Skip to main content
  • Nieuws
  • Topeconoom Peter Praet (ex-ECB): “We hebben beleid nodig”

Topeconoom Peter Praet (ex-ECB): “We hebben beleid nodig”

  • 29/08/2019

“De regeringsvorming mag niet zo lang duren als in 2010”, waarschuwt topeconoom Peter Praet (ex-ECB). “Sommige economen zeggen: dat is positief, want regeringen doen meer kwaad dan goed. Maar dat is populisme.”

Verbolgen of net verheugd over de lage rente? U heeft ze aan deze man te danken: de Belg Peter Praet, tot voor kort hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) en door ‘The Economist’ de meest invloedrijke econoom van Europa genoemd. Hoe kijkt hij naar de vertragende economie en het politieke imbroglio? Voka legde het hem voor.

Bijna de helft van de Vlaamse ondernemingen denkt dat de Peter Praetbeste jaren achter de rug liggen, blijkt uit de recentste conjunctuuranalyse van Voka. Zijn we in België voldoende gewapend tegen zo’n verslechterende conjunctuur, met de nodige structurele hervormingen?


“We zitten in de middenmoot. De voorbije regering hebben het relatief goed gedaan, en onder meer op het vlak van pensioenen stappen gezet, maar het had meer kunnen zijn.”


Moet niet vooral de productiviteitsgroei, of beter: het gebrek daaraan, ons zorgen baren?

“Sinds twee decennia daalt de productiviteit in de economie. En mensen geloven dat niet, want alles gaat sneller. De tools voor enorme productiviteitswinsten bestaan. Die productiviteitswinsten zullen de jobs waarborgen als we knap genoeg zijn om die te integreren in onze arbeidsmarkt. Daar heb je skills voor nodig, een goede omgeving, opleidingen en dergelijke meer. Die zaken zijn gekend, maar je moet het doén. Ik ben optimistisch over al die technologische ontwikkelingen, die alsmaar gebruiksvriendelijker worden. Je ziet nu al in veel textielbedrijven dat je jobs creëert omdat door de komst van machines lonen een kleinere rol spelen.”

“Het probleem vandaag, na de verkiezingen, is vooral de onduidelijkheid.”

Peter Praet

Er zullen verdere hervormingen nodig zijn, maar tegelijkertijd merk je dat die voor veel mensen individueel niet eenvoudig liggen.

“Niet noodzakelijk. Kijk naar de goede resultaten in Frankrijk: loonakkoorden meer op bedrijfsniveau, meer flexibiliteit wat betreft arbeidsduur, enzovoort. Structurele hervormingen hebben niet noodzakelijk maar voordelen op lange termijn en nadelen op korte termijn. Het probleem vandaag, na de verkiezingen, is vooral de onduidelijkheid. Je moet op nationaal niveau sterke regeringen hebben met een duidelijk beleid. En de regeringsvorming mag niet zo lang duren als in 2010.”

Geen 541 dagen?

“Nee, sommige economen zeggen: dat is positief, want regeringen doen meer kwaad dan goed. Maar dat is populisme. We hebben beleid nodig.”

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant

Artikel uit publicatie