Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Tips van de expert: Hoe helpt een logistieke dienstverlener je bedrijf groeien?

Tips van de expert: Hoe helpt een logistieke dienstverlener je bedrijf groeien?

 • 18/01/2022

Wanneer een bedrijf groeit, worden vaak ook de logistieke processen binnen de organisatie een stuk complexer. Vanaf een bepaalde drempel is het misschien wel interessant om delen van dit proces of in sommige gevallen de hele supply chain uit te besteden aan een logistieke dienstverlener.

 

Rob Van den Berghen, verantwoordelijke voor kwaliteits management en commerciële contacten bij ODTH First Class Logistics – de referentie voor hoogwaardige logistiek in de regio Rumst-Willebroek-Mechelen – geeft enkele redenen waarom het uitbesteden van jouw logistiek voordelig kan zijn en ook alvast enkele tips om de overdracht vlot te laten verlopen.

Waarom je logistiek uitbesteden?

 1. Wanneer je een logistieke dienstverlener inschakelt, kunnen de eigen medewerkers zich volledig focussen op de kernactiviteiten van jouw onderneming.
 2. Een logistieke dienstverlener werkt eff iciënter en dus kostenbesparend. Ook hoef je niet meer te investeren in opslagruimte en een wagenpark.
 3. Voor de dienstverlener is logistiek dé corebusiness. Dat wil zeggen meer deskundigheid, ervaring, flexibiliteit en innovatie. Kortom de kwaliteit van je logistiek gaat de hoogte in.

5 tips ter voorbereiding van het uitbesteden van je logistiek

 1. Voor een goede logistiek is de locatie doorslaggevend. Probeer te bepalen wat de beste plaats is om jouw grondstoff en en goederen op te slaan. Dicht bij je bedrijf? Of beter dicht bij de haven of bij je grootste klant? Hou rekening met congestie van de wegen en met multimodaliteit. Op basis van die info kan je al een eerste selectie van potentiële dienstverleners maken.
 2. Zorg voor voldoende data. Data geven de dienstverlener inzicht in je processen en zorgen ervoor dat hij efficiënt kan werken. Breng je volumes in kaart, wat komt er binnen en wat moet er buiten?
 3. Ken je eigen processen. Geef de dienstverlener bijvoorbeeld mee of je met gevaarlijke producten werkt, of er specifieke wetgeving van toepassing is en of je douanediensten nodig hebt.
 4. Logistiek is geen kost, maar een essentieel onderdeel van jouw bedrijf. Ga dus op zoek naar een dienstverlener die matcht met jouw bedrijfscultuur. Een partner, die je kan vertrouwen en waarmee je goede afspraken kan maken.
 5. Eens gekozen voor een dienstverlener, rust dan niet op je lauweren. Blijf – samen met de dienstverlener – je processen permanent monitoren en evalueren. Innoveer en investeer in continuous improvement.

> www.odth.be/

Artikel uit publicatie