat alle data verzamelt. Het opzet is om de verkregen data te capteren door een centraal platform om zo wetenschappelijke inzichten, kennis en wijsheid te genereren via een software systeem. We verzamelen dus niet alleen de data, maar we halen er ook concrete informatie uit die bruikbaar is voor coaches en trainers."

"Voetbal is een fysiek veeleisende sport geworden. Via algoritmes zetten we data om tot kennis en verder tot wijsheid, in functie van een optimale begeleiding." - Stig Meylemans, R&D manager

"Het onderzoek binnen Topsportslab is toegespitst op twee luiken. Enerzijds op blessurepreventie en anderzijds op prestatiemanagement. Wij zorgen ervoor dat de spelers die gebruik maken van ons platform fit blijven maar daarnaast is het ook een van onze doelen om de optimale fysieke status van de speler te gaan bepalen. Gezien het belang van de wetenschappelijke input in het platform werken we hiervoor geregeld samen met de universiteit, meer bepaald is er hier een sterke connectie tussen het R&D departement van TopSportsLab en het onderzoeksteam van Professor Werner Helsen."

Economisch rendement van een speler optimaliseren

“Wij streven ernaar om teamsporters zo optimaal mogelijk te laten renderen”, aldus Stig Meylemans, “ De economische waarde van een speler is heel belangrijk voor de sportclub. Van zodra de sporter één dag geblesseerd is, lopen de kosten voor de club al snel op. Daarom zetten wij erop in om de wetenschappelijke bevindingen te vertalen naar een praktisch hanteerbare tool voor de club. Ze kunnen alle gewenste informatie uit de bevindingen halen om zo de juiste beslissingen te maken met als doel om op lange termijn hun economische waarde te verhogen”

“Een groot verschil met andere bedrijven is het feit dat Topsportslab geen hardware provider is. Wij leveren geen data aan, maar verwerken ze. Hiervoor werken wij samen met het Australische bedrijf Catapult, het Fins bedrijf Polar, het Iers bedrijf STATSports en het Nederlandse bedrijf Johan Sports. Topsportslab heeft toegang tot hun data center, wanneer een speler een kleine zender draagt dan krijgen wij automatisch de data vanuit hun systeem. Wij zorgen voor de stap van data naar kennis naar wijsheid ”.

TopSportLab


Eredivisie Nederland

“Een mooi voorbeeld hiervan is een speler van de voetbalclub AZ Alkmaar die wij begeleidden. Nadat hij enkele testen had doorlopen, konden wij perfect zien dat hij een verhoogd risico had om geblesseerd te geraken aan zijn hamstrings. Dit door het zo nauwkeurig mogelijk opvolgen van de intensiteit van de trainingen via hartslag en gps load van de speler in kwestie. Ook doen we onderzoek naar wat de precieze belastbaarheid is op het lichaam door middel van doorgedreven blessure preventieve screenings. Als we al deze bovenstaande zaken in kaart brengen dan kunnen we perfect meten wanneer iemand kans heeft om een blessure op te lopen en ook op welke plaats van het lichaam de speler het meest vatbaar is. Men kan eigenlijk ons programma vergelijken met een verkeerslicht. Wanneer het licht op oranje staat, moeten we ingrijpen om te vermijden dat het licht op rood zal springen. Dit kan bijvoorbeeld door een alternatieve of aangepaste training op basis van de verzamelde data.”, vertelt Stig Meylemans.


Internationaal klantenbestand

“In ons klantenbestand zijn een aantal Nederlandse voetbalclubs uit de eredivisie terug te vinden. ADO Den Haag, FC Twente en SC Heerenveen. Het systeem dat wij aanbieden was niet of amper aanwezig in Nederland, maar de interesse voor sportwetenschappen en het ontwikkelen van innovatieve producten binnen de topsportindustrie was er wel groter dan in België. We merken echter wel dat België de laatste jaren een inhaalbeweging maakt. In België begeleiden we de voetbalclub OH Leuven. Op het gebied van onderzoek is er een intensieve samenwerking met de eerste ploeg en gaan we een fieldlab opstarten voor de jeugdploegen. De nationale hockeyploeg van België en de nationale voetbalploeg van Saoedi-Arabië zijn ook klanten van ons. Verder werken wij ook nog samen met de UEFA en FIFA om scheidsrechters te begeleiden naar de Europese- en Wereldkampioenschappen toe. Deze internationale elite-scheidsrechters trainen zelden samen, de data verzameld door ons platform wordt samengebracht op één centrale plaats waardoor het heel gemakkelijk is om van iedere deelnemer de data te analyseren. Dit noemen wij ‘long distance monitoring’. De gegevens en bijgevolg de automatische analyses zijn onmiddellijk in real time beschikbaar.

TopSportLabEuropese subtop voetbalploegen

“Wanneer we naar de ambities van Topsportslab kijken dan willen we op een termijn van 2 jaar enkele Europese subtoppers in de voetbalcompetitie onder onze vleugels hebben. Er zijn al contacten met de Engelse ploegen Everton en Southampton FC en het Duitse TSG 1899 Hoffenheim. We focussen ons op subtoppers omdat we vaak zien dat de absolute topclubs zelf over een team van sportwetenschappers beschikken. Subtoppers hebben vaak niet voldoende geld en middelen om dit intern op te starten. Zij hebben dus baat bij de software pakketten die wij aanbieden.”

Sportfieldlabs in Nano4sports

Het Interregproject Nano4sports wordt geleid door de KULeuven en geeft bedrijven de kans om hun producten te testen in zogenaamde Sportfieldlabs. Topsportslab zal in het kader van dit project een samenwerking opstarten met het Nederlands bedrijf SciSports.

“SciSports begeleidt sportclubs bij hun scouting. Het bedrijf verzamelt data uit onder andere tv-beelden en video analyses. Eenmaal deze data is samengebracht gaan ze door middel van machine learning een technische score toewijzen aan de speler ten opzichte van zijn teamspelers. Dit is wat wij met Topsportslab doen op medisch en fysiek vlak. Een speler legt bepaalde testen af en wij maken daar een fysiek profiel rond op. Het doel van SciSports is om in kaart te brengen wanneer een speler zijn sportief hoogtepunt zal bereiken. Hierdoor kan je effectief gaan inzetten op je meest talentvolle spelers en kan je kijken wie het potentieel heeft om door te stromen naar hogere niveaus. Als je dit als sportclub kan doen aan de hand van machine learning beschik je over een enorm voordeel ten opzichte van andere clubs. Voetbal is de laatste jaren op fysiek vlak enorm geëvolueerd en daarom zijn de parameters die wij in kaart brengen van groot belang. In samenwerking met het departement computerwetenschappen van de Universiteit Leuven gaat Topsportslab dit verder uitwerken. Topsportslab onderscheidt zich op de markt door haar sterke wetenschappelijke benadering. Bij dit concrete initiatief is ook de Jeugdopleiding van OHL opnieuw betrokken als fieldlab. Om dit in goede banen te leiden halen we inspiratie in Nederland waar sportfieldlabs al langer ingeburgerd zijn”, besluit Stig Meylemans.

Business over de grens

Elke maand zet Ondernemen een Vlaams-Brabants bedrijf in de kijker dat betrokken is in een samenwerkingsproject met Nederland. Zo’n project verruimt niet alleen je kijk op zaken doen maar opent ook deuren naar nieuwe klanten. Dit blijkt duidelijk uit alle getuigenissen. Tientallen Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen steun van Europa via deze Interregprojecten en brengen zo grensoverschrijdende zakenrelaties tot stand. Dit geeft echt een boost aan de economie in onze provincie. Daarom investeert ook de Provincie Vlaams-Brabant in deze projecten door extra subsidies toe te kennen.

Project ‘Nano4sports’ is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info?

www.grensregio.eu
www.nano4sports.eu

Tekst: Fien Neyens en Sus Bergmans (Provincie Vlaams-Brabant) - Foto's: Studio Dann

Dit artikel verscheen in 'Ondernemers Vlaams-Brabant', editie maart 2018. Lees hier het volledige magazine.

Proximus