Skip to main content
  • Nieuws
  • TMaaS: pionier in verkeersmanagement

TMaaS: pionier in verkeersmanagement

  • 12/06/2018

Het mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent experimenteert met Traffic Management as a Service, een platform dat een radicaal nieuwe visie belichaamt op het ontwikkelen van een verkeerscentrum voor kleine en middelgrote steden. Daarbij werkt het voor het verzamelen van data intensief samen met bedrijven en inwoners. "We dagen de technologiesector uit om met hun data de beste oplossingen te ontwikkelen. De inwoners krijgen de kans om feedback te geven op mobiliteitsmeldingen die ze ontvangen", zegt Pieter Morlion, projectverantwoordelijke van TMaaS.

Traffic Management as a Service (TMaaS) is een vollTraffic Management as a Service in Gentedig digitaal en virtueel verkeerscentrum. De bedoeling: in plaats van traditionele verkeerscentra, waarbij operatoren continu naar schermen staren, verzamelt en analyseert TMaaS alle data automatisch. "Omdat we digitale informatie verzamelen, hoeft er niet eerst jaren geïnvesteerd te worden in camera's en sensoren. Bovendien gaat het platform zelf de data analyseren, waardoor de focus verlegd kan worden naar slim mobiliteitsbeleid en interactie met inwoners", zegt Pieter Morlion. Daarnaast werkt het project volledig multimodaal. "Traditionele verkeerscentra houden enkel rekening met auto's. Wij zijn ervan overtuigd dat een combinatie met duurzame vervoersmiddelen de toekomst is, daarom verwerkt Traffic Management as a Service ook gegevens over openbaar vervoer, fietsen en wandelen."

Realtime

Het platform stelt de informatie in realtime beschikbaar aan de inwoners van Gent. "Gebruikers kunnen op voorhand aangeven waar ze wonen en welke routes ze vaak afleggen. Het platform brengt dan automatisch op de hoogte als je dagelijkse trein naar het werk vertraging zal hebben of er wegenwerken gepland zijn in je straat." Daarbij wil TMaaS de gebruikers bereiken via de kanalen die ze zelf gebruiken: Whatsapp, Facebook, Messenger, ... En dat werkt in twee richtingen: de burgers kunnen ook feedback geven op de berichten die ze ontvangen via het TMaaS platform."

Pionier

Gent is met TMaaS een absolute pionier op het vlak van mobiliteit in de stad van morgen. Zo werd het project eind 2017 uit 206 Europese inzendingen geselecteerd door het Urban Innovative Actions-initiatief (UIA), een initiatief van de Europese Unie ter financiering van nieuwe oplossingen voor stedelijke uitdagingen. 'De bedoeling is dat we tijdens dit Europees initiatief, dat drie jaar duurt, het project naar in Gent ook in drie andere steden uitwerken. De idee erachter is het gebruik van een soort Spotify voor verkeerscentrales, waarop steden een abonnement kunnen nemen en zo meteen beschikken over alle mogelijkheden van een verkeerscentrum." Als alles volgens plan verloop, wordt TMaaS volgend jaar van kracht in Gent, en wellicht volgen nadien nog andere steden. 

Meer informatie vind je op www.tmaas.eu

Ontdek meer innovatieve ondernemersverhalen in de VokaTribune 'Ondernemen in de stad van morgen'

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw - Altez