Skip to main content
  • Nieuws
  • Tomatenbedrijf Beirinckx heeft oog voor diversiteit

Tomatenbedrijf Beirinckx heeft oog voor diversiteit

  • 08/05/2018

Luc en Tanja Beirinckx-Helsen hebben in Noorderwijk een toonaangevend en vooruitstrevend tomatenbedrijf van 8 ha. Via een goede arbeidsorganisatie, waarbij iedereen kansen krijgt om door te groeien, slagen ze erin om een goede werksfeer te creëren, wat het hele bedrijf en zijn rendement ten goede komt.

De bvba Luc Beirinckx maakt deel uit van totTomatenbedrijf Beirinckxaalspecialist in smaaktomaten Den Berk Délice, die vorig jaar werd uitgeroepen tot ‘Trends Gazelle’ van Vlaanderen bij de middelgrote bedrijven. Deze onderscheiding bekroont snel groeiende bedrijven die operationeel voldoende onafhankelijk zijn. Den Berk Délice ontstond in 2015 uit de ‘natuurlijke’ samenwerking met collega-bedrijven Den Berk en Lauwerysen-Krijnen (beide uit Merksplas) en Benteltom uit Oud-Turnhout. 

Invoegbedrijf

Net als Den Berk is de bvba Luc Beirinckx een invoegbedrijf, omdat het mensen aanwerft uit bevolkingsgroepen die op de arbeidsmarkt ondervertegenwoordigd zijn. Het heeft ook een SINE-erkenning (sociale inschakelingseconomie). Deze maatregel benut werkloosheidsuitkeringen om moeilijk te plaatsen werklozen een werkervaring aan te bieden. Wie SINE-werknemers aanwerft, krijgt een loonkostentoelage en betaalt een lagere RSZ-bijdrage. “We engageren ons om mensen uit kansengroepen te werk te stellen”, zegt Luc. “Dat kunnen langdurig werklozen zijn, maar ook mensen met een handicap of laaggeschoolden. Op onze bedrijven konden zo zelfs enkele werknemers doorgroeien tot assistenten.”

Diversiteit op de werkvloer

De seizoenarbeiders op het bedrijf van Luc en Tanja komen uit allerlei landen. “De voertaal is meestal Engels. We werken met assistenten van verschillende nationaliteiten, die ook Nederlands en Engels spreken. Zij vertalen de instructies dan naar de seizoenarbeiders, zodat die de opdrachten goed begrijpen en juist uitvoeren. Voor beginnende seizoenarbeiders is het zo aangenamer om te starten”, legt Karen Dockx, administratief en personeelsverantwoordelijke op het bedrijf in Noorderwijk, uit. “Ook voor de veiligheid op de werkvloer vinden we het erg belangrijk dat we onze medewerkers correct kunnen informeren en dat ze alles begrijpen. We werken ook zo veel mogelijk met pictogrammen”, vult Luc aan. Via EDUplus – dat de vormingsinspanningen voor werknemers in de groene sectoren coördineert – organiseerde Den Berk Délice voor zijn werknemers ook lessen rond Nederlands op de werkvloer, gewasbescherming en teelttechniek, maar ook heftruckcursussen. “Aangezien EDUplus al deze kosten draagt, is het een win-winsituatie voor alle partijen. Zo brengen we ook onze werknemers op een hoger niveau.” Een diverse groep van assistenten verzorgt mee de opleiding voor nieuwe arbeidskrachten. “Een mooi voorbeeld van diversiteit is onze 61-jarige werknemer Gerard, die al van bij de start op het bedrijf werkt en elke dag het beste van zichzelf geeft. Een ander voorbeeld is het Portugese koppel José en Paula, die op 19-jarige leeftijd onervaren naar België kwamen en onlangs hun 20 jaar dienst op het bedrijf vierden.”

Goede werksfeer

Luc streeft naar een goed onthaal en de integratie van zijn medewerkers. “Dat doen we via een onthaalbrochure en een filmpje op tv-schermen in de kantine waarin de handelingen in de serre (‘dieven’, plukken …) aan bod komen”, aldus Karen. “Op die schermen communiceren we ook verjaardagen of bedrijfsactiviteiten zoals een barbecue.” Via een arbeidsregistratiesysteem voeren de medewerkers al hun handelingen in. “Dat verbetert de sfeer én hun prestaties”, zegt Luc. “Ze vinden motivatie in de feedback die we daarover kunnen geven. Via jaarlijkse personeelsgesprekken met bijbehorende evaluatieformulieren streven we ook een betere interne communicatie en arbeidsorganisatie na. Dat opent mogelijkheden om door te groeien.” Volgens Luc en Tanja leidt een goede werksfeer tot betere prestaties op de werkvloer. “Zo krijg je ook minder verloop bij seizoenarbeiders en komen ze graag elk jaar terug. Ons Grasp-personeelscertificaat toont aan dat we duurzaam met ons personeel omgaan.” Samen met de andere partners van Den Berk Délice wil het bedrijf van Luc en Tanja een voorbeeldbedrijf blijven op elk vlak – kwaliteit, personeel, integratie, residuarm telen …

Zet u zelf in op het vlak van diversiteit? Wij zijn op zoek naar uw ervaringen! Of werd u zelf geïnspireerd door een onderneming? Laat het ons dan weten via info@voka.be

Contactpersoon

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez