Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tinne Van der Straeten op Voka Zomerstage bij Ardo

Tinne Van der Straeten op Voka Zomerstage bij Ardo

  • 14/09/2023

Op dinsdag 12 september ging federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten op Voka Zomerstage bij Ardo in Ardooie. 

Tinne Van der Straeten op Voka Zomerstage bij Ardo

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten ging op dinsdag 12 september langs bij Ardo in Ardooie voor haar Voka Zomerstage. Ardo produceert vriesverse groenten en fruit met het grootst mogelijke respect voor de natuur. De minister kwam er op Voka Zomerstage ter gelegenheid van het vijfdaagse evenement 'Let's meet in the field'. Daar ontdekte ze hoe de onderneming op verschillende fronten inzet op duurzame landbouw en voedselproductie. 

Na een uiteenzetting over de duurzaamheidsstrategie door de duurzaamheidsdirecteur Emilie Haspeslagh stond er een bezoek aan een demonstratieveld op het programma. Daar doet het bedrijf aan regeneratieve landbouw, wat gericht is op de duurzame productie van voedsel en het herstel van de bodem en ecosystemen. Ardo wil met haar MIMOSA+-programma (Minimum Impact & Maximum Output Sustainable Agriculture) de bedrijfsvoering afstemmen op de behoeften van de omgeving en het veranderende klimaat. "Wij geloven dat we verder moeten kijken dan alleen de directe oogst en dat we moeten samenwerken met alle stakeholders om een duurzame toekomst te garanderen", zegt Emilie Haspeslagh. 

De afgelopen jaren werd duidelijk dat de klimaatverandering een reële bedreiging vormt voor de voedselproductie. Door langere periodes van droogte, filtert en hergebruikt Ardo het grootste deel van het proceswater. De rest wordt opgeslagen in een spaarbekken van 150.000 kubieke meter, waarmee lokale boeren hun velden kunnen irrigeren. Op het bekken drijven er maar liefst 4.860 zonnepanelen, waardoor algenvorming voorkomen wordt en wat meer opbrengt dan zonnepanelen op een dak onder andere door de reflectie van het water. “Dit is een heel mooi voorbeeld van het inzetten van industriële wateroppervlakten voor de productie van hernieuwbare energie, en het is mooi dat de lokale landbouw een beroep kan doen op het irrigatiewater”, aldus minister Van der Straeten. Daarnaast kon de minister met eigen ogen aanschouwen hoe de onderneming op basis van biomethanisatie van planten biogas verkrijgt om elektriciteit mee op te wekken. Tegen 2030 wil Ardo met het vriesmagazijn energieneutraal zijn, en het proces van biomethanisatie moet daarbij helpen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag