Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tijdelijke uitzondering voor rij- en rusttijden

Tijdelijke uitzondering voor rij- en rusttijden

  • 16/03/2020

Chauffeurs die voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen leveren, moeten hun rij- en rusttijden tijdelijk niet respecteren. De maatregel, van bevoegd minister François Bellot, geldt nog tot en met woensdag 18 maart. Dat heeft Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen vernomen bij het kabinet.

De tijdelijke vrijstelling geldt voor een periode van 5 dagen. Sinds zaterdag 14 maart is de vrijstelling ingegaan. Die geldt nog tot en met woensdag 18 maart 23u59. Dat bevestigt François Bellot, minister van Mobiliteit aan Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Minister Bellot volgt de situatie op de voet. Over een verlenging van de afwijking van de rij- en rusttijden is nog geen beslissingen genomen.

“De tolerantie heeft uitsluitend betrekking op de rij- en rusttijden van de bestuurders die betrokken zijn in het vervoer van voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen. Zodat de bevoorrading van supermarkten en apotheken gegarandeerd zijn”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.
De betrokken chauffeurs moeten de reden voor het afwijken van de normale toegelaten limieten vermelden op de print-outs of op de achterzijde van de tachograafschijf. 

“We zijn blij dat met deze maatregel de toelevering naar apotheken en supermarkten kan verzekerd worden”, aldus Laveren. “Deze uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen. We benadrukken dat noch de veiligheid van de bestuurder, noch de verkeersveiligheid van anderen in het gedrang mogen komen. In de eerste plaats moeten we mensenlevens redden, maar ook de economie moet verzekerd blijven.”
“Ook voor niet-voedingsbedrijven is het belangrijk dat hun supplychain zuurstof krijgt. Aangepaste en flexibele werktijden moeten bekeken worden”, zegt Laveren. “Maar nogmaals: de veiligheid van weggebruikers primeert. In de eerste plaats moeten we mensenlevens redden, maar ook de economie moet verzekerd blijven.”

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen blijft ondernemers in de regio helpen met advies. Onder meer via de hotline 0800 30 232
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder