Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips & tricks voor thuiswerk in tijden van corona

Tips & tricks voor thuiswerk in tijden van corona

  • 24/03/2020

Het COVID-19 virus zorgt voor ongeziene impact op onze samenleving: economisch én sociaal. Belgische werknemers werken, als dat kan, massaal thuis. En dat heeft niet enkel implicaties voor de werkgevers, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers. Voka zet daarom beste tips & tricks over omgaan met thuiswerk even op een rijtje.

Tekst: Liesbeth De Kegel - illustratie: VerV, Beroepsvereniging voor Ergonomie 

Je werkplek

Voorbeeld van thuiswerkplek

Nu meer en meer Belgen in hun eigen woning werken, zijn ze aangewezen op het aanwezige meubilair. De doorsnee woning verschilt danig van een kantoorruimte. Daarom is het van belang om even stil te staan bij de inrichting van de beeldschermwerkplek, ook al beschik je momenteel niet over een verstelbaar bureau of bureaustoel. 

 

  • Beschik je daar wel over? Gebruik deze dan zeker. Zo niet is een voldoende grote tafel en scherm al een grote stap vooruit. 
  • Een klein of laag laptopscherm kan je verhogen door de laptop op een doos of stapel boeken te leggen. Let daarbij wel op voor oververhitting. 
  • Wanneer je niet-verstelbare stoel te hoog is, of je een hoge tafel hebt en je verstelbare stoel hoger staat dan gewenst, kan je je voeten ondersteunen via een schoenendoos of stevig gevulde bak. 
  • Als de rugleuning van je stoel niet goed aansluit kan je een kussen gebruiken om de onderrug te ondersteunen. 
  • Besteed aandacht aan je zithouding: een rechte, maar comfortabele houding om eventuele rug-en nekklachten te vermijden. 
  • Probeer voor een goede lichtinval te zorgen:
    • Kantel je computerscherm weg van het raam om tegenlicht te minimaliseren.
    • Met je computer voor een raam gaan zitten kan mogelijks voor verblinding zorgen. 
    • Indirect en voldoende omgevingslicht is ideaal en verhoogt de productiviteit.
  • Sta elke 20-30 minuten even recht, stretch of wandel even door de woning.

Een werkdag op kantoor heeft structuur en sociale controle. Wanneer je van thuis werkt vallen deze grotendeels weg. Probeer zo veel mogelijk je normale werkroutines aan te houden. Eet voor het werk ontbijt, werk niet in je pyjama en houd je ontspanningsmoment niet voor je werkcomputer. Tracht hierbij werk en ontspanning, ook in een thuisomgeving, zo veel mogelijk gescheiden te houden. 

Aanbevolen situatie voor telewerkers

Je mindset

Heb je het gevoel dat je thuis minder productief kan werken? Het ontbreken van een groepsgevoel en omgevingsdruk kan hier aan de basis liggen. Daarom is het belangrijk om elke ochtend een planning voor de komende dag te maken met alle taken die je die dag wil uitvoeren. Houd hierbij rekening met factoren zoals een partner die ook van thuis werkt of kinderen en huisdieren die thuis rondlopen en aandacht eisen. Probeer sociale media zo veel mogelijk te vermijden tijdens de werkuren.

“Wees realistisch in het takenpakket en wissel voldoende af in het soort van taken. Ga steeds op zoek naar structuur en voorspelbaarheid. Plan je maaltijden in en zet klusjes en zaken op je agenda. Dat geeft een positief gevoel van controle tijdens een oncontroleerbare periode.” - Marieke Impens, psychologe

Kies dus elke dag één hoofddoelstelling en zeg deze luidop, de rest is bonus. Stel jezelf als doel om deze te doen slagen en wees tevreden met je werk. Zo wordt thuiswerk realistisch en behapbaar.

Als jouw organisatie beschikt over de middelen om te vergaderen vanop afstand is het aangeraden één keer per week virtueel samen te komen en samen de planning voor de komende week te bespreken. Mogelijkheden zijn: Microsoft Teams, Google Hangouts, Zoom en Skype. Let op, tijdens een online vergadering liggen de omgangsvormen anders. Spreek daarom een extra duidelijke agenda af, ga online op het afgesproken uur en kom niet te laat, maak een verslag op en duid indien nodig een moderator aan. Probeer vergaderingen met een grote groep korter te houden dan 30 minuten.

Je kinderen

Werk je momenteel van thuis en heb je schoolgaande kinderen? Probeer zo goed mogelijk een “normale” dagindeling te bewaren. Thuiswerk is nu eenmaal geen kinderopvang dus zorg er voor dat de kinderen opvang krijgen of zichzelf kunnen bezighouden.

Laat tijdens een thuiswerkperiode kinderen op hetzelfde uur opstaan als op schooldagen en probeer daarin routines, zoals zich klaarmaken en ontbijten, zo veel mogelijk in stand te houden. Het “naar school gaan” kan bijvoorbeeld vervangen worden door een kleine ochtendwandeling. (Let op: op basis van het advies van de Nationale Veiligheidsraad is het verboden om met meer dan 1 persoon die niet deel uitmaakt van het gezin te wandelen. Houd voldoende afstand en minimaliseer het aantal personen tijdens een wandeling.)

In de voormiddag kunnen ze, terwijl je zelf werkt, aan schooltaken of opdrachten werken. Bereid een aantal activiteiten en taakjes voor waarmee de kinderen zich kunnen bezighouden. Vergeet niet om tijdens de middag en doorheen de dag genoeg pauze in te lassen.

Angst en eenzaamheid

Dame voor werkplek met de handen in het haarDe coronacrisis kan voor heel wat angst, paniek en eenzaamheid zorgen, zeker bij alleenstaande werknemers. Blijf daarom kalm. Het is de kunst om stil te staan bij de huidige situatie zonder te panikeren. Aanvaard dat we momenteel in een ongekende situatie zitten en deze niet meteen weg kunnen werken. Probeer jezelf kalmte te bieden door je niet te over-informeren met allerlei (mogelijk foutieve) informatie waaraan het internet rijk is.

Beweging helpt je lichaam om stress-hormonen te verminderen. Wandel wat rond in het huis, doe een home work-out of ga eens extra de trap op en af of start je ochtendritueel met een yogasequence die je uitnodigt om mindful te bewegen. Onderhoud hierbij een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende slaap. Gebruik digitale tools zoals Skype, Messenger, telefonie om regelmatig in contact te blijven met familieleden en vrienden.

Wat kan je als werkgever doen?

Als werkgever is het belangrijk je werknemers op de hoogte te stellen van een goede instelling van de beeldschermwerkpost. Spoor je werknemers aan een goede houding aan te nemen en voldoende beweging doorheen de werkdag te implementeren. Ergonomen raden aan om elke 20 tot 30 minuten even recht te staan en te bewegen.

Probeer ook, in de mate van het mogelijke, degelijk materiaal voor de werknemers te voorzien. Zijn er extra beeldschermen voorhanden? Laat hen daar dan zeker gebruik van maken. Geef zeker zij die op het werk een ergonomische bureaustoel gebruiken de mogelijkheid om hun stoel tijdelijk mee naar thuis te brengen.

Maak duidelijke afspraken met je werknemers over wat van hen verwacht wordt. Hoe bereikbaar moet de persoon zijn? Mag de mailbox onder de middag even uitgezet worden? Om verwarring en misverstanden te vermeiden is het best om heldere afspraken te maken.

Accepteer dat er bij thuiswerk op uiteenlopende uren kan gewerkt worden. Jonge ouders zullen bijvoorbeeld effectiever werken als hun kinderen in bed liggen. Traditionele werkuren kunnen dan contraproductief werken. Sta hiervoor open en bespreek dit zeker met je werknemers.

Meer informatie

Het volledige overzicht van de steunmaatregelen van diverse overheden en andere vragen vindt u op de Voka-FAQ, die voortdurend wordt bijgewerkt.

Voor bijkomende vragen rond het coronavirus kan u steeds bij ons terecht via 1adres@voka.be

Heeft u nood aan een gesprek? Tele-Onthaal is elke dag bereikbaar op het telefoonnummer 106 of via chat via www.tele-onthaal.be.

Contactpersoon

Liesbeth De Kegel

Coördinator Digitale Communicatie

Proximus

Artikel uit publicatie