Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: 3 tips voor duurzame energie

Tips van de expert: 3 tips voor duurzame energie

  • 29/10/2021

Vanaf 2026 zullen nieuwe bedrijfswagens enkel nog fiscaal aftrekbaar zijn als ze emissievrij zijn. Voor bedrijfswagens op fossiele brandstof daalt de fiscale aftrek vanaf 2023, om in 2028 op nul te belanden. Met een elektrisch wagenpark kies je als bedrijf dus resoluut voor de toekomst. Gezien je een elektrische wagen ook moet opladen, is het verstandig om medewerkers de mogelijkheid te bieden om dit zowel op het werk als thuis te doen. Laadpalenexpert Jan Vanhecke van Telcom geeft alvast enkele nuttige tips.

1 Opladen op het werk

Bereken hoeveel laadpunten je nodig hebt om je medewerkers hun wagen tijdens de werkuren te laten opladen. De gemiddelde bedrijfswagen legt in België minder dan 100 kilometer per dag af, één laadbeurt per dag is dus ruim voldoende voor de meeste medewerkers. Heb je veelrijders in dienst? Dan kan je er ook voor opteren om enkele snelladers te installeren.

Voor het opladen op het werk moet je geen verdere vergoeding voor de werknemer voorzien. Het verbruik komt rechtstreeks op de energiefactuur van je bedrijf.

2 Opladen bij de werknemer thuis

Wanneer je mensen thuis hun elektrische wagen wil laten opladen, kies je best voor de installatie van aangepaste thuisinfrastructuur. Belangrijk is om voor de installatie te bekijken of de elektriciteitsinstallatie geschikt is voor driefasig opladen of dat er gekozen moet worden voor een eenfasigsysteem.
Zo’n thuisinstallatie kan bijna overal geïnstalleerd worden, ook bij mensen die in een appartement wonen. Enkel wanneer mensen de wagen in een centrum op de openbare weg parkeren, moet je goed nakijken wat het gemeentelijk reglement over het opladen van elektrische voertuigen zegt.

Na de installatie krijgt de medewerker een badge voor het opladen van zijn bedrijfsvoertuig, op die manier kan het deel van de rekening voor het bedrijf eenvoudig geregistreerd worden. Heeft de werknemer ook privé een elektrische of hybride wagen, dan kan het verbruik van deze wagen met een aparte badge bijgehouden worden.
De installatie van zo’n thuisinstallatie voor je medewerker is 100% fiscaal aftrekbaar voor het bedrijf. Wanneer een werknemer met een thuisinstallatie jouw bedrijf verlaat, kan de installatie of gerecupereerd worden of de medewerker kan er voor kiezen om de restwaarde te betalen.

3 Opladen onderweg

Het opladen van bedrijfsvoertuigen aan een publieke laadpaal is de minst interessante manier van opladen. Supersnel opladen onderweg is gemiddeld 4x duurder voor het bedrijf dan opladen op de werkplek of thuis. Ook zijn er plekken waar je – nadat de wagen volledig opgeladen is – een zeer hoog tarief betaalt voor de extra parkeertijd.

Voor noodgevallen kan je medewerkers – zeker deze die vaak op de baan zijn – een laadkaart voor publieke laadpalen bezorgen, maar informeer hen wel duidelijk over de hogere kostprijs.

> Bezoek hier de website van Telcom

Artikel uit publicatie