Skip to main content

Tijdsregistratie 2.0

  • 26/02/2019

De prikklok aan de muur is niet meer van deze tijd vindt Arno Soontjens. Twee jaar lang sleutelde deze jonge ondernemer uit Olen aan een tijdsregistratiesysteem waar de werkgever met behulp van een smartphone automatisch een up-to-date overzicht krijgt van de aanwezigheid en werkuren van zijn personeel.

Tekst: Sophie Berlamont - Foto’s: Dirk Leemans

Arno Soontjens - BryoWat is Badger?

Badger is een tijdregistratie app, ontwikkeld voor de bouwsector. De naam ‘Badger’ spreekt voor zichzelf. Het verwijst naar het klassieke systeem waar werknemers in- en uitbadgen op de werkplaats. Met de Badger-app gebeurt dat proces automatisch via je smartphone. Binnen een vooraf bepaalde perimeter worden de werknemers geregistreerd en krijgt de werkgever, via een interface, een overzicht van al de geregistreerde gegevens. Die kan hij dan gemakkelijk gebruiken voor de loonadministratie en facturatie.

Wat maakt de Badger-app uniek?

De slimme gps-gebaseerde algoritmes registeren automatisch wanneer de werknemers op een locatie aankomen en wanneer ze daar terug vertrekken. Werknemers verliezen dus geen tijd meer met het badgen en worden ook niet meer gestoord. Er moet geen dure hardware meer worden aangekocht, met een smartphone ben je vertrokken. Een bijkomend voordeel is dat de werkgever achteraf aan een klant kan bewijzen dat de werknemers effectief op de werf aanwezig waren, wat de facturatie gemakkelijker maakt.

Hoe is dit idee ontstaan?

Het idee voor de Badger-app kwam deels uit het hoofd van Yves Desmet, directeur van Isoltecnics, die een punthoofd kreeg van zijn maandelijkse urenlange administratie. Toen Yves voor de zoveelste keer op rij een weekend verloor aan het opschrijven en controleren van de werkuren van zijn personeel vroeg hij zich af of dat niet eenvoudig en efficiënter kon: misschien via een smartphone? Met die vraag ging hij aankloppen bij de studenten Industrieel ingenieur van Groep T.

Arno, toen nog student in het laatste jaar industrieel ingenieur in de ICT, zag er wel wat in en werkte aan het prototype van de Badger-app in het kader van zijn thesis. Het prototype werd erg goed onthaald en Arno besloot na een postgraduaat Innoverend Ondernemen, 3Wtechnics op te starten. Een bedrijf dat een nieuwe generatie van tijdsregistratiesystemen ontwikkelt.

Het Bagder-app prototype werd uitvoerig getest door de werknemers van Isoltechnics om er alle kinderziektes uit te halen en de app te optimaliseren. Arno: “Daar heb ik heel wat uit geleerd. Dankzij de tips van de werknemers heb ik een extra feature aan de app toegevoegd. Bij de laatste versie krijgen nu ook de werknemers een overzicht van de gepresteerde uren.”

Door het gebruiken van de smartphone, willen we het tijdverlies in organisaties elimineren en de efficiëntie maximaliseren.

Wat zijn de ambities?

"2019 moet het jaar van de Badger-app worden. Ik wil graag ons klantenbestand uitbreiden, om het bedrijf winstgevend te maken en om meer features aan te bieden. We zijn hard aan het werken om de Badger-app op markt te zetten. De applicatie staat technisch helemaal op punt en is klaar om op veel plaatsten uitgerold te worden", vertelt Arno. Hoewel de Badger- app ontwikkeld is voor de bouwsector willen de ondernemers het gebruik ervan graag uitbreiden naar andere sectoren. In principe is de Badger-app inzetbaar voor elk bedrijf dat zijn werknemers op verschillende locaties stuurt: dus ook verkopers, consultants, persdiensten, zorg aan huis…

Advies voor anderen?

“Het belang van een goed netwerk is nauwelijks te overschatten.”, zegt Arno. “Dankzij Voka’s Bryo-traject kom je in een netwerk terecht van mensen die met dezelfde onderwerpen bezig zijn. Zij hebben me vaak met mijn vragen en problemen verder op weg geholpen. Als startend bedrijf heb je erg veel aan de goede begeleiding van het Bryo-traject. Ik ben naar tal van sessies geweest waar ik enorm veel van heb opgestoken en extra gemotiveerd van teruggekomen ben.”
 

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie februari 2019.

Proximus