Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tienen als Europese hub en vestigingsplaats voor bedrijven en talent

Tienen als Europese hub en vestigingsplaats voor bedrijven en talent

  • 14/06/2019

Wie Tienen zegt denkt automatisch aan suiker. Al van in de eerste helft van de negentiende eeuw is er een suikerfabriek in Tienen gevestigd. En vandaag verwerkt de Tiense Suikerraffinaderij tijdens de bietencampagne 12.000 tot 13.000 ton suikerbieten per dag. Ook andere bedrijfstakken zoals de transport en logistiek werden in het kielzog van de suikerindustrie groot. Maar Tienen is veel meer dan suiker. De laatste jaren profiteert de stad Tienen steeds meer van de innovatie, ontwikkeling en vernieuwing, waarmee zij zichzelf nationaal en internationaal sterk op de kaart heeft gezet.

Tekst: Sophie Berlamont – Foto’s: Dirk Leemans

Tienen is een relatief kleine gemeenschap met verhoudingsgewijs veel bedrijven en vooral veel stabiele, toekomstgerichte industrie.

Walter Kesten, CEO TMS Industrial Services

Bedrijven als motor van de stad

Bedrijven en ondernemers, zoals Walter Kestens, vormen de motor van de stad. Volgens Walter Kestens, CEO TMS Industrial Services, zijn er verschillende redenen waarom bedrijven het best voor Tienen kiezen. Eerst en vooral uiteraard de unieke ligging. Langs de E40, tussen Brussel en Luik, vrij van files. Grond en gebouwen zijn betaalbaar en de ondersteuning van verschillende actoren is maximaal. “Maar wat misschien nog veel belangrijker is, is de dynamiek die er heerst onder ondernemers. Tienen is een relatief kleine gemeenschap met verhoudingsgewijs veel bedrijven en vooral vele stabiele, toekomstgerichte industrie. Die ondernemers vormen, onder impuls van Voka Regio Zuid-Hageland, een sterke community die door overleg en samenwerken het verschil maakt. Niet alleen onder ondernemers, maar ook naar andere stakeholders”, vertelt Walter Kestens. Daarnaast zijn de beschikbaarheid van personeel en de nabijheid van de taalgrens absolute pluspunten.

Ondernemen in Tienen

Tienen Troef

Tal van innovatieve bedrijven hebben zich de laatste jaren in Tienen gevestigd, kijk maar naar bedrijven zoals Poly Tech, Kim’s Chocolates en Affilips .Toch staat Tienen nog steeds niet standaard in de shortlist als vestigingsplaats voor bedrijven. En daar zou verandering in moeten komen zeggen zowel Renaat Kuipers van de POM Vlaams-Brabant en Maikel van de Winckel, kersvers bestuurssecretaris van het ondernemingsloket Zuid-oost-Hageland.

Voldoende infrastructuur, het opleidingsniveau van de inwoners, de aanwezigheid van andere bedrijven en de beschikbare ruimtes zijn allemaal voorwaarden voor een stad om bedrijven en mensen aan te trekken. “Het stadsbestuur van Tienen heeft de laatste jaren hard gewerkt om aan die voorwaarden te voldoen”, zegt Renaat Kuipers. “Projectontwikkelaars werden aangetrokken om stadskernen te bouwen. Leegstaande bedrijfspanden werden afgebroken, gesaneerd en weer instapklaar gemaakt. Een nieuw bedrijvenpark voor kmo’s, de Drie Tommen, werd ontwikkeld.”

Ook werd er een ‘ondernemersloket’ opgericht dat vorige week werd gelanceerd door de POM Vlaams-Brabant. Het loket zal meewerken aan een concurrentieel en aantrekkelijk vestigingsklimaat om bedrijven aan te trekken en te houden. Maikel van de Winckel zal de ondernemers voorthelpen met vestigingsaanvragen, flankerend beleid, ontwikkeling van bedrijvenzones en actieve promotie. “Ik zal fungeren als een soort tussenpersoon die de verschillende actoren (Interleuven, Voka, Unizo, POM en VLAIO) voor economische ontwikkeling samenbrengt”, zegt Maikel.

Ook het provinciaal onderwijs en het stedelijk onderwijs hebben de laatste jaren sterk ingezet op technische opleidingen, om zo goed afgesteld te zijn op de vraag naar specifieke talenten in de regio. “Er zijn heel wat goed geschoolde arbeidskrachten voor de industrie die er nu al gehuisvest is. Maar de stad wil ook graag hoger opgeleid talent naar Tienen trekken”, vertelt Renaat Kuipers. Dit jaar organiseerde Voka Vlaams-Brabant. samen met de Stad Tienen en heel wat andere partners, de derde keer een regionale jobbeurs, en bracht zo werknemers, werkzoekenden en schoolverlaters samen onder één dak.

3 tommen

“Veel jonge mensen trekken naar Tienen om er te wonen of werken, omdat de huizen nog betaalbaar zijn. De afstand van Tienen met andere steden, zoals Brussel en Leuven is niet groot en er is een uitstekende trein- en busverbinding die de mobiliteit van en naar de stad vergroot", vertelt Renaat nog. “Tienen is ook erg goed omkaderd. Er zijn voldoende scholen, de stad heeft een goede sportinfrastructuur en een regionaal ziekenhuis. De stad kan enorme troeven voorleggen. Het is de perfecte stad voor jonge mensen om er zich te vestigen”, valt Maikel van de Winckel hem bij.

3 tommen

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie juni 2019.

Proximus