Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: 3 vuistregels van Jobat om je werving te verbeteren

Tips van de expert: 3 vuistregels van Jobat om je werving te verbeteren

  • 17/09/2022

De jobmarkt staat in brand. Veel bedrijven schreeuwen om medewerkers. Enkele aandachtspunten of strategische keuzes kunnen helpen om uw personeelswerving te optimaliseren. Zeker als we het bekijken vanuit het standpunt van de kandidaat.

“Pakweg 10 à 20 procent is actief op zoek naar een job”, stelt William Visterin, hoofdredacteur van het rekruteringsplatform Jobat. “30 à 40 procent is niet actief op zoek, al staan ze wel open voor een nieuwe uitdaging. Bij knelpuntberoepen, en dat zijn er vandaag heel wat, is het nog lastiger”, vult Visterin aan, en geeft enkele aandachtspunten.

In de praktijk kan je mensen maar moeilijk overtuigen om in hun nieuwe job minder te gaan verdienen.

William Visterin - Hoofdredacteur Jobat

1. Wees zichtbaar

Recent onderzoek van House of HR legt de voornaamste kanalen vast via dewelke sollicitanten een nieuwe job zoeken. Vaak loopt dat via de standaard jobsites zoals VDAB of Jobat. Daarnaast wordt er rechtstreeks bij bedrijven gezocht naar vacatures, vooral dan de wat oudere generatie. Ook uitzendkantoren blijven populair. “Nieuwe technologieën breken door, maar met mondjesmaat”, stelt William Visterin vast. Het gebruik van mobiele apps blijkt nog niet erg ingeburgerd, op LinkedIn na. Ongeveer de helft van de sollicitanten zoekt op voorhand het bedrijf op via Google. “Een duidelijke website met een goede omschrijving en een specifieke jobpagina lijken dus een must. Naast de nodige focus op zoekmachine-optimalisatie”, oppert Visterin. “Weet ook dat jongere leeftijdsgroepen bij het zoeken naar een job vaker gebruik maken van Google en sociale media.”
 

2. Weet waarmee je het verschil maakt

“In het algemeen zijn werknemers het meest tevreden over hun jobinhoud, hun werkomgeving, het aantal vakantiedagen en over hun woon-werkverkeer. Daar zal je als rekruterend bedrijf meestal minder verschil mee kunnen maken bij kandidaten die al een job hebben”, stelt hij. Elementen waar werknemers vandaag meestal het minst tevreden over blijken, zijn de (on) mogelijkheid tot thuiswerken, tot doorgroeien en tot bijleren. Mensen zijn ook niet altijd tevreden over hun loonpakket. “Uit ons eigen onderzoek blijkt dat één derde hier erg tevreden mee is, een aantal dat overigens daalt”, stelt Visterin. “In de praktijk kan je mensen maar moeilijk overtuigen om in hun nieuwe job minder te gaan verdienen. Mogelijk willen ze wel de overstap maken voor een gelijkaardig loon, als je hen perspectief biedt ten aanzien van de elementen waar ze nu doorgaans minder tevreden over zijn zoals thuiswerk, opleiding en carrièrekansen.”
 

3. Wees (voldoende) snel en efficiënt

Meer dan ooit verwachten sollicitanten een vlotte procedure. “Zeven dagen is de gemiddelde tijd na het sollicitatiegesprek waarbinnen antwoord wordt verwacht. Maar sommigen verwachten dat al binnen de 48 uur”, weet Visterin. In de praktijk blijkt de reactietijd - naast een gebrekkige motivering of feedback naar kandidaten - een vaak vermelde frustratie. “Vaak lopen bedrijven kandidaten mis omdat een andere werkgever sneller op de bal speelde.”
 

Meer info?

William Visterin Hoofdredacteur Jobat
william.visterin@adsanddata.be
 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie