Skip to main content
Map

Toeval bestaat niet

  • 18/10/2019

Toeval bestaat niet. Ik zeg het heel vaak. En vaak is dat omdat we het niet
kunnen laten het toeval een handje te helpen.

Toen ik bijna drie jaar geleden het voorrecht kreeg om Voka West-Vlaanderen te gaan leiden, was het eerste wat we samen met het bestuur deden – zoals dat dan vaak gaat – het uitstippelen van een nieuwe strategische koers. De finaliteit van die strategie is dat we tegen 2025 West-Vlaanderen willen laten uitgroeien tot de regio met de hoogste graad van ondernemerschap in West-Europa. Aan de basis ligt een benchmarkstudie van de UGent waarbij West-Vlaanderen wordt afgezet tegen de best presterende regio’s in West-Europa. Het zal u wellicht niet verbazen dat die aantoont dat de Scandinavische landen er met kop en schouders bovenuit steken.

Toen we zes weken geleden de Startnota van de Vlaamse regering voor het eerst konden inkijken, zagen we diezelfde ambitie weerkeren: Vlaanderen laten excelleren door ons te meten met de Scandinavische toplanden. Die Startnota is sinds 30 september een 300 pagina-tellend regeerakkoord geworden. U heeft onze reactie ondertussen gelezen; als Voka West-Vlaanderen vinden we dit een sterk regeerakkoord voor een sterk (West-)Vlaanderen met sterke ondernemingen. We hebben ingezet op 3 bouwstenen: mensen, infrastructuur en innovatie. Uitzonderlijk laten we onze bescheidenheid voor wat ze is en durven we te zeggen dat er in dit akkoord heel veel eten en drinken zit voor West-Vlaanderen en dat dankzij Voka - Kamer van Koophandel West Vlaanderen: op het vlak van ruimte en arbeidsmarkt, op vlak van innovatie, mobiliteit en infrastructuur en op het vlak van onderwijs.

"Vlaanderen moet vooruit, voluit, voorop. Niet gaan, maar sprinten voor goud. Vanaf nú."

Bert Mons, Algemeen directeur

In de komende weken zullen we erover moeten waken dat die accenten ook in de beleidsbrieven verder worden uitgewerkt en dat de nodige ambitieuze KPI’s worden vooropgesteld. En ja, de verwachtingen met een West-Vlaamse minister die bevoegd is voor werk, innovatie en economie zijn hooggespannen.

Op naar de top. Zo luidt de terechte ambitie, die de achterstand met de Scandinavische landen, maar ook met Nederland en Zwitserland wil inlopen. Maar wat is ambitie zonder een concreet plan? Voka heeft zo’n plan. Met ‘Fast Forward Flanders’ (www.fastforwardflanders.be) trekken we onze stoutste spurtschoenen aan. We tonen de sprint die Vlaanderen de komende vijf jaar moet en kan trekken om die andere kampioenen bij te benen. Dat is onze 'Fast Forward'. We tonen ook waar de absolute eindmeet ligt, bij de beste van de Europese klas op dat specifieke nummer.

Vlaanderen moet vooruit, voluit, voorop. Niet gaan, maar sprinten voor goud. Vanaf nú.

En nu we een belangrijke stap in de juiste richting hebben gezet, laten we niet meer los. Naar aanleiding van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen formuleerde Voka West-Vlaanderen 10 topprioriteiten voor de nieuwe regering(en). Deze tien speerpunten moeten het ondernemerschap in West-Vlaanderen verder ontwikkelen en optimaliseren. Beste ondernemers, toeval bestaat niet. Ik zeg het heel vaak. En vaak is dat omdat we het niet kunnen laten het toeval een handje te helpen.

 

(De 10 topprioriteiten die Voka formuleerde voor de nieuwe regering(en) kunt u hier vinden.)
 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag